7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraian Băsescu se întoarce la Cotroceni

Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni

Băsescu a fost susţinut de 63,34% dintre votanţii judeţului Olt.
Din cele 399.063 de persoane înscrise pe listele permanente, 166.617 şi-au exercitat dreptul la vot, respectiv 41,75%. Au fost anulate 1.866 de buletine de vot.

La Slatina, din cei 73.911 cetăţeni înscrişi pe listele permanente, 29.046 (39,2%) s-au prezentat la urne, fiind 28.845 de voturi valabil exprimate.  20.973 dintre votanţi au optat pentru susţinerea preşedintelui Băsescu, în vreme ce împotriva sa au votat numai 7.872 de cetăţeni. Au fost declarate nule 201 buletine.
La Coloneşti, majoritatea oamenilor care au votat s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui. Procente mai mari de votanţi care s-au exprimat împotriva lui Băsescu s-au mai înregistrat în localităţile Schitu, Perieţi, Bălteni, Tia Mare, Băbiciu, Optaşi Măgura, Fălcoiu, Cezieni şi Dobrun.

Ploaia i-a ţinut acasă pe votanţi

La primele ore ale zilei, prezenţa la vot a populaţiei a fost aproape nesemnificativă. În Slatina, la ora 14.30, în secţiile amenajate la Colegiul „Nicolae Titulescu“ votaseră 15% dintre alegători.
La Secţia 177, amenajată la Şcoala Generală Găneasa, 377 de persoane au votat în favoarea lui Băsescu, 108 pentru demiterea sa, iar trei buletine au fost anulate. Cei care s-au grăbit să voteze au fost fie lucrătorii care au ieşit din schimb, fie membrii secţiei.
Din cauza ploii torenţiale, mulţi votanţi nu au ieşit din casă. La Secţia 92 Piatra-Olt erau 13 voturi exprimate la mai bine de o oră de la deschidere a secţiilor.

„La Constituţie a fost mai bună prezenţa“

La Secţia 44 de la Colegiul Naţional „Ioniţă Asan“ Caracal „plictiseala“ a fost cuvântul de ordine. „La Constituţie a fost mult mai bine. A scăzut interesul“, îşi împărtăşea preşedinta secţiei opinia.
La Spitalul Municipal Caracal, membrii biroului urma să plece cu urna mobilă pentru cei nedeplasabili. Se estimau 350-400 de votanţi, până la 12.00 votând doar 38 de persoane.În colonia de blocuri MApN Deveselu am găsit şi observatori Pro Democraţia.  La Vişina, primarul se pregătea să-i aducă pe săteni cu maşinile în secţia de votare.

Monotonie la Corabia

Nici la Corabia lucrurile nu au stat altfel. Puţin după prânz, prezenţa la vot era de 10%. Secţiile din centru n-au prezentat prea mare interes nici pentru observatori. Prezenţă slabă şi în secţia de la Doanca- Tia-Mare şi în cea de la Cilieni. Şi membrii secţiilor din Rusăneşti s-au declarat dezamăgiţi de prezenţa la urne, considerând că este cel mai slab procentaj de până în prezent. La Plăviceni, nici zvonul că fiecare cetăţean care merge la vot va primi 500.000 lei vechi, pe care nu se ştie cine l-a răspândit, nu i-a făcut pe săteni să plece din faţa porţilor, unde au ieşit la bârfă după ploaie.

Producţie mare de voturi cu urna mobilă la Stoeneşti

Prezenţă ceva mai bună se înregistra la Băbiciu, unde se primiseră, la ora 16.00, şi şase solicitări pentru urna mobilă, de la centrul de permanenţă. 74 de persoane se regăseau pe lista suplimentară.
Gostavăţu, comună monitorizată de Pro Democraţia, a înregistrat puţine solicitări pentru urna mobilă, număr rezonabil de votanţi pe listele suplimentare şi speciale, prezenţă destul de slabă. La Stoeneşti, în schimb, votaseră la domiciliu 35 de alegători până la ora 16.00, alte şapte cereri aşteptând să fie onorate.
Veselie şi muzică populară în Secţia 215 de la Mărunţei, dar prezenţă slabă.

„Noi suntem 322, ăia cu ghinionu’“

Liniştită a fost ziua şi la Izvoarele, dar şi la Vâlcele. „Ce să vă spunem, în afară de faptul că noi suntem 322, ăia cu ghinionu’. Avem trei solicitări pentru urna mobilă şi n-avem observatori, n-am avut nici probleme“, a declarat preşedintele secţiei din Vâlcele.La Schitu s-a rezolvat problema cererilor pentru urna mobilă, fiind listate zeci de cereri care să fie completate doar cu datele personale şi semnătura solicitanţilor, după ce, dimineaţa, votanţii fuseseră aduşi cu autobuzele la secţie. 48 de solicitări pentru urna mobilă aşteptau îndosariate, primarul Cornel Ionescu declarând că a venit astfel în sprijinul celor care nu se pot prezenta şi nu pot nici scrie corect.
La Perieţi, membrii Secţiei 244 nici până la final nu s-au dumirit pe cine trec pe lista suplimentară şi pe cine pe cea specială, folosind, în cele din urmă, doar listele suplimentare pentru alegătorii pe care nu i-au regăsit pe cele permanente.

La Biroul Electoral Judeţean a fost linişte

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) nu a avut de soluţionat prea multe contestaţii. Membrii BEJ încă nu plecaseră la Bucureşti ieri la prânz, pentru că au aşteptat aproximativ 20 de secţii de votare să aducă buletinele. „Sunt secţii de votare din judeţ care nu au venit cu buletinele imediat după încheierea referendumului. Membrii Birourilor Electorale respective au încuiat buletinele în secţii şi au decis să vină astăzi. Printre localităţile în această situaţie se află Rusăneşti, Grojdibodu, Gura Padinii, Ianca, Deveselu“, a declarat ieri la prânz Adrian Motorga, reprezentantul Partidului Democrat în BEJ.

Preşedinţii unor secţii au plecat vineri cu ştampilele de control acasă

Ultima contestaţie depusă la BEJ în ajunul referendumului a fost făcută de PSD, PRM şi PC şi a vizat Slatina. Reprezentantul PSD în BEJ, Jan Năstase, a declarat că preşedinţii a 11 secţii de votare din Slatina nu ar fi avut dreptul să plece cu ştampilele de control ale secţiilor acasă, după ce-au sigilat secţiile. „Nu era nevoie de ştampile să sigileze secţiile, trebuia să le lase înăuntru. S-a dus poliţia după ei acasă de dimineaţă“, a afirmat reprezentantul PSD. Contestaţia a fost respinsă de membrii BEJ, după ce reprezentantul PD a semnalat că acelaşi lucru s-a întâmplat în majoritatea secţiilor din judeţ. „Legea nu prevede ca ştampilele de control să rămână în secţii, ci să fie puse în siguranţă, iar sigilarea secţiilor nu putea fi făcută dacă ar fi fost lăsate înăuntru“, a prezentat Motorga motivaţiile respingerii contestaţiei.

Electorii din Secţia nr. 27 nu au semnat listele permanente

Imediat după deschiderea secţiilor de votare, BEJ a fost „asaltat“ de telefoane, atât pentru instrucţiuni privind procedura de vot, cât şi pentru semnalarea unor nereguli şi refuzul unor preşedinţi de a primi observatori. Primul incident semnificativ a fost semnalat la ora 9.35 de Secţia nr. 27 de la Şcoala Generală nr. 3. Alegătorii nu au semnat timp de o oră şi ceva, pentru că membrii biroului nu le-au cerut, pe listele permanente. Ei au fost instruiţi de BEJ să ia o decizie şi s-o consemneze în procesul-verbal.

 „Am votat bine?“

Reprezentantul PNL în BEJ, Nache Daniel, a relatat că la o secţie din Slatina, o doamnă a cerut biroului să-i explice ce înseamnă să voteze DA şi ce înseamnă NU. După ce-a primit lămuririle, a intrat în cabină, a pus ştampila şi a ieşit cu buletinul în mână, s-a dus la membrii comisiei, a arătat buletinul şi a întrebat: „Am votat bine?“… Buletinul a fost anulat şi doamna în cauză a fost rugată să voteze din nou, fără să mai arate cum a votat.

Prima contestaţie scrisă, împotriva primarului din Gura Padinii

Prima contestaţie scrisă a fost adusă de un reprezentant al PD de la sediul de campanie. PD semnala că primarul din Gura Padinii, Gheorghe Cojocaru, a staţionat la 20 de metri de secţia din Căminul Cultural, încercând să influenţeze cetăţenii. „Primarul ne-a spus la telefon că a venit la secţie pentru că aflat că viceprimarul era acolo, îmbrăcat în portocaliu. Primarul spunea că i-a crescut tensiunea… Ne-a confirmat că au plecat amândoi acasă…“, a declarat Daniel Nache, reprezentantul PNL în BEJ.

Secţiile din Tătuleşti au cerut buletine de vot

Jan Năstase a declarat la sediul BEJ că la Tătuleşti s-au terminat buletinele de vot. „La Secţia nr. 290 din Tătuleşti (din Şcoala Bărăbălui – n.r.) sunt 256 de persoane pe listele permanente. Mai au doar 11 buletine de vot şi 32 de persoane de pe liste care nu au votat. Am cerut subprefectului Virgil Panduru să ia 400 de buletine de la Scorniceşti. Aici sunt două secţii, nr. 97 cu 404 pe liste şi nr. 98 cu 3.794 pe liste. Aşa au înţeles ei să facă administraţie, deşi Legea nr. 3 arată că la o secţie se alocă cel mult 2.500 de alegători. La Scorniceşti au 500 de buletine neştampilate de azi-dimineaţă“, a afirmat reprezentantul PSD în BEJ.

S-au călcat în picioare

De la ora 22.00, cei care au dus sacii cu voturile s-au călcat pur şi simplu în picioare. „A fost foarte aglomerat, dar nu au avut loc incidente majore. Am avut de lucru toată noaptea“, a declarat Adrian Motorga. Prin tragere la sorţi, au fost desemnaţi să o însoţească la Bucureşti pe preşedinta BEJ Victor Iacobescu reprezentantul PRM şi Grigore Răileanu, reprezentantul PC. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS