7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentarii si-au asigurat pensia

Parlamentarii si-au asigurat pensia

Indiferent ca fac parte din tabara puterii sau din cea a opozitiei, parlamentarii se inteleg de minune atunci când trebuie sa hotarasca avantajele de care sa se bucure ei, ca alesi ai poporului. Proiectul Legii privind statutul deputatilor si senatorilor, aprobat marti seara, prevede o serie de drepturi intre care pensia de serviciu, „bani de buzunar“, pasaportul diplomatic, transport gratuit, medicamente gratuite.


Potrivit textului legislativ, la care s-au inregistrat doar trei abtineri, alesii beneficiaza, la implinirea conditiilor de pensionare din Legea nr. 19, de pensie de serviciu in cuantum de 40, 60 sau 80 la suta din venitul brut lunar al unui parlamentar, corespunzator efectuarii unui mandat, a doua mandate, respectiv a trei sau mai multe mandate complete. Drepturile se aplica si pentru mandatele din perioada 1990-2004. Pentru activitatea din circumscriptiile electorale, parlamentarii primesc lunar o suma forfetara, echivalenta cu o indemnizatie si jumatate bruta.


De pasaport diplomatic beneficiaza si sotul/sotia si copiii aflati in intretinerea parlamentarului.


De asemenea, parlamentarii beneficiaza pe durata mandatului de transport intern gratuit pe liniile aeriene, fluviale si de cale ferata la clasa I, precum si de autoturism pentru deplasari in circumscriptii. Ca si de medicamente gratuite, asistenta medicala si de concedii medicale.


Obligatiile sunt de ordin moral


La capitolul sanctiuni, alesii au avut grija sa nu isi creeze nici un fel de problema. Participarea la lucrarile Camerelor reprezinta o „obligatie legala, morala si regulamentara“.


Numele parlamentarilor absenti nemotivat la sedintele in plen sau in comisii vor fi publicate pe paginile de internet ale Camerelor, lunar. Cei care lipsesc de la cinci sedinte ale Camerelor sau de la trei sedinte ale comisiei permanente din care fac parte, in aceeasi sesiune, fara a avea concediu sau peste concediul aprobat, sunt obligati sa justifice in scris absentele. In caz contrar, pierd drepturile la indemnizatie, la diurna si la celelalte drepturi banesti, corespunzator perioadei in care au lipsit. Concediul cu plata drepturilor banesti nu poate fi mai mare de opt zile pe durata unei sesiuni. De asemenea, potrivit textului legislativ, constituie abateri disciplinare incalcarea dispozitiilor Constitutiei si ale Statutului, nerespectarea prevederilor regulamentelor, exercitarea abuziva a mandatului si comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar in sedintele de plen, de comisii sau in afara acestora.


Sanctiunile pentru aceste fapte merg de la atentionare, chemare la ordine, retragerea cuvântului, indepartarea din sala pe durata sedintei, avertisment, pâna la interzicerea participarii la lucrarile Camerei pe o durata de cel mult 30 de zile calendaristice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU