7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSimularea la matematica a coborât stacheta

Simularea la matematica a coborât stacheta

Elevii doljeni au participat in numar redus la simularea testelor nationale, la proba de matematica. Numarul celor absenti a crescut cu 100 fata de prima proba de limba româna.


In Dolj, la simularea testelor nationale, proba de matematica, au participat ieri 6.718 elevi ai claselor a VIII-a, cu 100 mai putin decât la prima proba de limba si literatura româna. Din cele spuse de reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, pentru simularea examenului de matematica s-au inscris initial 7.335 de elevi dintre care 617 au fost declarati absenti de comisia judeteana pentru testarea nationala. „La proba de matematica, elevii doljeni s-au prezentat in proportie de 91,59%. Cu 100 de elevi mai putini decât la prima proba sustinuta pe 2 martie. Desi prezenta la simulare nu este obligatorie, absenta lor in numar destul de mare ne confirma inca o data faptul ca ei nu constientizeaza importanta testelor nationale“, a precizat Alexandru Gâdar, inspector scolar general adjunct al ISJ Dolj, presedinte al comisiei judetene de teste nationale. De asemenea, potrivit acestuia, subiectele la disciplina matematica elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE) Bucuresti au fost unice la nivel national si au avut un grad mediu de dificultate.


„Daca iau nota cinci, sunt tare!“


Nu de aceeasi parere cu reprezentantul inspectoratului se arata a fi elevii doljeni care au sustinut ieri simularea la matematica. Din punctul lor de vedere, subiectele probei au fost destul de grele si au avut un grad sporit de dificultate. „Destul de grele, dar asta depinde si de noi, cum ne-am pregatit. Oricum, ne asteptam la probleme si exercitii ceva mai usoare. Cred ca mai mult de sapte nu iau“, a spus Sandi Constantin, elev in clasa a VIII-a la Scoala din Plesoi. Un punct de vedere asemanator l-a avut si eleva Miruna Iordache, de la aceeasi scoala. „In mod normal si din ce am vorbit si noi cu profesorii nostri, astfel de subiecte sunt pentru elevii buni sau foarte buni. Daca iau nota cinci, sunt tare! Pâna la vara mai am timp sa ma pregatesc“, a spus Miruna.


Profesorii de specialitate au explicat cum stau lucrurile. „Subiectele au respectat intru totul programa. Unul dintre puncte a avut un grad de dificultate sporit. Pentru elevii din mediul rural, aceste cerinte sunt destul de dificile, desi normal ar trebui sa se descurce pentru ca astfel de modele s-au efectuat la scoala. Oricum, un elev mediocru nu stiu cum s-ar descurca. Dar nu poti sti niciodata, notele sunt cu dus-intors“, a mentionat Marian Nemteanu, profesor de matematica la Scoala cu clasele V-VIII din Breasta.


Subiectele de limba româna i-au chinuit pe elevi


Chiar daca notele de la prima proba a simularii, limba si literatura româna, nu au fost centralizate, notele finale urmând a fi afisate dupa 10 martie – când se va incheia sesiunea de simulare a testelor nationale, cu proba la alegere dintre disciplinele Istoria Românilor/Geografia României – profesorii de specialitate spun ca, dintr-un pachet de 100 de lucrari, notele au variat de la 2,40 pâna la 9,70. „Am incercat sa corectam lucrarile dupa barem, cu toata atentia, deoarece aceasta testare este binevenita si pentru ca elevii pot sti care este situatia lor reala“, a precizat Constanta Pârvuleasa, profesor de limba româna la Colegiul National „Carol I“ din Craiova.


O imagine de ansamblu si-a format si inspectorul de limba si literatura româna de la ISJ Dolj, Gina Camaras, membra a comisiei judetene de teste nationale. Potrivit acesteia, subiectele la limba româna au respectat programa si metodologia de examen. Singurul lucru care a surprins elevii a fost fabula, subiect care a inlocuit in acest an nuvela, romanul sau schita. „Au existat lucrari foarte bune, dar si slabe cu note de doi si trei. In general, aceste note au fost obtinute de elevii din mediul rural. Nu s-a facut un procentaj, dar pot sa va spun ca la aceasta simulare elevii au obtinut foarte multe note de cinci si doar câteva de zece“, a precizat Gina Camaras, inspector de specialitate, membru al comisiei judetene pentru testele nationale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS