10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIncineratorul Spitalului de Urgenţă va fi închis

Incineratorul Spitalului de Urgenţă va fi închis

Incineratorul de la Spitalul de Urgenţă Craiova va fi închis până la sfârşitul acestui an, pentru că nu corespunde normelor de mediu.

Zilnic, aproximativ 500 de kilograme de deşeuri periculoase (materiale sanitare cu potenţial de infectare, cum ar fi ace, seringi, pansamente, bandaje folosite etc.) sunt distruse prin ardere în incineratorul Spitalului de Urgenţă Craiova. La acestea se adaugă şi deşeurile medicale aduse aici de cabinete particulare, precum şi de alte spitale din judeţ.

Incineratorul poluează însă zona, motiv pentru care s-a decis că trebuie închis. Iniţial, s-a stabilit ca termen-limită 1 ianuare 2007, dar, pentru că spitalul nu a găsit altă soluţie pentru a scăpa de deşeurile periculoase, perioada s-a prelungit până la 1 ianuarie 2008.

Sterilizare sau incinerare?

Au rămas mai puţin de trei luni până la închiderea incineratorului şi conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova caută cu disperare o soluţie pentru a rezolva problema deşeurilor periculoase. „Un nou incinerator nu avem voie să construim. O variantă ar fi să încheiem contract cu o firmă care se ocupă de distrugerea deşeurilor, însă preţurile sunt foarte mari. Nici o firmă nu acceptă să ne ia deşeurile sub 1 euro/kg. Preţurile sunt undeva între 1,2 şi 2 euro/kg.

Sterilizarea, în schimb, este un procedeu mai ieftin, materialele sunt sterilizate la temperatură înaltă şi transformate în deşeuri obişnuite care pot fi depozitate apoi la groapa de gunoi a oraşului“, a susţinut dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.

Unitatea sanitară are o staţie de sterilizare, achiziţionată în 2005 de Ministerul Sănătăţii, dar care ar rezolva parţial problema. Instalaţia respectivă are capacitate mică, de doar 150 de kilograme de deşeuri pe zi. Cristina Calangiu se gândeşte la varianta „înfrăţirii“ cu o firmă privată, care să completeze dotările pentru mărirea capacităţii de sterilizare şi să devină eventual furnizor de servicii de sterilizare şi pentru alte spitale.

Propunerea ASP Dolj s-a pierdut

Autoritatea de Sănătate Publică Dolj a vrut să rezolve mai ieftin problema deşeurilor periculoase, motiv pentru care a propus încheierea unui contract pentru toate unităţile sanitare din judeţ. „Dacă s-ar fi făcut contract la nivelul judeţului ar fi scăzut cu 30% cheltuielile şi am fi avut siguranţa că deşeurile ar fi fost distruse. Aşa, vor mai ajunge probabil deşeuri periculoase şi pe la containerele de gunoi“, a spus prof. dr. Dan Gabriel Mogoş, directorul ASP Dolj. Propunerea ASP Dolj s-a pierdut însă undeva între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS