12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEroii nu au fost uitati

Eroii nu au fost uitati

22 decembrie 1989 a fost comemorat ieri de revolutionarii doljeni cu lumânari, coliva si coronite de brad. Autoritatile nu au uitat de implinirea a 16 ani de la Revolutie si au participat la manifestarile organizate in Piata Prefecturii.


La fel ca in toata tara, si la Craiova revolutionarii doljeni si-au adus aminte, cu tristete, de insângeratul 22 decembrie 1989. Inca de la primele ore ale diminetii, infruntând frigul, acestia s-au adunat in fata primariei incepând manifestarile dedicate implinirii a 16 ani de la Revolutia româna. De aici, revolutionarii au mers, la fel ca in fiecare an, in cele 19 locuri unde au murit eroii craioveni, pentru a aprinde o lumânare si a se ruga alaturi de familiile acestora. Cu totii au retrait momentele dramatice ale zilelor din decembrie 1989.


„Cinci zile nu am stiut nimic de fratele meu. Intr-un final, am aflat ca a fost impuscat de securisti si l-am gasit intr-un frigider de la spital“, a spus Adrian Jianu, ruda unuia dintre eroii Revolutiei.


Daniel Orasanu, un tânar de 18 ani, povestea cu tristete drama prin care familia lui a fost nevoita sa treaca in acea zi: „Tatal meu a fost impuscat in timpul Revolutiei atunci când venea cu mama mea la spital ca sa nasca. Un grup de indivizi a oprit salvarea in care erau parintii mei si fara nici o explicatie a inceput sa traga in ei. Tata a murit pe loc, iar mama, impuscata in cap, a fost dusa la spital. Dupa ce a fost operata la cap, a nascut. Din aceasta cauza, fratele meu are handicap de gradul I“.


Zecile de revolutionari s-au indreptat apoi catre Teatrul National din Craiova, pentru a participa la o expozitie dedicata martirilor Revolutiei din decembrie 1989. Pentru a se mai incalzi putin, primarul Antonie Solomon i-a invitat in sediul primariei si au ciocnit impreuna un pahar de tuica fiarta olteneasca.


Oficialitatile s-au adunat in Piata „Mihai Viteazul“


Cel mai solemn moment al zilei a avut loc in Piata Prefecturii, unde oficialitatile locale si judetene au transmis condoleante rudelor celor disparuti.


Prefectul Nicolae Giugea a declarat ca este profund dezamagit de faptul ca tinerii de azi nu stiu mare lucru depre Revolutie. „Este pacat ca aceasta generatie care traieste in democratie nu stie cine a fost cuplul Ceausescu si ce s-a intâmplat in decembrie 1989, atunci când tineri, la fel ca ei, prin inconstienta lor tinereasca ne-au redat libertatea“, a spus Giugea.


Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj, le-a reamintit celor prezenti in Piata Prefecturii ca numai datorita jertfei eroilor România poate spera la un viitor european. „Idealurile martirilor Revolutiei din decembrie trebuie sa fie un exemplu pentru noi, astfel incât sa nu mai fie nevoie ca dreptul la libertate sa fie platit cu viata unor oameni nevinovati“, a afirmat Prioteasa.


„Nu stiu daca 16 ani sunt mult sau putin. Stiu doar ca pentru libertate se moare. Libertatea obtinuta de o generatie de români a avut ca pret jertfa suprema. Acum, o generatie este libera si inca altele vor fi“, a precizat Solomon.


La finalul ceremoniei, au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor Revolutiei din decembrie ’89.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII