12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLapus, clipele de groaza care dainuie

Lapus, clipele de groaza care dainuie

Drama cartierului craiovean Lapus nu se poate sterge atât de usor din mintea locuitorilor din zona. Nici termopanele, nici refacerea zidariei si nici macar reabilitarea punctului termic nu le-au inlaturat oamenilor teama din suflete. In multe dintre cazuri, moralul este inca la pamânt si nici zidurile nu „se simt“ prea bine: in unele apartamente, peretii interiori risca sa se prabuseasca.


Constantin Iordache este pensionar si locuieste in blocul U9 din cartierul Lapus. Barbatul spune ca geamurile i-au fost inlocuite imediat dupa explozie, dar ca nu isi poate monta usile interioare pentru ca nu mai are pereti. „O firma din Slatina mi-a adus usile, dar nu am pe ce sa le montez pentru ca nu mai am pereti. Initial, au zis ca termina cu geamurile si abia apoi se vor ocupa de peretii interiori. Au trecut doua saptamâni si-mi este frica sa mai stau in casa pentru ca peretii pot cadea oricând“, a spus Constantin Iordache.


Atât Iordache, cât si sotia sa, ambii pensionari, spun ca nu stiu cum vor face pentru a remedia situatia in care se afla apartamentul. Peretii despartitori dintre camere sunt dislocati, se vede prin ei si pot cadea oricând. „Nu are cine sa ne ajute, poate numai Dumnezeu. Din amarâtele noastre de pensii abia daca ne putem descurca, dar sa mai facem si peretii. Acum dormim in sufragerie, mai aproape de fereastra, de structura de beton a blocului, de teama ca in alte camere ne-am putea trezi cu peretii peste noi“, a spus Viorica Iordache.


Multi au deja datorii


In aceeasi situatie se afla si locuinta lui Lazar Ilie. Barbatul locuieste tot in blocul U9, iar apartamentul sau a fost la fel de afectat. „A trebuit sa smulg tapetul de pe pereti ca sa se vada ca sunt crapati. Peretii dintre camere sunt pur si simplu miscati de la locul lor, tocurile se misca, iar usile nu se mai inchid“, a spus Lazar Ilie. Barbatul spune ca dupa ce i-au fost inlocuite geamurile i s-a spus ca se va rezolva si situatia peretilor. „Nu a mai venit nimeni sa ne intrebe daca avem sau nu cu ce sa-i reparam. Numai ca sa pun geamurile la balcon a trebuit sa ma indatorez la geamgiu. Nu pot sa iau nici imprumut din banca pentru ca la vârsta mea si cu o amarâta de pensie nu-mi da nimeni imprumutul. La câte datorii am facut, i-am si spus fetei de la asociatie ca nu ma mai vede pe acolo câteva luni“, a mai spus Ilie Lazar. Barbatul spune ca ar avea nevoie doar de consolidarea peretilor, de restul putându-se ocupa singur. „La o prima evaluare as avea nevoie de 55 de milioane. Stiu ca ce s-a intâmplat nu a fost un lucru voit, dar nici noi nu avem vreo vina si avem nevoie de ajutor, pentru ca singuri nu facem fata cheltuielilor“, a afirmat Ilie.


Inca apar cioburi


Pâna sa intrevada o rezolvare a situatiei in care se afla, cele doua familii de pensionari stau cu locuintele intoarse cu susul in jos. Covoarele sunt strânse si rezemate de peretii care, fiind din beton, au rezistat suflului exploziei. „Am strâns covoarele de teama cioburilor si pentru ca, din cauza fisurilor din pereti, curge mereu moloz. Ne este frica si de cioburi, oricât as fi aspirat, ca de batut imi este si mai frica, mi-ar putea sari cioburi in ochi, iar seara, când aprindem lumina, tot mai luceste câte un ciob. Si acum stam incaltati pentru ca mereu mai apare câte unul, nici nu mai stim de unde, poate ca din pereti“, a spus Elena Lazar.


Nu se stie care va fi soarta masinilor avariate


La acelasi etaj cu familia Lazar locuieste si familia Predescu, una dintre putinele familii care au avut apartamentul asigurat. In urma evaluarii facute de firma de asigurari, familia a primit despagubiri de 55 de milioane. „Din banii de la firma am reusit sa inlocuim doar ferestrele termopan, dar au mai ramas destule de facut. Ar mai fi nevoie de vreo zece milioane ca sa achit contravaloarea usii de la intrare, sa repar peretii si sa inlocuiesc faianta in bucatarie, care a inceput sa cada“, a spus Nicolae Predescu.


Pe lânga distrugerile din apartamente, familia Predescu are si autoturismul distrus. „Masina era parcata intre bloc si centrala. Politia mi-a dat actul constatator, am facut si o cerere catre primarie si, dupa evaluare, ar fi nevoie de 55 de milioane pentru repararea ei. Problema este ca inca nu stim cum se va solutiona problema masinilor. Si a noastra si ale altor vecini au fost duse in service, dar nu se stie care va fi soarta lor“, a mai spus Predescu.


Oamenii au nevoie de raspunsuri


Nicolae Predescu spune ca oamenilor trebuie sa li se raspunda la o serie de intrebari. „Noi nu condamnam pe nimeni pentru cele intâmplate. Stim cu totii ca gazele au produs explozia. Toti cei implicati in remedierea distrugerilor facute de explozie au facut o treaba excelenta. Acum, ce se intâmpla cu masinile? Cei de la service mi-ar repara-o intr-o saptamâna, dar nu am banii. Trebuie sa ne spuna si noua cineva de unde se vor lua bani, trebuie urgentata ancheta, avem nevoie de raspunsuri. Primarul spunea ca asteapta bani de la guvern, dar nu stim daca vor veni si ce cheltuieli vor acoperi“, a mai spus Predescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS