7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlcool şi ţigări la grădiniţă

Alcool şi ţigări la grădiniţă

În urma unui control dispus de primarul Lia Olguţa Vasilescu, Poliţia Locală Craiova a descoperit că în chioşcurile din incinta mai multor şcoli şi grădiniţe se vindeau ţigări şi băuturi alcoolice

Primarul Craiovei a pus tunurile pe unităţile de învăţământ din oraş, după ce a văzut lungul şir al solicitărilor pe care acestea le-au înaintat către municipalitate, pentru a fi luate în considerare în momentul întocmirii bugetului local. Lia Olguţa Vasilescu a trimis Poliţia Locală în controale la licee, şcoli şi grădiniţe, când şi-a dat seama că majoritatea unităţilor de învăţământ trag în piept bugetul local, în sensul că directorii închiriază spaţii aparţinând învăţământului către diverse firme, dar „uită“ să vireze primăriei cota de 50% din chirii. Ba, mai mult, solicită tot primăriei să achite utilităţile pentru chiriaşi.

Nouă chioşcuri, propuse pentru demolare

„În urma unui control pe care Poliţia Locală l-a desfăşurat în unităţile de învăţământ – licee, şcoli, grădiniţe, am avut tot felul de surprize neplăcute. S-a constatat că la chioşcurile din şcolile şi grădiniţele craiovene se vinde alcool, se vând ţigări, inclusiv la bucată, motiv pentru care vom proceda la desfiinţarea acestor chioşcuri, chiar dacă au contract. Asta, pentru că nu respectă legislaţia în vigoare, inclusiv hotărârea consiliului local, care spune că nu au voie să vândă decât produse de papetărie, de patiserie şi alimente nerestricţionate de Ministerul Sănătăţii. Cred că aceasta este o veste bună pe care o aşteaptă părinţii, iar chioşcarii respectivi trebuie să înveţe că trebuie să respecte legea“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primăriţa Craiovei.
Lia Olguţa Vasilescu a dat chiar citire unei liste pe care erau trecute unităţile de învăţământ cu pricina, precum şi firmele care comercializau în incinta acestora băuturi şi ţigări: Şcoala Gimnazială nr. 29 „Nicolae Romanescu“ (str. Caracal) – firma SC GINCOM SRL; Şcoala nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ – SC DONTRUS SERVCONSTRUCT SRL; Şcoala Gimnazială „Sfântul Gheorghe“ – SC BOBOCRYS SRL; Şcoala Generală nr. 30 – SC DIROBY SRL; Şcoala Generală nr. 32 – E&M MARKET SRL; Şcoala Generală nr. 34, unde sunt trei firme: ALMYX IMPEX SRL, SC RALU BUSSINES CONSULTING SRL şi SC MYCLAU COM SRL; Grădiniţa nr. 40 – SC MEXIM SRL.
„Inclusiv la grădiniţe se vinde alcool şi tutun în aceste chioşcuri. Tocmai de aceea am decis că aceste nouă chioşcuri unde au fost găsite probleme vor fi date jos imediat ce voi semna dispoziţiile de demolare. Pentru celelalte, analizăm mai întâi situaţia contractelor“, a spus primăriţa.

Inspectoratul Şcolar s-a pus rău cu primăria

Şefa executivului municipal a constatat că şcolile s-au întrecut în pretenţii atunci când au înaintat solicitările de buget pentru anul în curs: „Dacă vedeţi ce au cerut şcolile, este o dată şi jumătate cât bugetul Craiovei! Şi nu vorbesc de reparaţiile curente, pe care trebuie să le facem, ci de fel de fel de alte solicitări!“.
Pe de altă parte, municipalitatea a observat că nu există o reglementare a tarifelor la care şcolile pot să-şi închirieze spaţiile, totul fiind lăsat la latitudinea directorilor. „Am constatat că se plăteşte de la 4,59 euro/mp până la… doi lei. Deci, nu există un tarif unitar, lucru pe care îl vom evalua şi, în următoarea şedinţă de consiliu local, vom propune spre aprobare o hotărâre în acest sens“, a menţionat Olguţa Vasilescu.
Primăriţa n-a avut cuvinte de laudă nici la adresa Inspectoratului Şcolar Judeţean, care ar fi avut tupeul să-i înveţe pe profesori să ceară tot la primărie bani pentru cursuri de pregătire profesională, masterate şi doctorate: „Am mai avut şi surpriza să aflăm că inspectoratul şcolar a transmis o adresă în şcoli prin care îi informează pe directori şi profesori că studiile doctorale, masteratele şi cursurile de formare şi pregătire profesională sunt suportate din bugetul local, ceea ce nu este cazul. Dacă ne apucăm acum să plătim studiile doctorale, masteratele sau alte cursuri de pregătire profesională ale profesorilor, eu vă spun că nu ne ajunge tot bugetul Craiovei să facem asta!“.

104 găleţi pentru o şcoală

Pentru a scoate la lumină contractele încheiate de şcoli fără ştirea primăriei, municipalitatea a dat un ultimatum directorilor, somându-i să transmită până pe 15 martie următoarele informaţii: lista investiţiilor efectuate în ultimii doi ani de instituţia de învăţământ, lista investiţiilor care sunt în derulare, lista achiziţiilor efectuate în ultimii doi ani de instituţia de învăţământ, defalcat pe număr de produse şi costuri, situaţia spaţiilor închiriate, care să cuprindă denumirea contractantului, caracterul contractului de închiriere (permanent sau temporar) şi modalitatea de plată a utilităţilor aferente spaţiilor închiriate (dacă acestea sunt achitate de unitatea de învăţământ sau de către contractant). Până ieri nu sosise la primărie decât un singur răspuns, şi nici acela nu era conform solicitării municipalităţii. Pentru că, spre exemplu, în loc de lista achiziţiilor efectuate în ultimii doi ani, se menţiona doar „reparaţii curente – 138.000 de lei“. „Ne-au dumirit, ca să spun aşa!“, a comentat primăriţa.
Lia Olguţa Vasilescu a explicat şi de ce s-au cerut aceste informaţii detaliate: „De ce am trimis această adresă? Pentru că avem tot felul de informaţii, cum ar fi despre o şcoală la care s-au achiziţionat… 104 găleţi! Ce or face cu 104 găleţi într-o şcoală, nu reuşesc să-mi explic… Poate plouă şi atunci în fiecare clasă sunt câte 10-20 de găleţi care să preia picăturile de ploaie… Dar poate că ar fi fost mai ieftin să reparăm acoperişul! Însă, nu avem cunoştinţă ca la şcoala respectivă să fie nevoie de repararea acoperişului… Apoi, avem o situaţie în care terenul de sport a fost închiriat. Deasupra lui este un balon care se umflă doar dacă se suflă aer cald în el. După ce a venit factura şi a văzut cât de mare e costul utilităţilor, contractantul a aranjat să le plătească şcoala. Adică tot noi, primăria, fără să primim procentul de 50% din chirie. În schimb, plătim cred că de şase ori mai mult faţă de cât ia şcoala din această închiriere“.
Întrebată care este unitatea de învăţământ care şi-a făcut uimitoarea rezervă de găleţi, Olguţa Vasilescu a menţionat că ar fi vorba de Grupul Şcolar de Construcţii Căi Ferate Craiova.

Locuri pentru grădiniţe

Primarul Craiovei a menţionat că situaţia cerută şcolilor are şi alt substrat – identificarea unor spaţii de învăţământ în care s-ar putea amenaja noi grădiniţe: „În prezent, ne confruntăm cu un deficit de locuri în grădiniţe. Pe de altă parte, ştim că sunt spaţii disponibile în şcoli. Pentru unele există contracte de închiriere. Pentru altele nu există spaţii, dar se desfăşoară diverse activităţi economice. Iar în alte situaţii şcoala nici măcar nu ne informează că există asemenea spaţii disponibile. Ajungem la situaţia să inventariem noi aceste spaţii şi să vedem ce facem cu ele“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS