17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNăscuţi pentru a fi şefi până la moarte

Născuţi pentru a fi şefi până la moarte

În anul 2007, când s-a stabilit o nouă organigramă în cadrul SC Complexul Energetic Turceni SA, pentru sectorul minier – ce cuprinde carierele de cărbune Jilţ Nord şi Jilţ Sud, s-au avut în vedere altă structură funcţională şi altă corelare a funcţiilor de conducere, ce a avut ca rezultat desfiinţarea funcţiei de şef de carieră. Consiliul de Administraţie, în urma argumentelor prezentate de conducerea unităţii, a aprobat, prin Hotărârea nr. 8 din 27.07.2007, noua organigramă, care a produs o restructurare a funcţiilor de conducere. Această situaţie, coroborată cu realitatea existentă în acel moment la cele două cariere din Bazinul Carbonifer Jilţ, când uzura constatată în managementul conducerii unităţilor începuse să-şi spună cuvântul, a impus ca măsură de intrare în legalitate şi în normal transformarea funcţiei de şef carieră adjunct în cea de inginer-şef cu producţia care să preia atribuţiile de conducere ale unităţii miniere. În urma acestei hotărâri, şefii de carieră Ion Pecingină, de la Jilţ Nord, şi Ion Racoviţă, de la Jilţ Sud, nu au fost trecuţi în şomaj, ci au fost mutaţi în alte funcţii, în conformitate cu pregătirea ce o posedă, în cadrul SC Complexul Energetic Turceni SA. Foştii adjuncţi Doru Dancău, de la Jilţ Nord, şi Petre Pătraşcu, de la Jilţ Sud, au devenit ingineri-şefi cu producţia, păstrându-şi scaunul şi preluând conducerea carierelor.

 

Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale a Tribunalului Gorj ordonă la loc comanda!

 

Cei doi şefi de carieră restructuraţi, Ion Pecingină şi Ion Racoviţă, s-au adresat Tribunalului Gorj, Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, nemulţumiţi de motivul schimbării din funcţii. Ei au solicitat repunerea pe funcţiile deţinute anterior şi recuperarea pagubelor pricinuite de această schimbare, pe care o considerată abuzivă.

Tribunalul Gorj a judecat cauza şi, spre stupefacţia celor din conducerea Complexului Turceni, a hotărât repunerea pe post a celor doi contestatari. Recursul înaintat împotriva acestei hotărâri judecătoreşti a fost depus de SC Complexul Energetic Turceni SA pe 25.02.2008, în termen legal, dar abia pe 28.02.2008 Tribunalul Gorj a reuşit să-l trimită către Curtea de Apel Craiova. Până la sosirea unei decizii a acesteia, conducerea unităţii a fost nevoită să aplice hotărârea judecătorească primită şi a numit contestatarii pe funcţiile de ingineri-şefi cu producţia, iar pe ceilalţi i-a făcut funcţionari. Acum, Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale a Tribunalului Gorj trebuie să hotărască ilegalitatea schimbării din funcţie a lui Doru Dancău şi Petre Pătraşcu, a căror vină este doar aceea că se aflau pe un post de adjunct care s-a transformat în post de şef în anul 2007 şi care au depus plângere împotriva deciziei primite. Sentinţa nr. 2620, pronunţată în şedinţa publică din 5 decembrie 2007, l-a determinat pe directorul de resurse umane al SC Complexul Energetic Turceni SA, Ion Răuţ, să declare: „Am fost nevoiţi să respectăm hotărârea judecătorească de repunere în funcţie a celor doi foşti şefi de carieră, în locul celor doi ingineri-şefi cu producţia numiţi legal, dar să nu mă întrebaţi pe ce funcţie o să-i repun pe cei doi ingineri-şefi cu producţia, îndepărtaţi în urma hotărârii judecătoreşti primite, atunci când vor câştiga şi ei în instanţa de judecată, pentru că nu ştiu“. Acelaşi mod de abordare a situaţiei îl are şi directorul EMC Jilţ, Ion Predoiu, care a afirmat că: „Hotărârea emisă de Tribunalul Gorj a fost luată fără să se ia în considerare argumentele prezentate de învinuită şi ne-a pus în situaţia de a schimba oameni din conducerea carierelor care sunt specialişti şi apreciaţi de subordonaţi“.

Hotărârea judecătorească nr. 2620 repune pe cei doi contestatari în mod direct pe postul de inginer-şef cu producţia, anulând în acest fel organigrama aprobată de Consiliul de Administraţie al SC Complexul Energetic Turceni SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS