22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProcurorul Vlădoianu se întoarce

Procurorul Vlădoianu se întoarce

Completul de nouă judecători al instanţei supreme a admis, luni seară, recursul declarat de procurorul Marius Vlădoianu, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, împotriva deciziei CSM care îl sancţionase cu excluderea din magistratură în cazul Gorbunov. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins acţiunea disciplinară a CSM ca neîntemeiată. În baza acestei decizii, care este definitivă, Vlădoianu se va putea întoarce la postul său de procuror la Parchetul Tribunalului Dolj.

Ultimul din cei şapte

Cu Vlădoianu se încheie seria marilor eşecuri ale CSM legate de cazul Gorbunov. Reamintim că Tribunalul Dolj a fost instanţa care a decis eliberarea pe motive medicale a lui Serghei Gorbunov, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj nu a atacat această decizie. În urma jafului săvârşit acum un an la o casă de schimb valutar din Braşov, CSM a investigat eliberarea lui Gorbunov, unul dintre suspecţi. Forul suprem al magistraţilor a stabilit că Tribunalul Dolj a fost instanţa care a decis eliberarea pe motive medicale a lui Gorbunov, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj nu a atacat această decizie. Drept urmare, CSM a decis demiterea lui Constantin Diaconu, preşedintele Tribunalului Dolj, şi a vicepreşedintelui său, Dumitru Stanciu. Au mai fost eliberaţi din funcţii de CSM, cu aceeaşi ocazie, prim-procurorul Parchetului pe de lângă Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, adjuncta sa, Tena Tulitu, şi şeful Secţiei judiciare, Ioana Sandu. Pe lângă aceştia, s-a decis sancţiunea cea mai aspră – excluderea din magistratură – faţă de judecătorul Maria Nicola de la Tribunalul Dolj, care l-a eliberat pe Gorbunov, şi faţă de procurorul Marius Vlădoianu, care nu a făcut recurs împotriva deciziei tribunalului.

Reintegrat în magistratură

Toţi cei şapte craioveni care au contestat măsura administrativă au avut câştig de cauză, în cele mai multe cazuri pentru deficienţe procedurale legate de sancţiunile dictate de CSM. În octombrie au fost admise recursurile şefilor de la Parchet, iar în decembrie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, tot în completul de nouă judecători, a dat câştig de cauză celor doi şefi revocaţi de la Tribunal. Pe 23 noiembrie 2009, instanţa supremă a admis recursul declarat de judecătoarea Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj, împotriva deciziei CSM de excludere din magistratură, iar acum, pe 25 ianuarie 2010, cei nouă judecători au admis şi contestaţia lui Marius Vlădoianu, dispunând reintegrarea lui în magistratură. Urmează ca, nu mai târziu de săptămâna viitoare, plenul CSM să ia act de decizia instanţei supreme şi să dispună reintegrarea procurorului Vlădoianu.
Pe de altă parte, Înalta Curte a respins definitiv, pe 2 decembrie 2009, recursurile declarate de ceilalţi doi sancţionaţi în cazul Gorbunov, preşedintele Tribunalului Braşov, Aurelia Munteanu, şi preşedintele Secţiei penale din aceeaşi instanţă, Dan Iulian Năstase, împotriva deciziei CSM, care i-a revocat din funcţiile de conducere. În cazul celor doi, CSM a constatat lipsa unei pregătiri profesionale a personalului auxiliar de specialitate şi lipsa controalelor la compartimentul executări penale. Hotărârile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt irevocabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII