10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMeteorologii avertizeaza ca vin iar ploi torentiale

Meteorologii avertizeaza ca vin iar ploi torentiale

Multe zone ale tarii vor fi afectate, in zilele urmatoare, de ploi abundente insotite de vinturi puternice, potrivit unei atentionari trimise ieri institutiilor centrale ale statului de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie (INMH).

Potrivit meteorologilor, incepind din noaptea de joi spre vineri si pina duminica inclusiv, va ploua aproape continuu, in cea mai mare parte a tarii. Ploile vor fi mai abundente in regiunile de deal si la munte, unde cantitatile de apa cazute vor depasi 25-30 de litri pe metrul patrat, in 24 de ore. Vintul va sufla cu putere mai ales in sudul si in sud-estul tarii, precum si pe Litoral, in special simbata si duminica, avertizeaza meteorologii. Ieri la prinz, cerul era acoperit in mare parte din tara si ploua in unele zone din Ardeal si la munte. Temperaturile se situau intre 20 de grade Celsius la Craiova si Sibiu si 28 de grade Celsius la Constanta, potrivit informatiilor aparute pe site-ul INMH.

Ploile torentiale cazute la sfirsitul saptaminii trecute au facut victime si au produs pagube de miliarde de lei in peste zece judete ale tarii, printre care Alba, Bacau, Buzau, Constanta, Iasi, Prahova, Suceava si Vaslui. Cantitatile de apa cazute au variat intre 32 si 113 litri pe metrul patrat. Ploile au afectat 39 de localitati din zece judete (mai ales din Moldova), fiind inundate 1.556 de gospodarii, 29 de subsoluri de blocuri, 4.632 de hectare de teren arabil, 324 de fintini, precum si numeroase scoli, gradinite si alte cladiri de interes social. Cinci oameni si-au pierdut viata, iar peste 1.100 de animale domestice si pasari din gospodariile taranilor au murit inecate. In urma acestor calamitati, guvernul a decis sa doneze familiilor sinistrate materiale de constructii in valoare de aproape noua miliarde de lei, scoase din rezerva de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS