17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBulevardul Râului, scufundat şi uitat

Bulevardul Râului, scufundat şi uitat

În mijlocul uneia dintre cele mai mari artere de circulaţie ale Craiovei stă, de aproape un an, ditamai bazinul de apă, în jurul căruia pământul ameninţă să se scufunde, cu tot cu acareturile din jur. Gropanul este opera constructorilor noii canalizări de pe bulevardul Râului, care nu mai ştiu cum să scape de ştrandul nedorit. Şi asta nu e tot: la câteva sute de metri, a apărut alt izvor, pe care nu-l pot stăpâni.

Realizarea noii canalizări din cartierele Brestei şi Lunca Jiului a devenit tot mai greu de pus în practică. Asta, deoarece canalul principal de pe bulevardul Râului este imposibil de construit după soluţiile tehnice iniţiale, proaste, dar aprobate pe nevăzute de meseriaşii de la Unitatea de Implementare a Proiectului ISPA, din cadrul Companiei de Apă „Oltenia“ SA. Aceste soluţii nu ţin cont de structura subsolului, inundat de pânza freatică la o adâncime de doar doi-trei metri. Lucrările sunt în întârziere cu aproape 12 luni, iar continuarea investiţiei nu este posibilă fără noi soluţii tehnice: alţi bani, altă distracţie.

Reprezentanţii Hidroconstrucţia SA se dau cu capul de pereţi, încercând să convingă consultanţii şi beneficiarul final al sistemului, Compania de Apă „Oltenia“ SA, să accepte altă variantă. Până atunci, gropanul format anul trecut în timpul lucrărilor pe bulevardul Râului ameninţă casele din apropiere, după ce a provocat deja fisuri la construcţii şi scufundarea trotuarelor, iar altul este în proces de formare, la trei sute de metri distanţă. „Din păcate, pentru continuarea lucrărilor pe bulevardul Râului, în zona bazinului format anul trecut, este nevoie de altă soluţie tehnică, pe care noi deja am elaborat-o şi care sperăm să fie avizată de beneficiar şi consultant. Aceasta presupune extinderea în lungime a săpăturilor şi cimentarea marginilor. Iar situaţia se repetă la ultimul punct de lucru, aproape de intersecţia cu bulevardul Ştirbei Vodă. Şi acolo, oricât am trage cu pompele, apa ţâşneşte din nou. Am încercat cu inserţii de ciment pe marginea gropilor, dar degeaba. Aşa ceva nu am mai întâlnit nicăieri“, a spus şeful lucrărilor de la Hidroconstrucţia, Dumitru Hornoiu.

El susţine că soluţia trebuia abandonată încă de la începutul lucrărilor de pe bulevardul Râului, însă nimeni nu a riscat o astfel de decizie. Oficialii Companiei de Apă „Oltenia“ SA, mai preocupată în această perioadă de numirea directorilor, nu au dorit să comenteze.

 

Miroase a procese

 

Unul dintre craiovenii cei mai afectaţi din cauza lucrărilor, Cristi Stancu, a transmis deja constructorului mai multe notificări, solicitându-i să finalizeze canalizarea în termen şi să ia act de distrugerile suferite de proprietatea sa din cauza scufundării terenului. „Casa şi gardul sunt deja fisurate. Crăpăturile au apărut în timpul desfăşurării lucrărilor şi este evident că acestea au cauzat şi vor mai produce distrugeri, nu numai pe proprietatea mea. Eu am autorizaţie de construire şi soluţie tehnică emise inclusiv în baza unui studiu geo, fiindcă ştiam că pânza freatică este aproape de suprafaţă. Am solicitat firmei un punct de vedere faţă de această situaţie, însă nu am primit până acum un răspuns. E adevărat însă că nişte reprezentanţi ai Hidroconstrucţia au făcut fotografii la construcţiile din curte“, a declarat Cristi Stancu. El nu este însă îngrijorat numai din cauza crăpăturilor, ci şi din pricină că afacerea din care îşi întreţine familia, o spălătorie auto, a fost pusă în beţe după ce calea de acces a fost blocată de utilaje, iar în urma apariţiei bazinului nici măcar nu mai prezintă siguranţă pentru eventualii clienţi. „Cineva tot va trebui să plătească pentru aceste pierderi. Atâta vreme cât afacerea mea fiinţează legal, iar eu plătesc toate taxele şi impozitele, cine îmi aduce prejudicii trebuie să le şi suporte. Acest lucru se va rezolva cu orice preţ, în instanţă dacă va fi nevoie“, a mai spus Stancu.

Reprezentantul Hidroconstrucţia SA la Craiova, Dumitru Hornoiu, a arătat că nu este îndreptăţit să facă declaraţii cu privire la relaţia dintre Hidroconstrucţia SA şi Cristi Stancu. „Evaluarea posibilelor daune şi gestionarea eventualelor conflicte sunt de competenţa sediului central al societăţii Hidroconstrucţia. Ce pot să spun este că sigur vor fi efectuate evaluări, de vreme ce au fost depuse notificări în acest sens“, a spus Hornoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII