7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesorii şi studenţii, în grevă

Profesorii şi studenţii, în grevă

Sindicaliştii din mediul preuniversitar şi universitar doljean îşi menţin ideea de a organiza mâine grevă generală de o zi. Studenţii Universităţii din Craiova se solidarizează cu dascălii, protestând împotriva încercării de politizare a învăţământului superior şi a excluderii lor din Senatul instituţiei.

Reprezentanţii celor trei sindicate din învăţământul doljean (FSLI, „Spiru Haret“ şi Uniunea Sindicatelor Universitare din Universitatea din Craiova – n.r.) au lăsat la o parte orice vechi răfuieli şi s-au reunit pentru o zi pentru a anunţa grevă generală în învăţământ. Sindicaliştii doljeni sunt nemulţumiţi pentru că sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar nu sunt suficiente pentru întreg anul 2010, pentru că OG nr. 114/2009 prevede reducerea a aproximativ 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar, din care 500 doar din Dolj, începând cu 1 septembrie 2010. Aceştia critică şi apariţia discriminării în ceea ce priveşte încadrarea şi salarizarea unor categorii de cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar, din momentul intrării în vigoare a Legii nr. 387/2009.
„Peste 80% dintre colegii noştri din învăţământ au câştigat procesele pentru solicitarea drepturilor salariale reglementate de Legea 221. Guvernul refuză însă plata acestor drepturi, ceea ce indică o faptă penală! Altă nemulţumire este legată de noua Lege a educaţiei, care în prezent se află la guvern şi cu care noi nu am fost de acord. Şi decizia de desfiinţare a examenului de titularizare este gravă, deoarece nu oferă stabilitate pe post şi pune elevul în situaţia ca, anual, să aibă un nou dascăl“, a precizat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj. Nemulţumirile dascălilor doljeni nu se opresc însă aici. Cei aproximativ 2.500 de angajaţi ai liceelor craiovene nu şi-au primit al 13-lea salariu pentru 2009, deşi angajaţii din învăţământul preşcolar şi gimnazial au intrat în posesia acestui drept.
„Joi (mâine – n.r.) intrăm în grevă generală, chiar dacă în această perioadă se desfăşoară bacalaureatul, proba de competenţă digitală. Proba de bacalaureat stabilită pentru mâine va fi reprogramată. Vor veni la serviciu doar angajaţii din grădiniţele cu program prelungit, la care părinţii plătesc anumite taxe, din învăţământul special şi de la Liceul cu Program Sportiv «Petrache Trişcu», fiind vorba de elevi care au permanent nevoie de antrenamente“, a adăugat Constantin Lungulescu, preşedintele „Spiru Haret“, filiala Dolj.

Şi în Universitatea din Craiova nemulţumirile se ţin lanţ

Şi reprezentantul Uniunii Sindicatelor Universitare din Universitatea din Craiova s-a alăturat protestatarilor din învăţământul preuniversitar. Universitatea din Craiova se confruntă cu un deficit de personal didactic de aproximativ 10%.
„De aproximativ doi ani toate posturile în Universitate au fost blocate. 97 de cadre s-au înscris pentru concurs, dar, din nefericire, nu li se oferă şansa de a susţine examenul pentru trecerea pe o treaptă superioară. Apoi, pe proiectul noii Legi a educaţiei naţionale am oferit 181 de amendamente ce trebuia modificate, de care însă guvernanţii nu au ţinut cont. Se încearcă politizarea învăţământului superior. Legea salarizării unitare este mai neunitară ca oricând! Şi sporul pentru condiţii deosebite de muncă, de 15%, care se acorda pentru aproximativ 450 de persoane – personal didactic auxiliar şi neauxiliar -, a fost tăiat, chiar de la cei care oricum aveau salarii de mizerie“, a precizat Nicu Bâzdoacă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Universitare din Universitatea din Craiova. Având în vedere nemulţumirile amintite, Nicu Bâzdoacă a anunţat că angajaţii Universităţii din Craiova se vor prezenta mâine la sediul instituţiei, dar nu vor ţine cursuri.

Studenţii se alătură protestelor

Solidari cu profesorii lor sunt şi studenţii Universităţii din Craiova. Potrivit noii legi a educaţiei, studenţii îşi pierd drepturile cele mai elementare de a fi reprezentaţi.
„Participarea în comisiile universitare, în biroul senatului, biroul consiliului, consiliului de administraţie sunt principalele mecanisme reale de reprezentare. Fără acestea, noi, studenţii, vom deveni simple exponate, fără acces la deciziile importante din cadrul Universităţii. Ne alăturăm dascălilor noştri în dorinţa de a lansa un semnal de alarmă. Refuzăm categoric încercarea de politizare a învăţământului superior. Amendamentele noastre sunt ignorate de guvernanţi. Studenţii nu vor mai avea nici un cuvânt de spus, potrivit noii legi a educaţiei“, a precizat Claudiu Neagoe, preşedintele COS Craiova.
Studenţii craioveni consideră că noua lege a educaţiei promovează corupţia universitară, în loc să o combată. Nici măcar suportul financiar acordat studenţilor nu mai este garantat de lege, proiectul de lege nu oferă nici o garanţie privind sprijinul financiar dat studenţilor, subvenţiile. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a educaţiei, studenţii basarabeni nu vor mai primi subvenţii, burse sau sprijin din partea statului român.

Unii dascăli se vor prezenta la bacalaureat

În ciuda ameninţărilor cadrelor didactice din mediul preuniversitar şi universitar, Ministerul Educaţiei a trimis o notă Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, prin care a solicitat numărul profesorilor care, deşi sunt membrii comisiei de bacalaureat, au semnat pentru grevă generală. Astăzi, ISJ va centraliza toate datele obţinute din unităţile de învăţământ doljene, pentru a afla cu exactitate câţi dascăli din cele 47 de licee în care se desfăşoară bacalaureatul se vor prezenta mâine la şcoală.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII