7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTestare gratuită a glicemiei

Testare gratuită a glicemiei

Oltenii vor avea parte de informare şi testare gratuită a glicemiei şi tensiunii de Ziua Mondială a Diabetului.

Mondiale a Diabetului. Testarea glicemiei se va putea face la Spitalul de Urgenţă Craiova, etajul IX, cu începere de la ora 9.00, şi la Kaufland – hipermarketul din Craioviţa Nouă, de la ora 10.00, şi va fi efectuată cu ajutorul personalului medical al Spitalului de Urgenţă Craiova şi al studenţilor medicinişti din anii terminali.

O amplă acţiune de testare va avea loc însă în mediul rural. Astăzi, locuitorii din cinci sate ale comunei Melineşti vor putea face un test gratuit de glicemie la dispensarul din localitate sau în corturi care vor fi special amenajate pentru acest eveniment. Puncte speciale pentru testarea glicemiei, dar şi a tensiunii vor fi amplasate mâine la Brabova şi Seaca de Pădure, iar duminică – la Fratoştiţa şi Bâlta. Acţiunea este organizată de Ileana Şerban de la Consiliul Judeţean Dolj, de medici specialişti în diabet şi nutriţie, endocrinologi şi medici rezidenţi care vor împărţi populaţiei şi materiale informative despre stilul de viaţă sănătos.

 

Poarta Sărutului şi Masa tăcerii, pe site-ul Federaţiei Internaţionale de Diabet

 

Ziua Mondială a Diabetului va fi marcată şi de un simpozion internaţional în sala mare a Autorităţii de Sănătate Publică Dolj, intitulat „Complicaţiile renale ale diabetului“, la care vor fi prezenţi şi dr. Jacek M. Lange din Polonia, dr. Alexandru Ciocâlteu, medici specialişti în diabet şi nefrologie din Craiova şi Bucureşti.

La Târgu Jiu vor fi iluminate în albastru Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului, iar imaginile vor fi postate pe site-ul Federaţiei Internaţionale de Diabet. Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Clinica de Oftalmologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova va fi dotată cu o nouă cameră digitală de testare a ochiului diabetic, în valoare de 20.000 de euro. „Aparatul este donat de Clinica de Oftalmologie Odense din Danemarca şi Lion Club Lystrup şi are marele avantaj de a nu necesita developare. Fotografiile sunt făcute instantaneu şi vor putea fi procesate pe calculator“, a precizat prof. dr. Maria Moţa, şefa Clinicii de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice de la Spitalul de Urgenţă Craiova, şi principalul coordonator al acţiunilor dedicate Zilei Mondiale a Diabetului.

 

Epidemia de diabet

 

Ziua Mondială a Diabetului se serbează din 2007 sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a declarat Ziua Naţiunilor Unite în aceeaşi zi cu Ziua Mondială a Diabetului, pentru a atrage atenţia asupra epidemiei de diabet. Tot din 2007, logoul sub care se desfăşoară manifestările dedicate acestei zile este un cerc albastru sub care scrie: „Uniţi pentru diabet!“ Cercul semnifică viaţa, sănătatea, iar albastrul este culoarea steagului ONU şi a cerului care uneşte toţi oamenii de pe glob.

Naţiunile lumii sunt îngrijorate de amploarea pe care a luat-o în ultimii ani diabetul. Specialiştii spun că se înregistrează o adevărată epidemie, căreia îi cad victime milioane de oameni în fiecare an. „În lume existau, în 2007, 246 de milioane de bolnavi de diabet şi 308 milioane cu prediabet. Se previzionează că până în 2025 numărul bolnavilor va ajunge la 380 de milioane, iar cel al cazurilor de prediabet, din care se vor selecta viitorii pacienţi, la 418 milioane“, susţine prof. dr. Maria Moţa.

Şefa Clinicii de Diabet de la Spitalul de Urgenţă Craiova a mai spus că nici România nu stă mai bine la acest capitol: „Se estimează că, în prezent, sunt 900.000 de pacienţi. Cazurile noi din fiecare lună şi trimestru au crescut cu peste 100% în 2008 comparativ cu 2006, ca urmare a depistării mai bune prin Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei“.

Statistici Dolj

În Dolj, numărul bolnavilor de diabet s-a dublat în ultimii doi ani. În 2008, numărul cazurilor noi s-a dublat faţă de 2006, ajungând la 3.556, de la 1.667. Majoritatea cazurilor noi de îmbolnăvire au fost depistate prin Programul Naţional de Evaluare a Sănătăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS