10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStaicu rămâne baronul SIF Oltenia

Staicu rămâne baronul SIF Oltenia

AGA a decis: Dinel rămâne preşedinte, chiar dacă este trimis în judecată de DNA. Grupul controlat de gălăţeanul Cătălin Chelu a încercat fără succes să-l răstoarne pe Staicu, prin vot concertat, anulat însă de comisia de numărare.

 

SIF Oltenia a organizat ieri şedinţa ordinară a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), principalul punct de pe ordinea de zi fiind oportunitatea menţinerii controversatului om de afaceri Dinel Staicu în funcţiile de preşedinte/director general al societăţii, în condiţiile în care acesta este trimis în judecată de DNA, în dosarul fraudării BIR. Şedinţa a decurs în linişte până în momentul anunţării rezultatelor votului secret. Conform votului validat de o comisie specială, Dinel Staicu a obţinut voturi favorabile din partea deţinătorilor a 27 de milioane de acţiuni, reprezentând 62% din numărul celor valabil exprimate, în timp ce pentru înlăturarea din funcţiile deţinute s-au exprimat deţinătorii a 8,8 milioane de acţiuni (20,3%). Deţinătorii a 7,5 milioane de acţiuni (17,39% din voturi) s-au abţinut.

Conform acestor rezultate, Dinel Staicu îşi păstrează funcţiile de preşedinte de CA şi director general al SIF Oltenia, cel puţin până la AGA din noiembrie 2008, când acţionarii vor alege un nou CA. În momentul anunţării rezultatelor, omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, unul dintre cei mai importanţi acţionari ai SIF Oltenia, a izbucnit. „Aţi prezidat o mare mascaradă“, a spus el, adresându-se preşedintelui de şedinţă, Tudor Ciurezu. „Ceea ce aţi făcut este un atentat la dreptul de proprietate. Faceţi un abuz ca să îl protejaţi pe Staicu. Vreau o anchetă internă în cadrul SIF Oltenia, pentru a vedea de unde a pornit această decizie absurdă, cine este responsabil de această decizie, pentru a răspunde penal şi material în faţa legii. Dacă nu se ţinea cont de mascarada cu voturile concertate, votul era clar. Aţi denaturat rezultatul votului!“, a acuzat Chelu. Acesta a mai acuzat conducerea SIF că a virat dividende în conturile unor societăţi-fantomă ale lui Staicu şi a spus că mare parte din banii investiţi de Dinel la SIF provin din fraudarea BIR.

 

Jocuri de culise

 

Omul de afaceri Cătălin Chelu este nemulţumit că a fost suspendat dreptul de vot pentru 32 de persoane (dintre care, 20 prezente în sală), care controlau peste 35 de milioane de acţiuni, pe motiv că acestea acţionau concertat, în favoarea sa. Cu acţiunile controlate, Cătălin Chelu spera să-l doboare pe Staicu din fruntea SIF Oltenia. Acuzaţiile cu răspunderea penală l-au scos din pepeni pe vicepreşedintele CA, Tudor Ciurezu, de altfel, un om foarte calm. În primă instanţă, el a explicat că limitarea dreptului la vot la 1% din capitalul social este o reglementare a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi că, în caz contrar, SIF Oltenia ar fi penalizată. „Potrivit legii, SIF Oltenia ar fi fost nevoită să plătească o amendă de 14 milioane de lei (patru milioane de euro), dacă nu ar fi limitat dreptul de vot, din banii acţionarilor. Legea este una pentru toţi acţionarii, inclusiv pentru domnul Chelu“, a spus Ciurezu. Potrivit acestuia, există o decizie internă pentru depistarea persoanelor care acţionează concertat. Printre cele 132 de persoane descoperite figurează şi „grupul Chelu“, despre care Dinel Staicu susţine că ar controla 12% din capitalul social al SIF Oltenia (spre comparaţie, Staicu susţine despre el că ar controla sub 1% din SIF). Cătălin Chelu nu s-a lăsat, spunând că inclusiv actualii administratori ai societăţii sunt instalaţi cu aportul voturilor sale concertate.

„Îl vreţi pe Staicu pentru că este directivă locală. Să vedem peste două luni ce faceţi, mergeţi cu miloaga prin ţară după voturile acţionarilor? Aţi uitat că aţi ajuns în CA datorită voturilor mele concertate. Atunci nu mai erau concertate?“, a mai spus gălăţeanul. În acel moment, Ciurezu nu a mai răbdat şi a dezvăluit câteva dintre jocurile de culise din societate: „În urmă cu doi ani, mi-aţi spus că mă strângeţi de gât dacă fac publice legăturile de grup pe care le aveţi. Nu vă convine de noi pentru că nu dorim să vă vindem unele societăţi la preţurile pe care le vreţi, sub cel al pieţei“. Şedinţa AGA s-a încheiat în favoarea lui Dinel Staicu, care a supravieţuit tentativei de puci a grupului de la Galaţi. Adversarii însă îşi ascut deja săbiile pentru viitoarea confruntare, când va trebui ales un nou CA. La finalul întâlnirii, Staicu a organizat şi o conferinţă de presă. Referindu-se la Chelu, acesta a spus că „nu ştie să suporte înfrângerile“.

 

Cercetat de DIICOT

Cătălin Chelu este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de capital românească, el controlând procente importante din SIF-uri. Despre el se spune că este omul mogulului Sorin Ovidiu Vântu. La SIF Oltenia, acesta ar controla concertat 12% din capitalul social. Recent, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat comunicarea procentelor deţinute de Chelu la SIF Oltenia. Chestionat în legătură cu această problemă, Dinel Staicu a spus: „Mi se cer tot felul de informaţii. Din câte ştiu, există un dosar la DIICOT pe numele lui Chelu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU