7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎnvaţă acolo unde muncesc părinţii

Învaţă acolo unde muncesc părinţii

Zeci de elevi din Gorj se întorc în ţară sau pleacă la şcolile din străinătate,
în funcţie de locul unde părinţii îşi găsesc un loc de muncă bine plătit

Anul acesta, în unităţile şcolare din Gorj s-au înmatriculat aproximativ 50 de elevi care au studiat în străinătate, în şcoli din Spania, Italia sau Grecia. Cei mai mulţi s-au reînmatriculat la Liceul de Muzică din Târgu Jiu, la şcolile din Turceni, Mătăsari sau Bâlteni. În același timp, alţi 30 de elevi şi-au întocmit dosarele pentru a se transfera la şcoli din ţări precum Italia, Spania şi Franţa, unde părinţii lor
şi-au găsit un loc de muncă stabil. „O asistentă medicală, de exemplu, care s-a mutat în Franța, şi-a luat şi copilul cu ea. De obicei, elevii care pleacă din Gorj spre şcoli din străinătate sunt la şcoala generală, puţini la liceu. La fel şi cei care se întorc“, a spus Ermina Frunză, reprezentanta Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj. Psihologii spun că fiecare copil priveşte diferit schimbarea care intervine în viaţa lui odată cu mutarea la altă unitate şcolară. „Părinţii trebuie să discute cu elevul, să îi explice de a fost nevoie să schimbe şcoala, să îi fie alături în noua experienţă. Cel mai mult au de suferit copiii ai căror părinţi sunt departe de ei“, a spus Maria Horga, psiholog.

Schimbările
pot fi bulversante

Chiar dacă înţeleg că schimbările intervenite brusc în viaţa copiilor lor pot avea efecte negative, părinţii nu prea au de ales. Anual, cam 50 de elevi de şcoală generală se reîntorc la unitățile de învățământ pe care
le-au părăsit. Potrivit Erminei Frunzaru, anul acesta s-au reîntors în unităţile şcolare din Gorj 24 de elevi din Italia, opt din Spania, unu din Statele Unite ale Americii, câte doi din Grecia, Spania, Portugalia, Germania şi Austria. „Adulţii pleacă la muncă şi îşi iau şi copiii cu ei. Aceștia învaţă un an, doi sau chiar mai mult în străinătate şi apoi sunt nevoiţi să revină în şcolile din Gorj. Cei mai mulţi elevi dintre cei care s-au reîntors sunt din clasele primare“, a mai precizat Ermina Frunzaru.

Alocaţii europene

În Gorj, există şi elevi care primesc alocaţii europene graţie părinţilor care muncesc în ţări precum Italia (20), Austria (11), Germania (3) sau Belgia (1). Aceștia primesc alocaţii de zece ori mai mari decât elevii ai căror părinţi muncesc în judeţul Gorj. În Italia, valoarea alocaţiei este de 124 de euro, iar în Germania, de 154 de euro. Din păcate, numărul scăzut de beneficiari arată că românii nu îşi cunosc foarte bine drepturile. Pentru a putea primi aceste alocaţii, părinţii care muncesc cu contract de muncă trebuie doar să ia legătura cu instituţiile competente din provincia în care locuiesc, iar pe baza contractelor li se va spune să completeze formularul E 411. Dacă unul dintre părinţi lucrează în România şi altul într-un stat membru, copilul are dreptul la alocaţia din ţară şi la diferenţa acordată de statul în care lucrează părintele.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU