22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStaţiunea Rânca prinde viaţă

Staţiunea Rânca prinde viaţă

Primăriile din Novaci şi Baia de Fier împreună cu Consiliul Judeţean Gorj vor să înfiinţeze o societate comercială care să administreze utilităţile publice în zona montană Rânca. Numele ales pentru societatea respectivă era SC Transalpina SA. Când au mers la Oficiul pentru Registrul Comerţului Gorj, autorităţile au aflat că denumirea fusese deja rezervată de altcineva şi au fost nevoite să îşi aleagă alta. Potrivit edilului din Novaci, Pantelimon Todea, numele viitoarei societăţi care va administra utilităţile la Rânca va fi cel mai probabil Vârful Păpuşa SA, cu toate că s-a dorit ca firma să se cheme SC Transalpina SA, după denumirea celei mai înalte şosele montane din România.

Asociaţie intercomunitară

Pentru a putea înfiinţa viitoarea societate comercială care să se ocupe de administrarea utilităţilor publice la Rânca, cele două Consilii Locale din Novaci şi Baia de Fier, alături de Consiliul Judeţean Gorj, au colaborat pentru a fi constituită Asociaţia de dezvoltare intercomunitară „Rânca – Corneşul Mare“. Astfel, au fost aprobate hotărâri (la nivelul Consiliului Local Novaci şi Consiliului Local Baia de Fier) prin care cele trei instituţii vor colabora pentru a înfiinţa, în cadrul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară, viitoarea societate Vârful Păpuşa SA. Consiliul Judeţean Gorj se va întruni astăzi pentru a aproba participarea instituţiei la proiectul amintit. Noua firmă se va ocupa de administrarea telescaunului de la Rânca, a sistemului de apă şi canalizare, precum şi a staţiei de epurare. Potrivit primarului din Novaci, Pantelimon Todea, firma va avea în primă fază un director şi şapte angajaţi şi va avea sediul în Cabana „Bradu“, care aparţine Primăriei din Novaci. În urma acordului între cei trei parteneri vor fi stabilite şi tarifele la telescaunul care urmează să fie pus în funcţiune, începând cu acest sezon de iarnă. Telescaunul va putea transporta 360 de persoane pe tură şi va deservi o pârtie de 800 de metri.

Un pas până la staţiune

În prezent, telescaunul de la Rânca a fost recepţionat şi urmează să fie semnată şi recepţia la sistemul de canalizare. Următorul pas înainte ca autorităţile judeţului să depună la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului documentaţia pentru ca Rânca să fie declarată staţiune este eliminarea neînţelegerilor dintre Primăria Novaci şi Primăria din Baia de Fier: „Din punct de vede legal, am găsit această soluţie cu Asociaţia de dezvoltare intercomunitară şi cu societatea comercială. Vor fi gata şi lucrările şi mai e nevoie să aplanăm conflictul dintre cele două primării pentru că trebuie să se înţeleagă pentru a putea colabora. Sper să fie rezolvată această chestiune şi să depunem documentaţia pentru ca Rânca să fie declarată staţiune până la sfârşitul acestui an, în cel mai rău caz, începutul anului viitor“, a precizat Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean Gorj. De precizat că Primăriile din Novaci şi Baia de Fier sunt în proces pentru dreptul de administrare asupra unei suprafeţe de 650 de hectare de teren în zona Rânca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII