12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAfacerea Repartitorul - comision ilegal

Afacerea Repartitorul – comision ilegal

Firmele de exploatare a sistemelor de repartizare a consumului de energie termica le percep ilegal craiovenilor zeci de mii de euro lunar – comision de facturare.


Actiunea de montare a repartitoarelor in Craiova a demarat in tromba anul trecut, imediat ce firmele interesate au obtinut autorizatie de la Autoritatea Nationala de Reglemenatre pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC). In paralel, desi legea interzice, societatile agreate au purces si la incasarea unui comision pentru fiecare repartitor – in jur de 0,5 euro lunar – inclusiv in imobilele unde nu au amplasat repartitoare la toti locatarii, iar asociatiile de proprietari au acceptat sa factureze caldura conform calculelor acestor firme, la fel de nelegal pentru situatiile in care sistemele de repartitie nu au fost instalate 100%. La o medie de patru surse de caldura in apartament, rezulta un comision de doi euro lunar incasat de la fiecare dintre cei aproximativ 30.000 de detinatori de locuinte racordate la sistemul centralizat de incalzire si care beneficiaza la aceasta ora de facturarea individuala. Asadar, circa 60.000 de euro intra lunar in conturile celor cinci unitati autorizate sa citeasca semnele de pe cadranul repartitoarelor, bani pe jumatate murdari, daca tinem seama ca la una din doua scari unde s-au montat repartitoare se factureaza nelegal, fiindca mai exista proprietari fara astfel de instalatii, adica repartizarea consumului nu este posibila suta la suta, dupa cum se poate lesne verifica prin sondaj. „Nimeni nu poate sa intocmeasca o situatie a acestor comisioane. Firmele autorizate nu dau seama nimanui, afara de ANRSC. Noi ii indrumam pe craiovenii nemultumiti sa se adreseze ANRSC“, a declarat Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari, din cadrul Primariei Craiova. Potrivit legii, metodologia de facturare individuala a consumurilor de energie termica pentru incalzire (…) unde sunt montate sisteme de repartizare a costurilor „poate fi aplicata numai in cazul in care 100% din proprietarii spatiilor cu destinatie de locuinta (…) din condominiu au montate repartitoare de costuri pe toate corpurile de incalzire (…)“.


Ordinul ANRSC, prost inteles


Reglementarile in domeniul repartizarii si facturarii consumului individual de caldura nu au fost intelese sau sunt ignorate atât de catre firmele autorizate, cât si de asociatiile de proprietari. Majoritatea asociatiilor in care au fost montate repartitoare la peste 80% din locuintele condominiului (scarii de bloc) impart cheltuielile la caldura dupa documentele firmelor specializate, oprind, evident, si comisionul, pe care apoi il vireaza acestor societati. „Daca au incheiat contract cu aceste firme fara ca in condominiu sa fie montate repartitoare la absolut toate sursele de caldura din absolut toate apartamentele, nu e bine. Daca nu au incheiat contract, dar factureaza conform repartizarilor intocmite de aceste firme, iar nu e bine, fiindca e o relatie comerciala si nu se poate derula decât in baza unui contract“, este de parere directorul teritorial al ANRSC, Adrian Burea. Reaua credinta a acestor firme nu se poate demonstra, dar nestiinta – da. Un reprezentant al SC AS INTERNATIONAL a declarat ca a montat peste 15.600 de repartitoare in Banie, la peste 3.800 de apartamente, adica pe aproape 250 de scari, dar ca nu stie daca si in câte dintre acestea procentul de instalare a sistemelor este 100%. „Sigur este peste 80%, deci legal“, a precizat responsabilul de la AS INTERNATIONAL. Presedintele Asociatiei nr. 3, Brazda lui Novac, Adrian Popescu, sustine ca a incheiat contract doar la una dintre cele trei scari la care i s-au montat repartitoare, si anume la cea in care toti locatarii beneficiaza de aceste sisteme. „In schimb, am avut mari probleme cu o firma, care ar vrea sa tinem seama de calculele lor si sa platim comision in ciuda faptului ca au amplasat repartitoare la mai putin de 70% dintre proprietari“, a mai spus Adrian Popescu. Conflictul de la Asociatia nr. 3 Brazda lui Novac este cunoscut si la ANRSC, care a solicitat firmei sa ia „masurile necesare pentru incheierea livrare-montare si/sau exploatare, conform dispozitiilor legale, in caz de neconformare urmând sa se dispuna suspendarea sau dupa caz retragerea autorizatiei“.


Directorul zonal al ANRSC, Adrian Burea, a confirmat ca s-au primit multe sesizari in legatura cu activitatea acestor firme si ca autoritatea pe care o reprezinta va analiza aceste situatii. „Daca se va impune, ANRSC va suspenda si chiar ridica autorizatiile de montare si/sau exploatare a acestor sisteme. In rest, noi nu avem abilitarea legala de a interveni in relatiile contractuale in desfasurare“, a mai spus Burea.


Repartitoarele, obligatorii din 2007


Pâna la 31 iulie 2007, toti craiovenii ale caror locuinte sunt racordate la sistemul central de incalzire sunt obligati sa-si monteze repartitoare la fiecare sursa de caldura. Pentru cele 87.000 de apartamente din Banie vor fi necesare aproximativ 350.000 de repartitoare, care vor costa aproape 40 de miliarde de lei. Venitul anual al firmelor care exploateaza sistemele va fi de aproape 70 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU