25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFebra aftoasă poate ajunge şi în Mehedinţi

Febra aftoasă poate ajunge şi în Mehedinţi

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a instituit alertă pentru prevenirea contaminării cu febră aftoasă după ce autorităţile bulgare au depistat această boală la trei porci mistreţi vânaţi în regiunea Burgas, într-o zonă situată la doi kilometri de graniţa cu Turcia. Printre judeţele care ar putea fi afectate se numără şi Mehedinţiul.
ANSVSA a solicitat con­vocarea unui grup in­ter­ministerial, săptămâna aceasta, pen­tru a detalia modalităţile de implementare a măsurilor de pro­tecţie faţă de febra aftoasă. „Săp­tămâna aceasta va fi organizată o simulare generală a apariţiei febrei aftoase cu autorităţile din judeţele din principala zonă de risc, urmând ca această simu­lare să fie multiplicată la nivelul fiecărui judeţ“, se men­ţionează într-un comunicat trans­mis de ANSVSA.
ANSVSA a convocat Grupul Na­ţional de Experţi şi a de­marat o analiză de risc, iden­tificând printre principalele posi­bilităţi de răspândire a vi­ru­sului pe teri­to­riul României tre­cerea mis­tre­ţilor sau a altor specii de vânat susceptibile de infecţie cu febră aftoasă din Bulgaria în România, pe cale terestră sau peste unele por­­ţiuni ale Dunării, în condiţiile în care mistreţii pot migra apro­ximativ 50 de kilometri pe zi. Altă posibilitate de răspândire a virusului ar putea fi reprezentată de introducerea de alimente de ori­gine animală pentru uz per­sonal, de către transportatorii auto de mărfuri sau alţi turişti care vin din zona considerată infec­tată, precum şi de deşeuri de la bucă­tăriile vapoa­relor care ancorează în porturile ro­mâneşti de la Dunăre sau Ma­rea Neagră. Deocamdată, judeţul Mehedinţi nu este vizat de prezenţa febrei aftoase, însă veterinarii şi vânătorii sunt în alertă pentru ca orice schimbare să fie sesizată.
„Nu avem semnale că boala va ajunge la noi, dar trebuie să luăm o serie de măsuri de prevenire. Vânătorii mehedinţeni o să transmită imediat orice fel de semne de îmbolnăvire la animale. Din câte am înţeles, zona de alertă este destul de departe de noi“, a declarat directorul AJVPS Mehedinţi, Nicolae Popa.
ANSVSA a dispus şi participarea obligatorie a medicilor veterinari la vânătorile organizate în fondurile aflate în judeţele Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi, pentru recoltarea de probe de la animalele moarte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS