7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegea pensiilor, înapoi în parlament

Legea pensiilor, înapoi în parlament

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri că nu va promulga Legea pensiilor şi că o va trimite înapoi parlamentului, cerând reanalizarea prevederii referitoare la vârsta de pensionare a femeilor la 65 de ani, recomandând posibilitatea de a se reveni la vârsta de 63 de ani.

Preşedintele Traian Băsescu a motivat opţiunea sa pentru modificarea de către parlament a Legii pensiilor în ceea ce priveşte vârsta de pensionare, arătând că femeile din România au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii, având grijă şi de gospodărie, şi copii.
„Pentru că este de maxim interes ce se întâmplă cu Legea privind sistemul unitar de pensii, astăzi (ieri-n.r.) am făcut analiza legii şi a documentelor depuse la preşedinţie, constând în următoarele: prin Adresa nr. 14.447 din 6.10.2010, legea este declarată constituţională prin Decizia nr. 1.237 a Curţii Constituţionale. Legea a venit la preşedinţie semnată de preşedinţii ambelor Camere ale parlamentului, deci, din punct de vedere al legalităţii, nu am nici o observaţie asupra legii“, a precizat şeful statului ieri, în cadrul unei declaraţii de presă având ca subiect Legea privind sistemul unitar de pensii, principalul subiect de pe agenda publică din ultimele zile.
Băsescu a arătat că, analizând legea care a ajuns la Cotroceni, la promulgare, a constatat că articolul 53, alineatul 1 din actul normativ instituie vârsta standard de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani. „Sunt un susţinător fără rezerve al egalităţii de şanse, dar şi al egalităţii de tratament în faţa legii pentru femei şi bărbaţi. Nu pot însă să nu realizez realităţile socio-economice din România şi să constat că totuşi femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii“, a subliniat Traian Băsescu, arătând că o femeie care munceşte în sectorul privat sau de stat mai are şi un serviciu acasă, fiind responsabilă de gestionarea treburilor casei şi de creşterea copiilor.
„Deci, femeile fac o dublă muncă în România. Chiar legea, la articolul 56, alineatul 4 şi la articolul 60, alineatul 2, instituie diferenţă de tratament între femei şi bărbaţi; dacă ne referim la balerini şi balerine, vârsta de pensionare diferă între femei şi bărbaţi, sau dacă ne referim la militari“, a explicat Băsescu, subliniind că, în aceste condiţii, a hotărât să retrimită parlamentului Legea pensiilor, considerând oportună modificarea articolului 53 alineatul 1 al legii în sensul stabilirii vârstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani.
În plus, Băsescu a arătat că noua Lege a pensiilor instituie, prin stabilirea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, o majorare semnificativ mai importantă a vârstei de pensionare pentru femei. Având în vedere că, potrivit legislaţiei în vigoare, femeile se pensionează la 58 de ani, iar bărbaţii la 62, vârsta de pensionare a femeilor ar creşte cu şapte ani, a arătat Băsescu.
„Propun parlamentului să analizeze posibilitatea de a reduce vârsta de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani. (…) Am şi semnat adresa către preşedinţii celor două Camere şi sper să fie de acord cu o reexaminare rapidă a articolului 53, alineatul 1“, a conchis şeful statului.

Geoană: Gestul lui Băsescu este unul de prudenţă raţională

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat ieri că gestul şefului statului de a retrimite Legea pensiilor în parlament reprezintă o „prudenţă raţională“ faţă de avertismentul opoziţiei referitor la suspendarea sa.
„Este un gest de prudenţă raţională, pentru că este evident faptul că prin această decizie domnul Băsescu a evitat o evoluţie politică invocată de opoziţie, legată de suspendare. Pe de altă parte, e şi o formă de recunoaştere a faptului că legea este imperfectă şi că are nevoie de corecţii importante. Eu regret faptul că, aşa cum a făcut când a anunţat măsurile de austeritate acum câteva luni, domnul preşedinte Băsescu nu a folosit argumentul invocat astăzi în timpul dezbaterii din parlament, când maşina de vot a majorităţii a venit cu o formă a Legii pensiilor care ar fi putut să fie ceva mai umană şi să includă şi observaţiile preşedintelui privind vârsta de pensionare“, a declarat Geoană.
Şeful Senatului a afirmat că va încuraja ca dezbaterea Legii pensiilor să privească întreaga lege, nu numai vârsta de pensionare. „Plenul Senatului va trebui să se pronunţe dacă ne aplecăm exclusiv asupra acestei observaţii făcute de preşedinte sau dacă vom relua o discuţie cu privire la ansamblul Legii pensiilor, şi eu voi încuraja plenul Senatului să meargă pe a doua variantă. (…) Cred că ar trebui să operăm şi alte modificări la Legea pensiilor“, a mai spus Geoană.

Marko Bela: Vom susţine pensionarea femeilor la 63 de ani

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri, pentru NewsIn, că pensionarea femeilor la vârsta de 63 de ani a fost propunerea Uniunii în cadrul Coaliţiei, însă PDL s-a opus invocând norme UE, considerând astfel firesc să susţină propunerea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu.
„Sunt de acord cu această solicitare (de reexaminare – n.r.), este propunerea noastră iniţială. Noi am propus acest lucru. În coaliţie am iniţiat această decizie, am discutat şi, la un moment dat, era decizia Coaliţiei, cu 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, dar după aceea ni s-a spus că UE n-ar fi acord cu această propunere. O parte din majoritate nu a mai susţinut-o şi de aceea s-a ajuns la această egalizare, dar era propunerea noastră, aşa că este foarte firesc să votăm această propunere şi o vom vota“, a afirmat Marko Bela.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII