10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrezenţă slabă la urne în sudul judeţului Olt

Prezenţă slabă la urne în sudul judeţului Olt

Oamenii din localităţile situate în sudul judeţului Olt au manifestat dezinteres faţă de alegerile pentru parlamentare, prezentându-se în număr mic la vot. În jurul prânzului, prezenţa în secţiile de votare în localităţile de la periferia Oltului era cu puţin peste 15 procente, iar spre seară, de 30%.

 

Procesul de vot nu a fost tulburat de incidente deosebite în Olt. Numai Caracalul şi Rusăneştiul au ieşit din tipare. La Caracal, votanţii au fost ademeniţi cu pachete şi bani din partea PSD-ului, iar la Rusăneşti, membrii PNL le-au promis oamenilor pensii mai mari şi ulei, întocmindu-se liste în acest sens, după cum au afirmat localnicii.

 

S-au trezit târziu

 

Oamenii nu s-au grăbit să iasă din case pentru a-şi exercita dreptul la vot. La una dintre secţiile din Slătioara, la ora 8.14 votaseră numai 16 alegători din cei aproximativ 800 cuprinşi pe liste. Nici la Piatra Sat, la orele dimineţii, prezenţa la urne nu era deosebită. La ora 8.30 votaseră 33 de oameni. Prezenţa cea mai slabă a fost înregistrată la Secţia nr. 140, Circumscripţia electorală 30 din Brâncoveni, unde la 8.35 votaseră numai zece alegători. Nici Fălcoiu nu a ieşit din tipare, la 9.10 prezenţa la vot fiind sub cinci procente.

 

Voturi cumpărate cu „cadouri“ la Caracal

 

La Caracal, dimineaţa votaseră 80 din 1.852 de alegători la Secţia 49 şi 67 din 1.583 la Secţia nr. 53. La orele dimineţii, în zona Circumscripţiei electorale numărul 30, Secţia 49, era zarvă mare. Mai multe persoane de etnie romă aşteptau „cadourile“ promise de o formaţiune politică. Iniţial, oamenii au recunoscut că au pus ştampila în dreptul persoanei desemnate de un anume partid pentru că membrii acelei formaţiuni politice le-au promis pachete ori bani. Ulterior, la aflarea că aceia cu care stăteau de vorbă sunt jurnaliştii Gazetei de Olt, oamenii nu au mai vrut să comenteze. „Am votat trandafirii pentru că ne-au promis mai multe pachete. Ce să facem? Suntem amărâţi, nu avem casă. Aşa ne-au promis“, au spus câţiva romi care aşteptau „cadourile“.

 

Coadă la Vişina

 

Veniţi în număr mare pentru a-şi alege deputaţii şi senatorii, localnicii din Vişina au stat răbdători la coadă. „Am venit să votăm. Trebuie să ne facem datoria. Sperăm să fie mai bine şi să ajungă în parlament oameni care vor face ceva pentru noi, pentru amărâţii care le acordă încrederea“, au spus câţiva localnici din Vişina, care au ţinut să păstreze secretul votului exprimat. La Vişina, în jurul orei 11.00 votaseră 251 din 1.239 de electori cuprinşi pe listele cu alegători. Prezenţă bună şi la Deveselu, în jurul prânzului. La Secţia 176 din localitate votaseră 10% din 1.430 de alegători. Şi la Vlădila oamenii au ieşit la vot, prezenţa acestora, la orele amiezei, fiind de 15%.

 

Păreri împărţite la Corabia

 

Părerile votanţilor din Corabia sunt împărţite. Spre deosebire de localităţile din mediul rural, în Corabia, localnicii cunoşteau foarte bine procedeul în care se votează. „L-am votat pe Octavian Popescu. Este de aici, de la noi. Îl cunosc foarte bine. A stat de vorbă cu oamenii şi de ce să votăm pe cineva care nici măcar nu este de aici, de la noi, cum ar fi Frunzulică ăsta?“, se întreba Ion Spiridon, un localnic. În schimb, părerile altor concetăţeni erau diferite. „Am votat PSD. Ne-au promis că se ocupă de Corabia, că vor înfiinţa târg pentru legumicultori. Dacă nu se vor ţine de cuvânt, îi vom da jos. Acum nu putem, dar peste patru ani, când va trebui să votăm din nou parlamentarii, nu le vom mai acorda încrederea“, au spus Florea Oanţă şi Costică Firoiu, din Corabia.

 

Au ieşit la vot după prânz

 

O prezenţă mai bună la vot s-a înregistrat după prânz în Izbiceni, Tia Mare, Cilieni şi Rusăneşti. Prezenţa la urne a fost în jur de 30%. Potrivit datelor centralizate, în Izbiceni, la ora 13.00, 320 de alegători îşi exprimaseră dreptul la vot, la Tia Mare votaseră 600 de electori, iar în jurul orei 14.00, la Cilieni votaseră 250 de persoane. Şi în Rusăneşti, după orele amiezei, prezenţa la vot a fost mai mare. Până la ora 14.10, la Secţia nr. 149 din localitate votaseră 250 de localnici din cei 1.370 cuprinşi pe listele electorale. La fel ca în Caracal, în Rusăneşti, formaţiunile politice au încercat să cumpere votul alegătorilor. De această dată, nu PSD a fost cel care a încercat această manevră, ci liberalii. „Am votat cu PNL-ul pentru că ne-au promis pensii mai mari şi au zis că ne aduc provizii de ulei. Au fost prin sat şi au făcut liste. Am semnat şi noi. Au zis că o să-l primim săptămâna viitoare“, au dezvăluit două localnice.

 

PSD şi PNL „au dat palma“ la Gostavăţu

 

Dacă în alte localităţi candidaţii pentru un post de deputat sau senator au ţinut şi „cu dinţii“ de fiecare vot, la Gostavăţu, PSD şi PNL „au bătut palma“. Oamenii au fost bine instruţi pentru a vota un candidat al PSD pentru Senat şi candidatul PNL pentru Camera Deputaţilor. „S-a făcut o înţelegere aici, pe plan local, între PNL şi PSD. Oamenii au fost învăţaţi să-l voteze pentru Senat pe Dan Şova, iar pentru deputaţi, pe Gigel Ştirbu“, au dezvăluit câţiva dintre votanţi, care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

 

Prezenţă între 20% şi 30% spre seară

 

Spre seară, prezenţa în secţiile de votare a mai urcat cu câteva procente. La Drăgăneşti, Dăneasa, Mărunţei şi Coteana, oamenii au ieşit în număr mai mare la vot. La Drăgăneşti, la ora 15.00, votaseră 20% dintre electori, iar la Mărunţei, 190 din 1.054 de votanţi. Ceva mai bine au ieşit la vot localnicii din Coteana şi Brebeni. La ora 16.00, prezenţa la urne în cele două localităţi a fost de aproximativ 50%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU