10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicina traditionala chineza, la mare cautare

Medicina traditionala chineza, la mare cautare

Acupunctura este o stiinta ale carei baze teoretice se sprijina pe bioenergetica umana. Exista o anatomie, o fiziologie si o fiziopatologie energetica. Tratamentul prin acupunctura pleaca de la conceptul ca boala apare cind se produce o ruptura in echilibrul energiilor care, in mod normal, circula in organism armonios.


Acupunctura este un sistem terapeutic traditional care isi are originea in China antica si reprezinta o metoda de tratament ce a ramas neschimbata de-a lungul mileniilor, rezistind timpului tocmai datorita perfectiunii sale. In antichitatea chineza, imparatul Huang Di a ordonat stringerea si prelucrarea tuturor datelor existente pina la el privind tratamentul prin acupunctura. Astfel, in urma cu 2700 de ani a aparut Nei Jing Su Wen, primul tratat de diagnostic si tratament prin acupunctura ce continea si desenele cu traiectul meridianelor energetice si situarea exacta a punctelor de acupunctura.


Acupunctura, recunoscuta prin metodele moderne de cercetare


Metodele stiintifice moderne de cercetare au confirmat exactitatea datelor despre acupunctura scrise in urma cu aproape trei milenii. Medicina traditionala chineza a ajuns la concluzia ca punctele de acupunctura situate pe meridianele electrice ale corpului pot influenta functionarea organelor interne. Circulatia si echilibrul energiei din organismul uman se manifesta prin doua tipuri de energie, Yin si Yang, care au rolul de a mentine starea de echilibru. Cind energia este deficitara sau in exces apare boala, iar vindecarea se poate obtine prin dirijarea energiilor dintr-un meridian in altul. Acupunctura vindeca bolile care au la baza un dereglaj functional, iar la bolile agravate care manifesta deja leziuni se obtine o ameliorare. Efectele sedintelor de acupunctura se mentin aproximativ sase luni si se recomanda un tratament de intretinere de doua ori pe an. Un punct foarte important in acest tratament este dat de faptul ca nu apar efecte secundare negative.


„Mi-au trebuit cinci ani ca sa invat cum sa bag fiare acolo unde s-a rupt osul si zece ca sa invat acupunctura“


Unul dintre putinele locuri din Craiova unde se practica acupunctura cu rezultate deosebite este Policlinica „Solaris“ a doctorului Dorin Mindrescu. „Eu sint, de fapt, chirurg ortoped la Spitalul «Filantropia». Mi-au trebuit cinci ani ca sa invat cum sa bag fiare acolo unde s-a rupt osul, dar mi-au trebuit zece ca sa invat acupunctura. Am inceput sa studiez in România, apoi am iesit din tara si am fost in Franta la un schimb de experienta. Fac aceasta meserie, ca pina la urma a devenit o meserie, de 21 de ani“, a spus dr. Dorin Mindrescu, care este totodata si presedintele Societatii de Acupunctura pe zona Olteniei.


Organismul uman are trei retele energetice dispuse pe trei niveluri care ii asigura starea de functionare. Tot ce are organismul functioneaza pe baza unei energii. Daca aceasta energie nu circula, organismul moare. Reteaua electrica este in interdependenta cu toate energiile care ne inconjoara si care au o influenta foarte mare asupra noastra. Corpul uman are capacitatea de autoreglare, el isi poate corecta perturbarile electrice, iar daca este depasit incepe sa produca simptome de boala. Boala este un dereglaj functional, daca ea persista apar leziunile organice.


Acupunctura se adreseaza, in special, pacientilor cu dereglare de functionare. „Daca eu pun acele in anumite puncte pentru ca, de exemplu, vezica biliara nu se contracta pentru ca unda electrica ce ar trebui sa ajunga la ea este slaba, prin aceste puncte eu corectez disfunctia electrica. O astfel de dischinezie biliara netratata duce la aparitia de calculi, de la un dereglaj functional la o leziune. Dupa ce vezi vezica inflamata la ecograf, pui doua ace la nivelul genunchilor si aproape instantaneu dimensiunile acesteia se regleaza, iar pacientul se simte deja mai bine. Cind apare leziunea, acupunctura nu poate face minuni, ci doar amelioreaza. Intr-o gonartroza nu mai faci genunchiul nou, dar stopezi evolutia“, a mai spus doctorul Mindrescu.


Trebuie sa gindesti precum asiaticii


Pentru a putea practica acupunctura trebuie sa gindesti precum asiaticii. „Colegii care nu dau de cap unei afectiuni le spun pacientilor «Du-te la Mindrescu ». Imi place foarte mult ceea ce fac pentru ca altfel nu as avea rezultatele pe care le am. Daca nu intelegi lucrurile in profunzime esti doar un simplu doctor care pune niste ace“, a afirmat medicul. Tehnica acupuncturii cere celui care o practica sa dea ceva din el. Atunci cind medicul face actul terapeutic trebuie sa fie aproape de sufletul bolnavului pentru ca prin fiecare ac pus transmite cite ceva din energia proprie. Acul este o antena care regleaza energia, are efect de stavilar pe care medicul il ridica si il coboara pentru a fluidiza curgerea energiei. Prin acupunctura influentezi toate energiile vitale ale corpului, mai putin acea energie ancestrala care reprezinta, de fapt, viata. Daca totul este bine, viata este mai lunga si mai placuta.


Acupunctura trateaza o gama larga de boli


O sedinta de acupunctura dureaza 30 de minute, iar numarul acelor folosite difera in functie de tipul dereglarii din organism. Acest tip de terapie se adreseaza unei game largi de afectiuni: cefalee, migrene, nevralgii, paralizii faciale, hemipareze, miopie forte, hipoacuzie, glaucom, ulcer, dischinezie biliara, obezitate, diabet zaharat de tip II, arteriopatii, varice, dismenoree, discopatii lombare, artroze si multe altele. „Din pacate, românul vine cind nu mai poate, are afectiuni complexe care necesita 30-40 de ace. In strainatate, oamenii fac reglaje de acupunctura in fiecare toamna si primavara tocmai pentru a regla functionarea acestui mecanism asa complex precum organismul uman. Noi lucram aici cu boli deja cronicizate. A face acupunctura in România inseamna a o face mai mult de amorul artei. Eu practic si in strainatate, iar acolo cistig in doua saptamini cit aici intr-o jumatate de an. Cu toate astea nu doresc sa ma stabilesc in Occident pentru ca relatiile sociale nu sint asa calde ca ale noastre, fiecare are colivia lui“, a spus doctorul Mindrescu.


La o astfel de terapie raspund foarte bine atit batrinii, cit si copiii. In cabinetul dr. Mindrescu au fost tratati batrini care, dupa cum sustine medicul, parca intineresc cu zece ani, si copii carora le-au fost vindecate miopii sau afectiuni auditive grave. „Am tratat un baietel care purta aparat auditiv fara de care nu putea auzi. Dupa numai o sedinta copilul mi-a spus ca el poate auzi ce spune invatatoarea, nu l-am crezut, dar dupa efectuarea unui test am realizat ca distanta lui de percepere se imbunatatise“, a spus medicul in incheiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS