7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCoadă la locurile de muncă din Spania

Coadă la locurile de muncă din Spania

Cu mai puţin de o săptămână înainte de Crăciun, aproximativ 1.600 de femei din toată ţara au venit la Craiova ca să participe la selecţia de forţă de muncă pentru Spania.

 

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj organizează, în zilele de 18 şi 19 decembrie, o nouă selecţie de forţă de muncă pentru femei în domeniul agricol. Chiar dacă a plouat mărunt şi a fost frig, sute de femei s-au înghesuit ieri, în faţa Casei Studenţilor din Craiova, pentru a se întâlni cu angajatorii spanioli. Unele au venit chiar de miercuri la prânz pentru a se asigura că ocupă un loc bun pe listele de aşteptare. „Soţia mea este pe locul 120 pe listă. Am venit de ieri (miercuri – n.r.), de la ora 12.00, şi am stat aici“, a declarat Ovidiu Ţenea, din Dobreşti, care a explicat că atât el, cât şi soţia sa au mai lucrat în străinătate. „Faţă de ce e în ţară, merită. Aici nu ai şanse să-ţi găseşti un loc de muncă. În plus, dacă te angajezi în oraş şi faci naveta nu se merită. Copiii cer în zilele de azi şi ce faci?“, a adăugat el. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi participanţi la selecţie. „Aici nu prea îţi găseşti un loc de muncă. Şi dacă găseşti, nu eşti plătit. E greu, eu într-o parte, soţul în alta, dar ce să facem?“, a spus Silvia Bănici, de 33 de ani, din Mârşani.

 

„Munca e grea,
dar e convenabil“

 

Chiar dacă se zvoneşte că situaţia nu este tocmai bună pentru românii care muncesc în străinătate, cei plecaţi de multă vreme încearcă să-şi adune familia laolaltă. „Sunt de şase ani în Spania. Munca e grea, dar e convenabil, pentru că lucrăm doar şase ore şi jumătate pe zi şi primim 35 de euro. E greu departe de casă, dar ce faci dacă stai lângă cei dragi, însă nu-i poţi ajuta cu nimic? Acum îmi voi întregi familia“, a explicat Elena Sandu, de 32 de ani, care a spus că şi reprezentanţii familiei ei urmează să semneze un contract cu acelaşi angajator.

 

„Românii sunt muncitori şi nu creează probleme“

 

Angajatorii spanioli sunt mulţumiţi de români. „Avem angajaţi spanioli, dar trebuie să compensăm cu unii din alte ţări. Preferăm românii, pentru că sunt muncitori şi nu creează probleme. În plus, îşi fac treaba“, a declarat Isabel Perez Beltran, reprezentanta firmei Freshuelva, una dintre cele două societăţi angajatoare. Aceasta a explicat că singura condiţie pentru a fi angajate este aceea ca persoanele respective să fie apte de muncă şi să fie robuste, deoarece la cules de căpşune e muncă grea.

 

Contractele au o durată de minimum trei luni

 

La selecţia din aceste zile, cele două firme spaniole pun la dispoziţia femeilor care doresc să lucreze în străinătate 1.497 de locuri. Contractele au o durată de minimum trei luni, iar salariul brut este de 37,06 euro/zi. Cazarea este în grija angajatorului, iar hrana, în a lucrătorului. „Au fost înştiinţate peste 1.600 de persoane din Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Teleorman şi Vâlcea“, a încheiat Daniela Neagoe, directoarea executivă adjunctă a AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII