14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞpagă pentru poliţişti

Şpagă pentru poliţişti

http:http://www.youtube.com/watch?v=Ev6awQT-XH0
http:http://www.youtube.com/watch?v=HPTPdTpu5sc
Doi doljeni din comuna Lipovu au fost încătuşaţi de procurori şi ofiţerii DGA, după ce au încercat să-i mituiască pe poliţiştii care-l prinseseră pe unul dintre ei conducând fără permis.

Neştiind prea bine cum merg treburile în justiţia română, doi tineri din comuna doljeană Lipovu au intrat în panică atunci când au aflat că unul dintre ei va fi cercetat pentru conducere fără permis. Şi s-au speriat atât de tare, încât, de teama unei pedepse cu închisoarea, au ajuns să promită o mită de până la 1.000 de euro poliţiştilor care întocmeau dosarul penal. N-aveau habar că pentru o asemenea faptă puteau scăpa, fără nici o şpagă, doar cu o amendă administrativă de 1.000 de lei. Nu la fel de uşor se scapă în cazul mitei date anchetatorilor.

Loganul, mai tare decât Honda

Totul a început în noaptea de sâmbătă spre duminică, în comuna doljeană Întorsura. La vreo jumătate de oră după miezul nopţii, o patrulă de poliţie formată din doi ajutori de şef de post, agentul Cătălin Măndoiu, de la Postul de Poliţie Întorsura, şi agentul Marius Iordache, de la Postul de Poliţie Radovan, au făcut semn de oprire unui autoturism Honda Prelude cu numere de Bulgaria, care venea dinspre discoteca din localitate. Şoferul Hondei a simulat oprirea, apoi a demarat şi a încercat să se facă nevăzut în întuneric, bazându-se pe faptul că maşina lui are un motor de aproape 200 CP, de vreo trei ori cât al Loganului poliţiştilor. Agenţii au urcat şi ei în maşina de serviciu şi a început o urmărire ca în filme pe uliţele comunei.
După ce s-a învârtit pe mai multe străzi din localitate, Honda a apucat-o pe un drum care ducea direct în câmp. Acolo, printre tarlale, Loganul şi-a dovedit superioritatea în faţa maşinii sport japoneze. După o urmărire de circa opt kilometri, Honda n-a mai putut înainta, rămânând cu roţile în şleauri. Cei patru ocupanţi ai vehiculului n-au mai avut ce face decât să iasă cu mâinile sus, predându-se poliţiştilor înarmaţi. Şoferul – Adi Sache, de 20 de ani, din Lipov – a fost încătuşat şi condus la sediul Postului de Poliţie Întorsura, unde poliţiştii au stabilit că nu poseda permis de conducere.

Propunere indecentă

„Încă din noaptea aceea, conducătorul auto şi însoţitorii lui au încercat să ne determine să renunţăm la dosarul penal. Au zis că or să ne dea până la 1.000 de euro, că or să ne îngroape în bani, numai să-i lăsăm în pace“, povesteşte agentul Marius Iordache. Poliţiştii au refuzat însă propunerea, anunţându-şi superiorii şi sesizând Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Dolj.
Ofiţerii DGA, acţionând sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au pregătit un flagrant, iar mituitorul a căzut în capcană. Nu singur, ci a adus şi un prieten care să-i ţină de urât în spatele gratiilor.
Marţi, şoferul fără permis a venit din nou la Postul de Poliţie Întorsura, unde fusese chemat pentru audieri şi pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirea. N-a venit singur, ci cu cel mai bun prieten al său –  Marius Pamilond, de 26 de ani, tot din Lipovu – cel care fusese cu el şi în maşină în noaptea în care l-a prins poliţia. „Cu această ocazie, cei doi au promis din nou că or să ne dea bani ca să renunţăm la întocmirea dosarului penal. Tânărul de 26 de ani a scos din buzunar suma de 200 de euro, cu promisiunea că în zilele următoare îmi vor da şi diferenţa până la 1.000 de euro“, a declarat agentul Cătălin Măndoiu. Momentul a fost însă surprins de camerele ascunse, instalate în birou de ofiţerii DGA. Imediat după înmânarea şpăgii, în încăpere au intrat procurorul şi poliţiştii anticorupţie, care i-au încătuşat pe mituitori.

Arest în loc de amendă

Sache şi Pamilond au fost reţinuţi iniţial pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă emisă de procuror. Ieri, la propunerea Parchetului, Tribunalul Dolj a decis arestarea pentru 29 de zile a celor doi învinuiţi. Adi Sache este acuzat de conducere fără permis şi complicitate la dare de mită, iar Marius Pamilond – care i-a dat efectiv şpaga poliţistului – va răspunde pentru dare de mită.
Dacă n-ar fi încercat să-i mituiască pe poliţişti, dosarul penal s-ar fi putut soluţiona prin înlocuirea răspunderii penale cu o răspundere administrativă şi aplicarea de către procuror a unei amenzi administrative de cel mult 1.000 de lei, adică de patru ori mai puţin decât şpaga promisă poliţiştilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII