12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024

Aliaţii din umbră

Localităţile cu primari PSD şi PNL au primit cei mai mulţi bani de la centru în acest an. Raportat însă la numărul de primării pe care le administrează cele două partide, PSD iese în dezavantaj, având aproape 200 de primării beneficiare de fonduri guvernamentale din cele 1.300, iar PNL tot 200, dar din 650 administrate.

Prin cele trei hotărâri emise în aprilie şi în mai, guvernul a alocat în jur de 200 de milioane de lei pentru lucrări de infrastructură în 600 de localităţi din mediul rural şi alte 316 milioane de lei pentru modernizarea sistemelor de producere şi distribuţie a energiei termice în 59 de oraşe, informează NewsIn.
Sumele alocate satelor şi comunelor, de ordinul zecilor sau chiar sutelor de mii de lei, au ajuns, în cea mai mare parte, în localităţile conduse de primari ai PSD şi PNL. În condiţiile în care doar un sfert dintre localităţile ţării au avut şansa de a primi bani de la guvern în această primăvară, favorite la împărţirea banilor au fost primăriile conduse de PSD, în jur de o treime dintre acestea, şi de liberali, o altă treime. Pe locurile următoare se plasează primăriile democraţilor şi a celor de la UDMR, care reprezintă, fiecare, în jur de 10-15% dintre localităţile pentru care s-au dat bani. Administraţiile în care au fost aleşi primari de la alte partide, precum PRM, PC sau formaţiuni neparlamentare, au însemnat mai puţin de o zecime din cele 600 de localităţi.

Favorizare la finanţare pentru liberali

Din punctul de vedere al ponderii fondurilor guvernamentale raportat la numărul de aleşi locali de la fiecare partid, PSD este în dezavantaj, întrucât nici măcar 200 de primării (15%) dintre cele 1.300 pe care le administrează nu au beneficiat de banii de la centru, menţionează NewsIn. Comparativ, aproximativ acelaşi număr de primării conduse de liberali, adică 200, au fost selectate de guvern la distribuirea fondurilor. Însă, comparativ cu social-democraţii, liberalii au o pondere crescută, de 30%, având în vedere că aceştia deţin conducerea primăriilor din circa 650 de aşezări. Din aceeaşi perspectivă, UDMR a primit fonduri pentru circa 50 dintre localităţile în care are aleşi locali. Democraţii sunt într-o situaţie similară cu PSD pentru că ceva mai mult de o zecime dintre administraţiile locale pe care le conduc au primit fonduri de la guvern. Totodată, PSD administrează aproape 40% dintre primăriile din ţară, în timp ce PNL şi PD gestionează, fiecare, în jurul a 25% dintre comunităţile locale.
Din suma de jumătate de miliard de lei, 316 milioane de lei au fost acordate unui număr de 59 de oraşe pentru modernizarea sistemelor de distribuţie şi producere a energiei termice. Pe primul loc, din punct de vedere al nivelului sumei, se află Capitala, cu 60 de milioane de lei. Sume de peste zece milioane de lei au mai primit primăriile Timişoara, Suceava, Botoşani, Bacău şi Oradea, nici una de la PSD.
Pentru lucrările de infrastructură din sate şi comune, guvernul a alocat sume de peste zece milioane de lei pentru judeţele Bihor, Cluj şi Harghita. Pe de altă parte, judeţele cu cele mai multe localităţi beneficiare au fost Argeş, Botoşani, Hunedoara, Iaşi, Olt, însă fondurile distribuite în fiecare judeţ nu au depăşit şapte milioane de lei. În alte judeţe, în care domină primăriile conduse de PSD, sumele, de altfel mici, de câteva milioane de lei, au ajuns în puţine sate şi comune, sub zece în unele cazuri, cum ar fi: Teleorman, Bacău, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS