17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMăcel în familia poliţistului Nelu Gruia

Măcel în familia poliţistului Nelu Gruia

Comisarul-şef Nelu Gruia, fostul şef al Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IPJ Dolj, şi-a împuşcat soţia şi fiica, după care şi-a tras trei gloanţe în piept. Profesoara Angela Carmen Gruia a decedat pe loc, fostul poliţist şi-a dat ultima suflare pe masa de operaţii, iar fiica lor se zbate între viaţă şi moarte pe patul Spitalului de Urgenţă Craiova.

Cuvinte înşirate ordonat pe o foaie de hârtie. „Vă scriu aceste rânduri cu inima plină de durere şi cu o stare psihică la pământ, după ultimele evenimente petrecute“. Aşa începe scrisoarea-testament lăsată de Nelu Gruia, de 55 de ani, fostul şef al Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice (BAEST) Dolj înainte de a-şi împuşca soţia şi unul dintre copii, fiica de 24 de ani. 
Ieri, la ora 7.33, o femeie care locuieşte pe Aleea II Siloz din Craiova a sunat la 112 şi a anunţat că într-o casă vecină, mai exact, în locuinţa familiei Gruia, a avut loc un incident în urma căruia o persoană a murit, iar alte două au fost rănite.
La faţa locului au fost trimise un echipaj SMURD şi o ambulanţă, dar şi mai multe echipaje de poliţişti. Potrivit doctoriţei Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Craiova, medicii au găsit-o decedată în living pe Angela Carmen Gruia, de 51 de ani. Nelu Gruia şi fiica acestuia, Ruxandra, erau răniţi grav, prezentând mai multe plăgi împuşcate la nivelul toracelui. Cei doi răniţi au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă Craiova şi au fost duşi direct în sala de operaţii.

A murit în timpul operaţiei

Reprezentanţii Spitalului de Urgenţă Craiova au precizat că Nelu Gruia a fost găsit în şoc hemoragic grav, acesta având trei plăgi împuşcate în zona pieptului. Pe masa de operaţii, medicii au constatat că două dintre gloanţe îi perforaseră lobii plămânului stâng. Doctoriţa Cristina Geormăneanu a explicat că în cursul intervenţiei chirurgicale pacientul a intrat în stop cardio-respirator, medicii reuşind să îl resusciteze de două ori. La al treilea stop cardio-respirator, în ciuda manevrelor de resuscitare efectuate de cadrele medicale, Nelu Gruia a decedat. 
Viaţa Ruxandrei Gruia a fost salvată de medici, tânăra ieşind din operaţie în jurul orei 12.00. Ruxandra a fost împuşcată de tatăl său de două ori în spate, ambele gloanţe perforându-i plămânul stâng. „Operaţia a reuşit, iar pacienta a fost internată în Clinica de Terapie Intensivă, sub supraveghere medicală. Starea sa este stabilă, însă pronosticul rămâne rezervat. Următoarele zile sunt decisive în ceea ce priveşte evoluţia stării de sănătate a pacientei“, a declarat, pentru GdS, Cristina Geormăneanu.

Primele cercetări

După ce poliţiştii au stabilit că mama şi fiica au fost împuşcate de Nelu Gruia, care în prezent ocupa funcţia de director de pază în cadrul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Dolj, ulterior acesta împuşcându-se în piept, au solicitat o echipă formată din criminalişti şi un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. 
Din cercetările de la faţa locului, anchetatorii au stabilit că Nelu Gruia a împuşcat-o în piept pe soţia sa cu un pistol marca Glock, pe care îl deţinea în mod legal, după care şi-a împuşcat fiica. Vecinii familiei Gruia au povestit că, deşi era rănită, Ruxandra a reuşit să fugă din casă şi să ajungă până în stradă. „Am văzut-o când a ieşit din curte plină de sânge, ne-a spus că este fata lui Gruia şi că ea şi mama ei au fost împuşcate de către domnul Gruia. După aceea am auzit alte focuri de armă“, a declarat unul dintre vecini.
Nelu Gruia şi-a tras trei gloanţe în piept cu acelaşi pistol. În timp ce fostul poliţist îşi împuşca familia, în casă era prezent şi fiul soţilor Gruia, Andrei, de 22 de ani, care suferă de un handicap fizic. Anchetatorii au precizat că urmează să fie audiaţi martorii, dar şi Andrei, care a fost în casă în momentul incidentului. Pentru că tânărul este surdomut, procurorii vor apela la un interpret pentru a-i putea lua o declaraţie. De asemenea, procurorii au dispus efectuarea necropsiei atât în cazul lui Nelu Gruia, cât şi în cel al Angelei Gruia. Arma cu care poliţistul şi-a împuşcat familia va fi supusă unei expertize balistice.

Scrisoarea-testament

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au explicat că, pe o masă din livingul locuinţei familiei Gruia, a fost găsită o scrisoare prin care Nelu Gruia îşi explica gestul. Anchetatorii au constatat că scrisoarea este adresată unei prietene de familie din judeţul Alba, o anume Mariana, şi preotului Liviu. Procurorul care a preluat cazul, Florin Grecu, a precizat că în această scrisoare Nelu Gruia îi roagă pe cei doi ca după moartea sa să aibă grijă de fiul său, Andrei. Gruia a precizat că toate bunurile sale – case, terenuri şi conturi bancare – îi rămân lui Andrei.
În aceeaşi scrisoare, ordonată şi scrisă îngrijit, fostul poliţist a explicat şi de ce a hotărât să îşi ucidă soţia şi fiica şi să îşi pună capăt zilelor.
Potrivit anchetatorilor, Nelu Gruia a consemnat că în familia sa era o stare tensionată, iar vinovatul principal pentru divorţul dintre el şi soţia sa este fiica lor, Ruxandra.
Nelu şi Angela Carmen Gruia au divorţat în luna februarie, la cererea femeii. Potrivit informaţiilor făcute publice de Judecătoria Craiova, Angela Carmen Gruia, care a împlinit pe 10 aprilie 51 de ani, a intentat acţiune de divorţ pe 20 ianuarie 2011, iar instanţa s-a pronunţat pe 10 februarie. Judecătorii au admis cererea de divorţ şi au dispus desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor.

Părerea specialistului

Specialiştii spun că gestul fostului poliţist Nelu Gruia nu este nici pe departe al unui om normal, ci mai degrabă al unei persoane care şi-a pierdut complet discernământul şi a trăit o distorsiune a realităţii. „În momente disperate, oamenii îşi pierd luciditatea şi devin iresponsabili de faptele lor, acţionând sub imboldul unui impuls de moment. În acest caz, luând în discuţie şi scrisoarea lăsată, care poate face ca gestul său să pară unul premeditat, se poate spune că, din momentul în care a luat hotărârea, furia i-a întunecat gândirea. Aici nu avem de-a face cu o normalitate, ci intrăm în patologic“, a precizat pentru GdS Gina Chiriac, psihoterapeut la Centrul de Sănătate „Sfântul Grigorie Decapolitul“ din Craiova.

Un gest regretabil

Ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, a declarat ieri că ceea ce s-a întâmplat la Craiova este un incident regretabil. Igaş a precizat că Nelu Gruia nu mai face parte din structurile MAI de aproximativ doi ani. Fostul şef al BAEST Dolj s-a pensionat în martie 2009, atribuţiile sale fiind preluate de comisarul Cristian Carauleanu.

 Ofiţerul Nelu Gruia

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, Nelu Gruia a fost ofiţer în cadrul Poliţiei Capitalei între anii 1983 şi 1989. După Revoluţie, între 1989 şi 2009, Nelu Gruia a activat în cadrul IPJ Dolj, între anii 2006 şi 2009 ocupând funcţia de şef al BAEST Dolj.
Poliţiştii doljeni au explicat că, atâta timp cât a fost ofiţer al IPJ Dolj, Nelu Gruia a avut un comportament adecvat şi nu a fost sancţionat disciplinar. „În perioada cât a activat ca ofiţer în cadrul IPJ Dolj, mai exact între 1989 şi 2009, comisarul-şef Nelu Gruia a avut un comportament adecvat la locul de muncă. Ofiţerul nu a fost sancţionat disciplinar şi a avut rezultate bune“, a precizat agentul Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. După ce s-a pensionat, în 2009, Nelu Gruia a devenit director în cadrul Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII