17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSute de poştaşi au protestat la Târgu Jiu

Sute de poştaşi au protestat la Târgu Jiu

Peste 250 de angajaţi ai Poştei Române din judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt au protestat vineri, între 9.00 şi 11.00, în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. Oamenii s-au declarat nemulţumiţi de condiţiile grele de muncă, salariile mici şi au contestat restructurarea de personal anunţată de conducerea companiei. Liliana Popescu, liderul de sindicat al lucrătorilor poştali din România, filiala Gorj, a precizat că la miting erau aşteptate aproximativ 350 de persoane, însă factorii poştali aveau de distribuit pensii şi nu au mai putut sosi toţi la Târgu Jiu. „Noi nu mai putem accepta condiţiile grele de muncă. Nu mai putem accepta zile de lucru neplătite. Avem concedii neefectuate şi sunt sectoare rămase neacoperite. Nu avem imprimate. Din salariile noastre cumpărăm imprimate. De la 1 septembrie se va aplica normarea la oficiile de poştă urbane şi personalul care va rămâne în plus la ghişee va trebui să plece. În mediul rural, normele se vor înjumătăţi în condiţiile în care un poştaş are zeci de kilometri de parcurs. Poşta Română are la oficiile poştale din judeţul Gorj 570 de angajaţi“, a declarat Liliana Popescu, liderul de sindicat al lucrătorilor poştali din România, filiala Gorj. Potrivit aceluiaşi lider de sindicat, Liliana Popescu, o delegaţie de la Gorj va participa în prima decadă a lunii septembrie la un miting ce va fi organizat în Bucureşti.

Salarii de 400 – 500 de lei

O delegaţie formată din reprezentaţi ai protestatarilor a fost primită vineri de prefectul de Gorj, Claudiu Teodorescu. Sindicaliştii i-au explicat prefectului că au ajuns să trăiască din salarii de 400 – 500 de lei, iar dacă se va aplica politica de restructurări s-ar putea să rămână şi fără acestea. „De ani de zile, noi, cei care alergăm pe teren, nu am beneficiat de o serie de drepturi şi acum urmează pe deasupra să ne pierdem şi locul de muncă. Nici nu mai ştiu de când nu am mai beneficiat de măriri de salarii, de nimic. O ducem greu şi foarte greu. Ce poate să facă un poştaş care aleargă toată ziua şi e plătit la 70%? Asta înseamnă că sunt angajaţi care la final de lună ajung să încaseze un salariu de 400 – 500 de lei. Nu cred că vom rezolva mare lucru cu aceste proteste. Poate se va amâna ceva, dar inevitabilul se va produce. La cum arată Poşta Română în prezent şi la ce afaceri s-au făcut nu mai merge. Cred că va intra în insolvenţă“, a declarat Mirel Chilea, angajat al Oficiului de Poştă din Băleşti.

Cel mai vechi poştaş din Târgu Jiu

La protestul de vineri a fost prezent şi cel mai vechi poştaş din municipiul Târgu Jiu. Elena Crăciun a trecut de 50 de ani şi lucrează în cadrul poştei de aproape 30 de ani. Cunoaşte oraşul ca în palmă şi nu există locuitor care să nu o ştie. Femeia este disperată că şi-ar putea pierde locul de muncă. Are acasă şapte copii. Doi dintre ei sunt grav bolnavi. „Sunt cel mai vechi poştaş din Târgu Jiu şi fac de o viaţă meseria asta. Nu ştiu ce o să fac dacă o să rămân fără locul ăsta de muncă. Unde o să mă duc, pentru că eu sunt de o viaţă poştaş şi altceva ce să fac? Am acasă şapte copii, dintre care doi sunt bolnavi şi au nevoie de medicamente şi de îngrijire specială. Ţin minte şi acum data la care m-am angajat, 16 februarie 1983“, a povestit Elena Crăciun, factor poştal în Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS