7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacient de la Poiana Mare, devorat de animale

Pacient de la Poiana Mare, devorat de animale

Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare a ajuns din nou în centrul atenţiei după ce, sâmbătă seară, un pacient care reuşise să fugă din unitatea sanitară a fost găsit pe câmp, în apropierea localităţii, devorat de animale.

După ce, în urmă cu numai două luni, la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare un pacient a decedat otrăvit, sâmbătă, altul a fost găsit mort, pe câmp. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, sâmbătă, în jurul orei 19.40, lucrătorii Postului de Poliţie Poiana Mare au fost sesizaţi de Ion Pungă că, în timp ce efectua lucrări agricole pe un teren din partea de nord-vest a comunei, la aproximativ trei kilometri de localitate, a găsit cadavrul unui bărbat căruia îi lipsea cavitatea abdominală, care fusese mâncată de animale. Criminaliştii care s-au dus la faţa locului au examinat cadavrul şi au constatat că acesta, în afară de craniu – care nu prezenta urme de violenţă, de membrele superioare şi inferioare, fusese devorat de animale, din el rămânând numai oasele.
Din verificările poliţiştilor s-a stabilit că persoana decedată este Iulică Călin, de 45 de ani, din comuna Bârca, judeţul Dolj, pacient al Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare – Secţia Psihiatrie V, unde a fost internat cu diagnosticul schizofrenie paranoidă. De asemenea, s-a mai stabilit că Iulică Călin a fugit din spital pe 13 noiembrie, însă conducerea spitalului nu a anunţat poliţia despre dispariţia acestuia.
„Pacientul care a fost găsit decedat pe câmp nu figura ca dispărut, iar Postul de Poliţie Poiana Mare nu a fost înştiinţat despre fuga sa din unitatea sanitară“, a declarat comisar Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Potrivit poliţiştilor, cadavrul bărbatului a fost depus la morga Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare pentru efectuarea necropsiei, iar cercetările sunt continuate pentru stabilirea împrejurărilor producerii decesului.
Managerul Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, Dumitru Ivanţu, directorul medical şi cel de îngrijiri nu au răspuns ieri la telefoane pentru a da lămuriri despre felul în care a reuşit pacientul să fugă din spital şi de ce nu a fost anunţat acest lucru. De asemenea, nici pe numărul de fix al unităţii sanitare nu a răspuns nimeni.

Încă un caz de moarte suspectă, anchetat
 
Pe 29 septembrie, un bărbat de 42 de ani, din Poiana Mare, pacient al Spitalului de Psihiatrie din localitate, a decedat în condiţii suspecte, după ce a înghiţit o substanţă toxică. Poliţiştii doljeni au fost anunţaţi în acea zi de medicii Spitalului din Calafat despre faptul că Viorel Coşereanu, un pacient adus de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, a decedat, cel mai probabil, după ce a ingerat o substanţă toxică. Din primele verificări, s-a stabilit că persoana decedată nu prezenta urme de violenţă, iar cadavrul bărbatului a fost transportat la morga Spitalului din Calafat pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cauzei decesului. Conducerea Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare a explicat atunci că pacientul era în evidenţe cu boli pulmonare, iar pe 29 septembrie, în jurul orei 13.30, a fost trimis la Spitalul Calafat pentru că se simţea rău. Acolo a fost examinat, i s-a prescris un tratament cu antibiotice şi a fost îndrumat către un medic specialist, care nu a fost găsit însă în spital, după care pacientul s-a întors la Poiana Mare. Bărbatul a ajuns din nou la Spitalul Calafat, câteva ore mai târziu, în stare gravă. Medicii de la Spitalul din Calafat au precizat că, atunci când a fost adus a doua oară, bărbatul prezenta o puternică toxiinfecţie, cel mai probabil provocată de Furadan, un insecticid folosit în agricultură.
În urma concluziilor preliminarii ale necropsiei s-a stabilit că moartea pacientului a survenit din cauza intoxicării cu o substanţă organofosforică. Poliţiştii de la Investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Segarcea au întocmit un dosar penal în acest caz, urmând să stabilească de unde a obţinut bărbatul otrava. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în prezent; dosarul este tot în lucru, fiind aşteptat raportul necropsiei.

Spitalul ministerului

În 2001, prin ordinul Ministerului Sănătăţii s-a schimbat denumirea Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare în „Spital de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Maximă Siguranţă“, fiind declarat de interes public naţional. Până în 2003, spitalul s-a aflat în subordinea Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, iar prin HG nr. 743 a ieşit din subordinea acesteia, intrând în coordonarea directă a Ministerului Sănătăţii. În 2004, a fost schimbată din nou denumirea unităţii în „Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare“, care a rămas în continuare în subordinea şi coordonarea Ministerului Sănătăţii, conform HG nr. 168 /2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII