7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu, săpat şi de ruşi?

Băsescu, săpat şi de ruşi?

În ultimele zile au ieşit la iveală legături mult prea cordiale pe care unii lideri politici români din tabăra anti-Băsescu le au cu masoneria rusă, relaţii pe care Călin Popescu Tăriceanu, Cozmin Guşă şi Radu Stroe nu le neagă.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, cu câteva zile în urmă, într-un interviu acordat unui cotidian central, o dezvăluire căreia nu i s-a dat la început o importanţă prea mare. Băsescu a spus că sunt şi personaje din afara României care urmăresc înlăturarea sa şi a dat numele lui Kondyakov, despre care a afirmat că s-a întâlnit, cu câteva zile înaintea şedinţei de suspendare a şefului statului, cu o serie de politicieni români. Importanţa acestei afirmaţii a ieşit la iveală când lumea s-a dumirit că Alexandr Kondyakov, fost ziarist, despre care presa afirmă că ar fi fost agent KGB înainte de căderea URSS şi că ar fi un apropiat al lui Vladimir Putin, este nimeni altul decât Marele Secretar al Lojii Masonice Ruse. În biografia pe care i-o atribuie presa, Kondyakov este prezentat pe post de consultant politic deopotrivă al preşedintelui rus şi al celui moldovean, ba chiar drept reprezentant al intereselor unuia dintre oligarhii ruşi apropiaţi de Vladimir Putin, este vorba despre Oleg Deripaska, selectat în finala privatizării uzinei de automobile de la Craiova.
Ulterior, Călin Popescu Tăriceanu, Radu Stroe şi Cozmin Guşă au recunoscut că au avut întâlniri cu Kondyakov. Variantele acestora cu privire la conţinutul acestor întâlniri sunt însă fundamental diferite.

Varianta lui Talpeş

Despre acelaşi Kondyakov, liderul UPSC, Ioan Talpeş, a declarat ieri că face parte dintr-o filieră Bucureşti – Moscova, care nu urmăreşte interesele de stat ale României şi Rusiei, ci interese proprii, în defavoarea României.
„Există o filieră pe linia Bucureşti – Moscova care s-a interpus la Chişinău şi în împrejurimile Kremlinului“, a afirmat fostul director al SIE şi şef al Administraţiei prezidenţiale în mandatele lui Ion Iliescu în fruntea ţării. El a amintit că în politica românească există un curent care susţine că România trebuie să sprijine Republica Moldova pentru ca aceasta să se integreze în Uniunea Europeană. „Prea puţini au gândit că există o formulă inversă“, a mai spus Talpeş, arătând că există un grup la Chişinău care a reuşit să se impună în relaţiile dintre România şi Rusia şi a sugerat că din acest grup face parte şi Kondyakov.

Băsescu, înlăturat de un grup de interese

La sfârşitul lunii trecute, într-un alt interviu acordat unui cotidian central, Talpeş afirma că Rusia nu a întrerupt politica de presiune şi de control la adresa României şi că există la Kremlin „personaje importante“ care doresc să-şi impună propriile interese în relaţia cu România, diferite de interesele Rusiei ca stat.
Fostul şef al SIE mai spunea că politicieni şi oameni din serviciile secrete din Republica Moldova au dezinformat continuu Rusia în legătură cu România: „Au încercat să se impună ca un fel de manşon de control şi de relaţie între Moscova şi Bucureşti. Aici trebuie văzută inclusiv dezvoltarea spre România a unor influenţe economice, care trec toate prin Moldova. Aceste grupări promoscovite din Moldova au blocat o relaţie normală dintre Rusia şi România, clar în defavoarea României“.
Tot atunci, Talpeş sugera că acest grup de interese urmăreşte înlăturarea lui Traian Băsescu întrucât acesta a încercat, ca preşedinte al României, stoparea activităţilor filierei respective, acţiuni care aduceau dezavantaje ţării.

Masonul oferă lobby pentru PNL

Pe 12 aprilie, premierul Tăriceanu s-a văzut la guvern cu masonul rus Kondyakov. La întâlnire a luat parte şi senatorul liberal Radu Stroe, preşedintele comisiei SRI. Stroe şi Tăriceanu au însă variante diferite despre această întâlnire cu masonul rus. „Tema discuţiilor a fost o ofertă a firmei de lobby a lui Kondyakov pentru PNL. A prezentat oferta lor ca firmă de lobby. Nu pentru Guvernul Romaniei, ci pentru PNL. A simţit că e un moment bun, pentru că vor fi alegeri în 2008“, a declarat Radu Stroe.
Tăriceanu spune însă altceva. „Nu a propus să ofere consultanţă. Domnul Stroe nu prea înţelege engleză, aşa încât asta probabil a înţeles el“, a declarat ieri Călin Popescu Tăriceanu, susţinând că întâlnirea a avut drept scop o îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia.
„Acesta este sensul discuţiei pe care am avut-o cu domnul Kondyakov şi voi încerca, ori de câte ori se poate, contacte cu oficiali ruşi sau neoficiali ruşi, să încerc ca România să beneficieze de condiţii cât mai bune în relaţiile economice cu Rusia, care este principalul furnizor de materiale energetice pentru România“, a susţinut premierul.

Guşă şi Iliescu?

Kondyakov s-a mai întâlnit la hotelul Sofitel din Bucureşti şi cu liderul PIN, Cozmin Guşă. Acesta din urmă nu neagă, susţinând chiar că este prieten cu masonul rus de şapte ani. Guşă susţine că nu-şi mai aminteşte ziua în care au luat masa la Sofitel, dar „parcă era înainte de suspendare“.
Liderul PIN nu confirmă existenţa unor discuţii cu privire la Traian Băsescu: „N-am discutat subiectul ăsta. Am vorbit despre atmosfera din Rusia, despre şansele lui Kassianov, despre legăturile lui din România. Treburi comerciale“.
În ultimele zile s-a vehiculat şi ideea unei întâlniri între fostul preşedinte Ion Iliescu şi masonul rus Alexandr Kondyakov. Iliescu nu a confirmat şi nici nu a infirmat o asemenea întrevedere, însă Mircea Geoană, liderul PSD, a negat ieri că ar fi avut loc presupusa întâlnire.

Kondyakov neagă 

Într-un interviu acordat BBC, Alexander Kondyakov a recunoscut că a fost în România între 11 şi 12 aprilie, pentru a stabili relaţii de afaceri pentru proiectele a doi magnaţi ruşi pe care îi reprezintă, Oleg Deripaska şi Igor Jiujin, precizând că s-a întâlnit cu premierul Tăriceanu. Masonul rus a susţinut însă că nu s-a interesat de subiectul Traian Băsescu: „Nu am inclus acest subiect în afacerile noastre. Nu este treaba noastră, în fond. Interesele noastre sunt doar economice“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII