15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrul Craiovei - sac fara fund

Centrul Craiovei – sac fara fund

Dupa ce au eliminat problemele ce ar fi putut afecta bugetul primariei, alesii locali nu mai stiu cu exactitate cât costa modernizarea centrului Craiovei.


Primaria Craiova a reusit sa finalizeze luni contractul care urmeaza sa fie incheiat cu BRD Groupe Societe Generale, pentru obtinerea imprumutului de 700 de miliarde de lei. Aprobarea contractului a fost trecuta pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a Consiliului Local (CL) Craiova care se va desfasura pe 10 martie. De asemenea, consilierii urmeaza sa voteze si obiectivele investitiei finantate cu cele 700 de miliarde de lei.


Viceprimarul Sorin Iordache a declarat ca membrii comisiei de negociere au incercat sa grabeasca finalizarea contractului pentru a le oferi consilierilor un timp mai lung sa vina cu propuneri. Pentru a nu fi intâmpinate probleme in sedinta CL, un reprezentant al BRD Groupe Societe Generale va participa la toate intâlnirile celor cinci comisii ale consiliului, pentru a oferi lamuriri cu privire la punctele stipulate in contract. Semnarea propriu-zisa se va face abia dupa ce proiectul va primi girul consilierilor si apoi avizul de legalitate din partea Prefecturii Dolj.


„Este posibil ca la sfârsitul lunii martie sa fie finalizata aceasta procedura. Un aviz urmeaza sa primeasca si banca dupa ce incheiem contractul, pentru ca trebuie sa ajunga si la Banca Nationala. Desi am negociat cu reprezentantul bancii, anumite clauze pe care noi le-am fi dorit am reusit sa le obtinem, iar altele nu. Spre exemplu, dobânda penalizatoare noi am dorit sa fie 1%, banca – 3%, iar in final am cazut la un compromis, stabilind-o la 2%“, a precizat Iordache.


Contractul a fost refacut


Printre modificarile care au intervenit ca urmare a revizuirii contractului, la capitolul X, Drepturile bancii, au mai fost introduse doua articole, prin care banca este oarecum protejata in cazul in care nu isi exercita anumite drepturi prevazute in contract sau de lege sau nu solicita anumite documente.


In acelasi timp, mai nou, Primaria Craiova va trebui sa aiba toate autorizatiile si licentele pentru realizarea investitiilor, inca de la data utilizarii creditului, potrivit art. 16, lit. c.


In ceea ce priveste art. 22, acesta a fost reformulat, comisia dând bancii dreptul de a cere restituirea imprumutului de 700 de miliarde de lei si a dobânzii doar dupa 90 de zile de la scadenta ratei.


Valoarea investitiei in centrul Craiovei, incerta


Nici obiectivele investitiei nu au fost uitate si ele fiind supuse aprobarii CL in sedinta extraordinara.


Proiectul de hotarâre nu este insa foarte clar, deoarece aproximativ 280 de miliarde de lei ar urma sa fie folosite pentru modernizarea zonei centrale din Craiova, 23 de miliarde de lei pentru amenajarea canalului colector din zona Parcului Cornitoiu si 500 de miliarde de lei pentru reabilitare strazi. Desi suma alocata pentru centru este mai mare cu 80 de miliarde de lei fata de cea declarata initial de executivul din primarie, edilul-sef sustine ca a intervenit o eroare.


„Cei care au intocmit raportul sunt de vina! In nici un caz nu o sa coste atâtia bani. De fapt, in urma licitatiei suma o sa fie de vreo 170 de miliarde de lei. Nu stiu ce au facut ei acolo, dar nu e bine“, a declarat Antonie Solomon.


In schimb, Sabina Dumitru, sefa Serviciului investitii din cadrul Primariei Craiova, sustine ca suma de 280 de miliarde de lei a fost aprobata de consilierii locali si a rezultat pe baza anumitor indicatori, aceasta urmând sa varieze in functie de suma prezenta ulterior in studiul de fezabilitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII