7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalControlul averii demnitarilor, neconstituţional

Controlul averii demnitarilor, neconstituţional

Curtea Constituţională a declarat ieri neconstituţională modificarea Legii nr. 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, iniţiată de deputatul pesedist Eugen Nicolicea, prin care se îngreuna sancţionarea celor care deţin bunuri ce nu pot fi justificate.

În forma iniţială a legii se prevedea că, dacă se constată că dobândirea unor bunuri nu este justificată, Curtea de Apel va hotărî fie confiscarea lor, fie plata unei sume de bani egale cu valoarea bunurilor. Dacă bunurile a căror provenienţă este nejustificată şi rezultă din săvârşirea unei infracţiuni, instanţa trimite dosarul la Parchetul competent, pentru a analiza dacă este cazul să pună în mişcare acţiunea penală.

În noua formă, propusă de Nicolicea şi adoptată de parlament, acest traseu a fost modificat consistent, prin complicarea procedurilor. Astfel, dacă între averea dobândită pe parcursul exercitării funcţiei şi venituri se constată diferenţe nejustificabile, Curtea de Apel va stabili, prin hotărâre, bunurile sau cota-parte din acestea care nu au fost dobândite din venituri. Ulterior, această hotărâre se trimite Parchetului competent, pentru a analiza dacă este cazul să pună în mişcare urmărirea penală. Averea se confiscă numai în cazul în care se constată printr-o hotărâre judecătorească definitivă că persoana a săvârşit o infracţiune sau o contravenţie. Prima hotărâre – a Curţii de Apel – se trimite şi organelor de specialitate aparţinând Ministerului Economiei şi Finanţelor, pentru a se constata dacă, pentru averea dobândită, persoana cercetată şi-a achitat obligaţiile faţă de stat, dar şi instituţiei la care lucrează persoana în cauză, pentru a se aplica sancţiunile cuvenite prin legea ANI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS