7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPaul Filip Rădulescu, un veterinar-ţepar

Paul Filip Rădulescu, un veterinar-ţepar

Îl cheamă Paul Filip Rădulescu şi este un cunoscut medic veterinar. În spatele profesiei prin prisma căreia şi-a căpătat notorietatea în trei judeţe, a vestimentaţiei elegante în care se afişează şi a figurii de om oricând dispus să dea o mână de ajutor, se ascunde un individ alunecos, lipsit de scrupule, care nu se dă în lături de la nimic atunci când vine vorba să-ţi ia banii. Paul Filip Rădulescu, fratele Marinelei Madan, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Olt, este acuzat de zeci de persoane din judeţele Giurgiu şi Teleorman de înşelătorie. Medic veterinar concesionar în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu, individul a ştiut cum să capete încrederea celor apropiaţi şi „sub masca de om de cuvânt“ a reuşit să împrumute diverse sume cu multe zerouri de la apropiaţi sau cunoştinţe, fără a le mai restitui însă banii.

Slătineanul Paul Filip Rădulescu, doctorul veterinar concesionar care este acuzat de mai multe persoane că le-a lăsat fără agoniseala de o viaţă prin diverse tertipuri, activează pe raza judeţului Giurgiu, având cea mai mare jurisdicţie, care cuprinde trei dintre cele mai importante localităţi din mediul rural, situate în apropierea oraşului Giurgiu. Este vorba despre comunele Răsuceni, Izvoarele şi Toporu, unde se găsesc cele mai multe capete de animale: ovine, bovine, cabaline. Tot în zonă, Veceslav Surachi, un moldovean stabilit în 1992 în Bucureşti, a înfiinţat în 2007, cu fonduri SAPARD, o fermă de struţi.
Printre victimele acestuia se regăsesc unii locuitori din comunele mai sus menţionate, precum şi naşul lui de cununie, preotul Ion Lupulescu. Înşelat de doctorul Rădulescu, zis Redy, a fost şi cel care a crezut timp de şase ani că are alături un prieten de încredere, Sorin Georgevici, din oraşul Giurgiu. Lista persoanelor înşelate a depăşit însă graniţele judeţului Giurgiu, printre cei lăsaţi cu buza umflată regăsindu-se şi persoane din judeţul Teleorman.

Tactică de escroc

Oamenilor care au avut de-a face cu respectivul nu le vine să creadă că s-au lăsat aşa de uşor duşi de nas de doctorul Rădulescu din Slatina. „Lucrează de mai mulţi ani aici, la Giurgiu. Are jurisdicţie peste trei comune, cele mai mari şi cele mai bune, unde se găsesc cele mai multe capete de animale din întreg judeţul, precum şi ferme. A câştigat bani mulţi de-a lungul anilor. Este vorba de sume de ordinul miliardelor vechi!“, spun persoane, domiciliate în Giurgiu, care au avut neşansa să îl cunoască pe acest individ.
„Mai bine nu îl cunoşteam. Ne-a lăsat săraci!“, se plâng şi cer, disperaţi, ajutorul oamenii pe care Paul Filip Rădulescu i-a lăsat fără averi. „(…) dumneavoastră ce părere aveţi? Ne mai dă banii?“, îi întrebau păgubiţii pe reporterii Gazetei de Olt sosiţi în zonă pentru a afla cu ce se ocupă veterinarul Rădulescu din Slatina.
Potrivit celor care s-au plâns reporterilor Gazetei de Olt, individul acuzat avea o tactică specială – nu cerea bani decât oamenilor avuţi: preoţi, pădurari, colegilor de serviciu sau vecinilor înstăriţi, chiar şi ciobanilor, cu promisiunea solemnă că „îi restituie în scurt timp, maximum câteva luni, până ia banii de la Direcţie“. De cele mai multe ori, ca să pară cât mai credibil, omul încheia chiar şi acte, fie în formă olografă (scrise de mână – n.r.), fie autentificate la un birou notarial, prin care se obliga ca la o anumită dată să restituie suma luată sub formă de împrumut, până la ultimul leu. Uneori specifica în actele încheiate cu cei care-i cădeau victime că le dă şi dobândă. O tactică perfectă, pentru că, după ce timp de aproape un an a operat din greu, doctorul s-a făcut nevăzut, lăsându-i cu buza umflată pe cei care, cu bună-credinţă, îi oferiseră sprijinul!

Cel mai bun prieten, printre escrocaţi

Printre persoanele înşelate de Rădulescu se află şi cel care i-a fost cel mai bun prieten – Sorin Georgevici.
„Vă scriu în numele mai multor persoane cu speranţa de a ne ajuta… Rădulescu Filip Paul şi soţia acestuia, Lucica, domiciliaţi în Slatina… abuzând de funcţia de medic veterinar cu jurisdicţie în judeţul Giurgiu, având contract legal cu Direcţia Sanitar-Veterinară Giurgiu… a reuşit să înşele peste zece familii cu diverse sume de bani ce depăşesc suma de 700.000 de lei (7.000.000.000 – şapte miliarde de lei vechi)… revin şi arăt că acest medic veterinar provine dintr-o familie cu tata fost inspector şcolar timp de 30 de ani, mama, învăţătoare care mai suplineşte şi la data aceasta, sora (Marinela Madan – n.r.) ocupând funcţia de director al Sanepid Olt, cumnatul dânsului, fost procuror, actualmente avocat… Vă aduc la cunoştinţă aceste aspecte pentru a preveni escrocarea altor persoane şi familii din judeţul dumneavoastră din care face parte şi sus-numitul (dr. Paul Filip Rădulescu – n.r.)“, scria, într-un e-mail trimis pe adresa electronică a redacţiei Gazetei de Olt, Sorin Georgevici, unul dintre cei înşelaţi.

Cum a fost posibil ?

„Îl cunosc de şase ani“, spune Georgevici „tocmai îmi murise fetiţa…“. La vremea res-pectivă, Sorin Georgevici deţinea două apartamente situate în oraşul Giurgiu, pe strada Şoseaua Bucureşti, ambele în blocul 8/2S. „Apartamentele sunt situate unul lângă celălalt, în aceeaşi scară de bloc. Fata mea fusese grav bolnavă, am cheltuit mulţi bani de-a lungul anilor ca să o ţin în viaţă. Din păcate, Dumnezeu nu a mai vrut şi, în urmă cu şase ani, a decedat. Nu mai aveam bani ca să fac pomană, astfel încât am hotărât să vând unul dintre apartamente“, a povestit cu lux de amănunte fostul prieten al medicului veterinar din Slatina. A reuşit să-l vândă cu 45.000 de lei lui Rădulescu. Aşa a început prietenia dintre cei doi, mai spune Georgevici. „A venit la mine un om bine aranjat, la cravată. I-am vândut apartamentul, am făcut actele şi s-a mutat lângă mine. Din acel moment s-a creat o prietenie, mai mult din partea lui. Nu ştiam că el este escroc de meserie. Niciodată nu mă scotea din «domnul Sorin»! Ce să mai…, am devenit de nedespărţit. Mă împrumuta cu bani când aveam nevoie. Îl împrumutam şi eu pe el. De câte ori am cerut bani la el, nu m-a refuzat. Mergeam la petreceri împreună, grătar, niciodată nu a dat de bănuit că avea să îmi facă una ca asta şi nici oameni nu au venit la uşă să se plângă că are să le dea bani, până în momentul în care s-a mutat definitiv de aici“, a spus Sorin Georgevici.
În luna iunie, doctorul Rădulescu a decis să înstrăineze apartamentul cumpărat de la Georgevici, sub pretextul că îşi cumpărase vilă la Slatina şi îi trebuie bani. L-a informat despre acest lucru pe Georgevici, care a şi decis să cumpere el apartamentul pe care îl vânduse în urmă cu şase ani.
„Mi-a vândut apartamentul. Spunea că a făcut împrumut ca să cumpere vila de la Slatina şi că îi mai trebuie 40.000 de euro. Am vrut să facem acte la notariat, dar a venit la mine pe înserat. La notar era închis. Ceva nu m-a lăsat să-i dau banii aşa. Am zis să facem acte. Am chemat vecinii ca martori. L-am pus să facă o chitanţă de mână, după care i-am dat banii, 35.000 de euro, şi a plecat. Cealaltă parte din sumă, 5.000 de euro, urma să i-o dau peste două luni. Zicea că vrea să-şi scoată vila de sub gaj. Mi-a vândut apartamentul, deşi ştia că este sub gaj“, se plânge bărbatul păgubit.
La o lună după ce i-a dat prima tranşă de bani, Rădulescu a venit din nou la uşa prietenului pentru a-i cere şi restul sumei (5.000 de euro – n.r.). „Era vineri când a venit să îi dau şi restul sumei. Îmi promisese că peste trei zile va veni să facem actele. De atunci nu a mai răspuns la telefon…“, a dezvăluit Georgevici.

Pe urmele escrocului

Din vara acestui an, Sorin Georgevici a pornit pe urmele „infractorului“.
„M-am panicat. M-am dus la notar, dar mi-a spus că trebuie să aştept termenul specificat în acte, 24 august, convenit cu soţii Rădulescu ca dată la care să încheiem actele în formă autentică. Pe mine nu a reuşit să mă păcălească nimeni! Ei, ăsta mi-a dat la temelie! După ce a plecat de aici, au început să vină la uşa lui Rădulescu zeci de persoane. Primul a fost preotul Lupulescu. Mi-a spus că îl caută pe escroc de trei luni pentru că are şi lui să îi restituie mai multe sume de bani cu care îl împrumutase. Din acel moment, veneau câte doi-trei la uşă zilnic, şi toţi se plângeau că au fost înşelaţi prin diverse tertipuri de Rădulescu. După aceştia au venit nişte giranţi, pădurarul de la Chiriacu, comuna Izvoarele, apoi nişte ţigani care stăteau la pândă şi mulţi alţii. Am zis: «E clar! aştia au venit după bani la doctoru’»“, mai spune fostul prieten şi vecin de apartament, Sorin Georgevici.
Văzând toate aceste lucruri, lui Georgevici i-a încolţit în minte ideea că vânzarea apartamentului nu ar fi lucru curat. A mers la Cadastru să verifice situaţia juridică a imobilului respectiv şi… stupoare! Apartamentul fusese pus gaj în 2008. „Raiffeisen Bank SA – Sucursala Giurgiu, contract de ipotecă nr. 1355/2008… se înscrie ipoteca de rang I asupra imobilului pentru o creanţă de 51.000 euro+dobânzile, comisioanele şi alte costuri. Se notează interdicţie de înstrăinare, de dezmembrare şi grevare cu sarcini şi servituţi“, este specificat în extrasul de carte funciară pentru informare solicitat de Georgevici.
Georgevici susţine că dr. Rădulescu, zis Redy, ar avea bani împrumutaţi de la diverse bănci şi că unele rate nu sunt plătite de aproape un an. Tot acesta mai spune că doctorul a ridicat de la DSVSA Giurgiu sume frumuşele de bani anul trecut şi anul acesta.
„De la un ofiţer de credite am aflat că ratele de la Raiffeisen nu sunt plătite de un an. De aici a luat un credit de 20.000 de euro, dar şi altele de 50.000, respectiv 70.000 de euro, luate în 2008. De la Carpatica are 80.000 de lei împrumut, de la BRD – 100.000 de lei, iar la Banc Post – 250.000 de lei şi 75.000 de franci elveţieni. Are atâtea datorii deşi anul acesta a ridicat de la Direcţie 10.000 de lei, şi 11.500 de lei salariu aferent anului trecut. Tot salariul pe anul 2008 s-a cifrat la 500.000 de lei. Cum de a reuşit să cheltuiască atâţia bani?! Nu ştiu ce a făcut! Îmi vin zeci de citaţii acasă de la terţe persoane care îl cheamă în instanţă. Nu ştiu dacă îmi voi recupera vreodată banii, dar vreau să se ducă acolo unde îi este locul!“, a încheiat Georgevici povestea prietenului escroc.

Lista lungă a păgubiţilor

După cercetări de câteva zile, reporterii Gazetei de Olt au dat de urma mai multor persoane de a căror încredere a abuzat doctorul veterinar Rădulescu. Ţeparul îşi alegea victimele din rândul persoanelor apropiate şi nu s-a dat înapoi nici să-l înşele pe un preot, naşul său. Lista provizorie a celor păgubiţi de Rădulescu întocmită de reporterii GdO cuprinde câteva zeci de nume şi o sumă de bani ce depăşeşte 700.000 de lei. Printre cei păgubiţi se regăsesc: preotul Ion Lupulescu (99.000 de lei), Sorin Georgevici (40.000 de euro), Piersic Iancu (peste 100.000 de lei), Florian Sincu (20.000 de lei), Marcel Roşu (20.000 de lei, Ion Ceauşu (12.000 de lei), Costel Spălatu (10.000 de lei), Constantin Dina (20.000 de lei), mai mulţi colegi din cadrul DSVSA Giurgiu de la care a împrumutat sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.
În numerele viitoare ale GdO veţi putea citi mărturiile celorlalte victime ale doctorului-ţepar Paul Filip Rădulescu, modul în care i-a păcălit pe oameni, dar şi demersurile făcute de acestea pentru a-şi recupera banii împrumutaţi, pentru totdeauna se pare, medicului veterinar. Tot atunci, veţi afla reacţia celui acuzat că a înşelat zeci de oameni, dar şi modul în care familia sa a încercat să intimideze prin ameninţări reporterii GdO. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII