6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarii nu doresc comasarea şcolilor

Primarii nu doresc comasarea şcolilor

Mai mulţi edili din judeţul Gorj nu au fost de acord cu propunerile de comasare ale Inspectoratului Şcolar Judeţean, motivând că nu există microbuze pentru transportul elevilor

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj a propus pentru anul şcolar 2011-2012 comasarea a şapte unităţi şcolare din teritoriu. Potrivit noilor prevederi ale Legii Educaţiei, reorganizarea învăţământului, inclusiv comasarea, se face cu acordul sau avizul autorităţii publice locale. Doar într-un caz din cele şapte conducerea ISJ Gorj a primit avizul edililor locali pentru comasare, iar o altă unitate şcolară şi-a pierdut personalitatea juridică. ,,Potrivit noilor prevederi ale Legii Educaţiei, trebuie să avem acordul comunităţii locale pentru a comasa şcoli. Noi facem aceste demersuri pentru a înlătura învăţământul simultan de la gimnaziu, însă pentru comasarea şcolilor din aceste localităţi, unde numărul elevilor este destul de mic, nu am primit acordul comunităţii locale. Primarii au ridicat problema transportului elevilor dintr-un sat îndepărtat la unitatea din centru. Nu am avut microbuze şi nici promisiuni sigure că vor veni, aşa că nu s-au mai făcut comasările“, a spus Ermina Frunzaru, referent în cadrul ISJ Gorj. „Nu am fost de acord cu comasarea şcolii din Andreeşti pentru că nu avem cum să facem faţă transportului elevilor. Este o distanţă de peste 12 kilometri, nu se avem microbuze suficiente“, a spus edilul din Vladimir.

Nu sunt microbuze şcolare

ISJ Gorj propusese spre comasare unităţi şcolare din comunele Stoina, Aninoasa, Bengeşti Ciocadia, Baia de Fier, Vladimir, Peştişani şi Târgu Cărbuneşti. Edilii localităţilor Peştişani şi Stoina au fost de acord cu propunerea inspectoratului, însă ceilalţi s-au opus, spunând că nu există mijloace de transport pentru elevi. ,,Şcolile unde urma să înveţe elevii erau departe de domiciliul copiilor. Primarii au spus că, dacă nu le asigurăm microbuze, nu au cum să închidă şcolile. Cei cinci au refuzat comasarea din cauza mijloacelor de transport la care suntem oarecum deficitari. Nu am putut să le oferim asigurări că ministerul va aloca microbuze, nu aveam cum“, a mai afirmat Ermina Frunzaru. Până la începutul anului şcolar, este posibil ca judeţului Gorj să îi fie alocate patru sau cinci microbuze şcolare noi. „În ceea ce priveşte microbuzele şcolare, la Ministerul Educaţiei au fost demarate procedurile de licitare. Gorjul va beneficia de patru-cinci microbuze, iar comuna Bâlteni, una dintre cele mai mari din judeţ, va figura printre priorităţile noastre“, a declarat Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Gorj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS