28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024

Bal pe canal

Constructorii canalizării din Craiova au pornit motoarele. Cel mai greu şantier ISPA îşi deschide porţile săptămâna viitoare, pe strada Râului.

 

Reţelele de canalizare ale Craiovei au intrat deja în operaţie în Craioviţa Nouă, iar cea mai dificilă intervenţie – introducerea conductelor pe strada Râului – este în pregătire, urmând să demareze săptămâna viitoare. Hidroconstrucţia SA, Rabmer şi Alpine sunt cele trei firme care execută lucrările de reabilitare a sistemului de canalizare al Craiovei, unul dintre cele mai deficitare din ţară, potrivit indicatorilor măsuraţi de diverse institute de cercetare. În 2008, cea mai dificilă misiune este dusă în spate de Hidroconstrucţia SA, care s-a angajat să realizeze un nou tronson pe toată lungimea străzii Râului şi să racordeze cartierele Brestei şi Catargiu la canalizarea menajeră a oraşului. „Noi am depus deja documentaţiile la Primăria Craiova, pentru avizare, iar luni le vom înregistra şi la poliţie, pentru a obţine autorizaţiile necesare. În prezent, câteva echipe pregătesc terenul în şantierul de pe strada Râului şi sperăm să primim rapid avizele pentru ca săptămâna viitoare să lucrăm la capacitate maximă“, a spus ieri şeful de lucrări al Hidroconstrucţia SA, Dumitru Hornoiu.

Firma Alpine-Mayreder a început deja racordarea blocurilor de pe bulevardul Dacia la conductele noi sau recondiţionate, iar Rabmer Gmbh manşonează ţevile din Craioviţa Nouă.

Un an întârziere

Lucrările la canalizare sunt finanţate printr-un proiect ISPA cu 26 de milioane de euro şi, conform contractului iniţial, trebuia finalizate până pe 31 decembrie 2008. Din cauza proiectelor de mântuială şi a supervizării superficiale, şantierul s-a înţepenit în mai multe zone, unde s-a constatat că socoteala din studii nu se potrivea în ruptul capului cu adâncimea la care clipocea pânza freatică. Astfel, lucrările pe strada Râului, unde pământul a început să se scufunde cu tot cu stradă şi trotuare, s-au consumat pe pompat apa din subsol. Constructorul Hidroconstrucţia SA a înregistrat întârzieri cumulate de aproape un an, pierderi financiare aferente şi a fost chiar pe punctul de a renunţa la contract în vara anului trecut, după ce subcontractorii au întins-o unul câte unul, depăşiţi de situaţie.

Staţia de epurare, în pană

Tot în proiectul ISPA au fost incluse cu finanţare componentele de reabilitare a staţiei de epurare de la Făcăi şi de modernizare a sistemului de alimentare cu apă potabilă. La prima lucrare, în valoare de 24 de milioane de euro, termenul de execuţie a fost depăşit cu mai mult de 18 luni, după ce Ministerul Finanţelor a reziliat contractul cu firma Termomecanica din Italia, pentru nerespectarea clauzelor. A urmat o nouă licitaţie şi teoretic au şi început lucrările, săptămâna trecută, după semnarea contractului cu noii constructori: System Yapi şi EMIT. Practic, se pare că firmele angajate nu au găsit încă puntul de lucru, fiindcă în ziua anunţată nu se mişca nimic în şantierul de la Făcăi.

Reţea nouă de apă, din martie

Componenta a treia mănâncă peste 13 milioane de euro, iar aplicarea ei a fost câştigată de Hidroconstrucţia SA, cu termen de execuţie 31 decembrie 2009. Potrivit şefului de proiect al Hidroconstrucţia, Ciprian Pintileu, lucrările vor fi demarate în primăvara acestui an. „Acum suntem la faza de întocmire a documentaţiilor, proiecte şi altele, pentru fiecare obiectiv. Acestea vor fi finalizate cel mai devreme în martie 2008, după care putem da instrucţiunile de lucru“, a spus Pintileu. La final, Craiova ar trebui să aibă 40 de kilometri de conducte noi pentru alimentarea cu apă, o staţie de pompare nouă şi alte două modernizate, 120 de vane noi etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS