7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum reduce primăria factura la întreţinere

Cum reduce primăria factura la întreţinere

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a cerut consiliului local să aprobe atât scăderea preţului gigacaloriei, cât şi creşterea pierderilor Termoficării, ce vor fi suportate din bugetul local

Lia Olguţa Vasilescu a convocat pentru vineri, 29 iunie, o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal pentru ca forul legislativ local să-şi dea votul cu privire la două proiecte de hotărâre. Ambele sunt legate de Termoficare şi par chiar antagonice. Astfel, pe de o parte municipalitatea vrea să scadă cu 10% preţul gigacaloriei, într-un moment în care Regia de Termoficare e într-un mare impas financiar, iar pe de altă parte solicită creşterea cu aproximativ 5% a pierderilor Termoficării, suportate de la bugetul local, pierderi a căror creştere ar trebui în mod normal să atragă o majorare a preţului gigacaloriei. Şi totuşi, ambele proiecte au acelaşi scop: alocarea unor sume din ce în ce mai mari din bugetul Craiovei către Termoficare.

Olguţa îl copiază pe Solomon

Primul proiect de pe ordinea de zi a şedinţei de vineri este, de fapt, o copie la indigo a unei propuneri pe care fostul primar, Antonie Solomon, o mai înaintase de două ori fostului consiliu local.
Prima dată, în şedinţa din 29 septembrie 2011, Solomon a încercat să obţină creşterea pierderilor cu 16,08% (de la 17,61% la 33,69%) pentru cele 15 centrale termice, iar în cazul celor 104 puncte termice, creşterea solicitată era de 4,96% (de la 17,61% la 22,57%). În comisiile de specialitate, consilierii nu au fost însă de acord, dând aviz negativ propunerii, pe motiv că aceste pierderi nu se justifică, din moment ce mai mult de jumătate din punctele termice ale oraşului au fost modernizate în ultimii ani cu bani de la guvern, aşa că pierderile ar trebui să scadă, nu să crească. Dându-şi seama că n-are sorţi de izbândă, Solomon şi-a retras propunerea de pe ordinea de zi.
Două luni mai târziu, Solomon a introdus din nou acest proiect pe ordinea de zi, ba chiar i-a ameninţat pe consilieri că le va imputa pierderile Termoficării celor care vor vota împotriva acestui proiect, în următoarea şedinţă a consiliului local: „Dacă nu vor aproba pierderile, care sunt legale, acestea sunt considerate prejudiciu, ce se poate recupera de undeva, adică de la cei care votează împotrivă. Nu trebuie să ne jucăm cu legea! Sunt lucruri care se întâmplă în toată ţara, iar noi acum dezbatem orice chestie politic“. Dar partidele componente ale consiliului local – în frunte cu PSD – au anunţat în cor că se vor opune, aşa că primarul şi-a retras din nou proiectul de hotărâre a consiliului local.
Beneficiind acum de majoritate în consiliu, noul primar vine pentru a treia oară cu propunerea de mărire a pierderilor din reţeaua de distribuţie a agentului termic. Rămâne de văzut acum dacă reprezentanţii USL îşi vor păstra opinia de anul trecut sau „o vor întoarce ca la Ploieşti“ şi vor vota proiectul, doar pentru că e venit de la Olguţa, nu de la Solomon.

O măsură populistă

Cel de-al doilea proiect supus votului consilierilor vizează scăderea cu 10% a preţului gigacaloriei facturate populaţiei, prin stabilirea lui la nivelul de 220,5 lei/gigacalorie, inclusiv TVA, începând cu 1 iulie 2012.
Povestea preţului gigacaloriei sună cam aşa: Regia de Termoficare cumpără energia termică de la Complexul Energetic Craiova la preţul de 137 lei/gigacalorie şi e dispusă să o vândă către populaţie cu 285 (de fapt, 284,92) lei/gigacalorie. Consiliul Local Craiova a aprobat, în noiembrie 2011, un preţ de facturare a energiei termice către populaţie de 245 lei/gigacalorie, inclusiv TVA, diferenţa urmând să fie suportată de la bugetul local.
Prin propunerea înaintată legislativului local, noul edil vrea să dea însă către populaţie gigacaloria cu doar 220,5 lei, adică cu 24,5 lei (10%) mai puţin decât actualul preţ. Ca să-i convingă pe consilieri, Olguţa Vasilescu vine doar cu un simplu referat întocmit şi semnat de Nicolae Pascu, directorul Direcţiei Economico-Financiare din cadrul Primăriei Craiova. Acesta susţine în raportul menţionat că diferenţa dintre preţul de furnizare a energiei termice (284,92 lei/gigacalorie) şi preţul energiei facturate populaţiei (220,5 lei/gigacalorie), în cuantum de 64,62 lei/gigacalorie, „se estimează la 485.000 de lei“ în perioada 1 iulie – 30 noiembrie 2012, sumă „care urmează a fi compensată prin reducerea preţului de producere a agentului termic furnizat de Complexul Energetic Oltenia (preţ aflat în avizare la ANRE) cu aproximativ 17,5 lei/gigacalorie şi prin reducerea tarifului de distribuţie practicat de RA Termoficare cu aproximativ 7 lei/gigacalorie“.

Finanţare din impozitele craiovenilor

Ideea scăderii preţului la căldură şi apă caldă e minunată, însă ea va presupune un efort deosebit din partea bugetului local. Practic, din banii publici se vor acoperi nu doar 40 lei/gigacalorie, cât e acum diferenţa dintre preţul de producţie şi cel de facturare către populaţie, ci de 57,5 lei/gigacalorie, reprezentând diferenţa dintre viitorul preţ de distribuţie al Termoficării (278 lei/gigacalorie, după reducerea de 7 lei pe care o promite Termoficarea) şi 220,5 lei, preţul propus de primar. Efortul financiar suplimentar de la bugetul local faţă de nivelul actual al preţurilor va fi aşadar de 17,5 lei pentru fiecare gigacalorie. Şi cum Termoficarea dă populaţiei circa 450.000 de gigacalorii anual, subvenţia de la bugetul Craiovei ar trebui să crească cu 7.875.000 lei, adică circa 1,77 milioane de euro care vor intra în plus în gaura neagră numită Termoficare din taxele şi impozitele craiovenilor.
Practic, scăzând preţul către populaţie al gigacaloriei, noua administraţie locală nu face altceva decât să acorde subvenţii în plus Termoficării. Mai mult decât atât, Termoficarea va fi „îngrăşată“ indirect chiar de Complexul Energetic, la care e datoare vândută. Cum? Foarte simplu: Complexul Energetic Oltenia a promis şi chiar a început demersurile pentru reducerea cu 17,5 lei/gigacalorie a preţului cu care vinde agentul termic către Regia de Termoficare Craiova. Numai că Termoficarea n-o dă populaţiei tot cu 17,5 lei mai ieftină, ci doar cu 7 lei, păstrându-şi 10,5 lei în plus din fiecare gigacalorie. Pe această cale, raportându-ne la aceleaşi 450.000 de gigacalorii anuale, Termoficarea îşi umflă conturile cu încă 4,5 milioane de lei – deci circa un milion de euro – anual.

Termoficarea, la… deszăpezire!

Trăgând linie şi adunând, Termoficarea primeşte dintr-un foc din partea primăriţei pesediste Olguţa Vasilescu un sprijin financiar anual de 2,77 milioane de euro. Dacă mai punem la socoteală şi mărirea pierderilor, „sponsorizarea“ către Termoficare pare să sară de 3 milioane de euro. Directorul Degeratu promite că va implementa o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor la nivelul acestei unităţi, în sensul găsirii şi a altor surse de venit pentru societate.
Una dintre aceste surse de venit ar fi, în viziunea lui Nicolae Degeratu, implicarea Termoficării în… deszăpezire: „În timpul iernii, putem şi noi să facem deszăpezire în Craiova, cu utilajele noastre şi cu 200 de oameni cât am avea disponibili şi nici nu cerem bani pentru staţionare. Scoatem muncitorii de la punctele termice şi băgăm în loc personalul TESA în zilele cât timp ţine deszăpezirea. Pentru că noi ştim din experienţă că mai mult de o săptămână – două pe an nu durează deszăpezirea“.
Alte surse de venit pentru Termoficare ar fi reabilitarea termică a blocurilor ori efectuarea unor lucrări pentru care până acum primăria organiza licitaţii. „Când trebuie săpat pentru introducerea de reţele, şi eu pot să sap. Ce, trebuie să vină altul să-mi sape? Trebuie să organizeze primăria licitaţie pentru asta? Eu zic că nu, pentru că putem face şi noi aşa ceva“, susţine directorul interimar al Termoficării.
Nicolae Degeratu atrage însă atenţia că eforturile pe care le vor face Termoficarea şi primăria nu vor fi suficiente, ci „populaţia trebuie să ne susţină, plătindu-şi datoriile la întreţinere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS