7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSfânta Maria Mare a umplut bisericile

Sfânta Maria Mare a umplut bisericile

Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) a fost sarbatorita cum se cuvine ieri si de craioveni. Bisericile s-au umplut de la primele ore ale diminetii de credinciosii veniti sa aprinda o lumânare si sa se roage Sfintei Fecioare Maria pentru sanatate si o viata imbelsugata.


Catedrala „Sfântul Dumitru“ a fost arhiplina, desi edificiul se afla in renovare. Enoriasii nu s-au lasat intimidati de schele si au participat la slujba Sfintei Liturghii. Chiar daca in ultima vreme problemele de sanatate nu i-au dat voie sa iasa din casa, Ioana Boangiu a facut un efort ieri si a ajuns totusi la biserica: „Eu sufar de cardiopatie ischemica si nu prea am mai putut sa vin asa de des la biserica. Am venit totusi in ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului ca sa ma rog pentru sanatate si pentru cele doua fete ale mele“.


Biserica „Madona Dudu“, cea care poarta hramul Maicii Domnului, a fost, de asemenea, supraaglomerata. Oamenii au venit inca de la ora 7.00 sa ocupe un loc cât mai bun in biserica, iar cei care au ajuns mai târziu au fost nevoiti sa asculte slujba de afara, la difuzoarele statiei de amplificare a bisericii. „Este hramul bisericii. Toata lumea a venit cu coliva si colaci pentru morti, asa cum cere traditia. Nu este loc sa arunci un ac inauntru“, a spus Olivia Danaila, o enoriasa care reusise totusi sa gaseasca un loc liber pe o banca din curtea bisericii, de unde asculta Sfânta Liturghie.


Adormirea Maicii Domnului


Traditia crestina spune ca Iisus Hristos l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil sa o anunte pe Sfânta Maria, cu trei zile inainte de Adormirea Maicii Domnului, ca urmeaza sa paraseasca aceasta lume pentru a ajunge la marirea si cinstea de a sta in ceruri cu Mântuitorul. Arhanghelul Gavriil i-a adus Sfintei Maria o ramura de finic (un palmier cu ale carui ramuri a fost intâmpinat si Iisus la Intrarea in Ierusalim). Maica Domnului a inteles mesajul si a pregatit casa cu lumânari si tamâie, apoi a plecat pe Muntele Maslinilor, unde avea obiceiul sa se roage. Pe drum, toti copacii si maslinii se inclinau in fata Sfintei Marii, ca semn de mare cinste. Dupa ce s-a intors, a cazut din nou in rugaciune, a aprins lumânarile si tamâia, le-a chemat pe sfintele care vietuiau impreuna cu ea si le-a spus: „Iata, a sosit vremea ca eu sa va las si sa ma duc la Fiul Meu“. Acelasi lucru l-a spus si apostolilor, apoi s-a intins pe pat si si-a dat duhul.


Atunci, apostolii au inceput sa cânte impreuna cu ingerii, au luat patul Maicii Domnului si au pornit cu el spre Gradina Ghetsimani, ca sa il aseze in mormânt. Trei zile si trei nopti s-au auzit cântari ingeresti in jurul mormântului. Dupa cele trei zile, apostolii au deschis mormânul si l-au gasit gol, semn ca Iisus a luat-o la ceruri cu trup cu tot pe Mama Sa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS