9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFestival pentru prichindei

Festival pentru prichindei


Sute de copii de la grădiniţele şi şcolile craiovene şi din comunele doljene au dat ieri startul celor trei zile de sărbătoare, dedicate zilei de 1 Iunie, în cadrul celei de a doua ediţii a Festivalului în aer liber pentru prichindei. 

Festivalul „1 Iunie…poveşti româneşti“ a început la Craiova, în părculeţul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. Copiii, însoţiţi de părinţi, bunici, educatori şi învăţători, au recitat, cântat, dansat, aclamaţi de zeci de colegi prezenţi la spectacol, dar şi de craiovenii atraşi de râsetele şi cântecele copiilor. Deschiderea festivalului a dat-o chiar primarul Craiovei, Antonie Solomon, care a ţinut să-i felicite pe cei mici şi să îi invite la distracţie. Moderator al manifestării a fost „Magicianul“, actorul Marian Râlea.

Prinţi, prinţese, zmei  alături de copii

Actori costumaţi în prinţi şi prinţese, alţii pe picioroange de peste doi metri patrulând prin centrul Craiovei, copii cu coifuri pe cap, în mâini cu baloane colorate, având ca principală destinaţie părculeţul de lângă Teatrul Naţional erau doar câteva din „personajele“ ce puteau fi zărite ieri prin Cetatea Băniei. Atmosferă de sărbătoare, protagonişti fiind chiar copiii, cei care mai cred în magii şi în basme. Nu numai micuţii din Craiova au participat la festivalul dedicat lor, ci şi preşcolarii şi elevii din Ostroveni, Işalniţa, Goieşti, Orodel, Castranova etc. Raluca are doar trei anişori, dar a venit împreună cu colegii de grădiniţă la festival. A pregătit şi o poezioară, pe care timid acceptă să o spună, undeva însă lângă scenă, fiind prea emoţionată să recite în faţa numerosului public.
Studenţii Universităţii Teatrale din Bucureşti, păpuşari extrem de talentaţi, au dat viaţă personajelor de basm, au oferit copiilor momente inedite, deosebite. Pe scenă au urcat sute de copii, care au pregătit momente artistice sub îndrumarea educatoarelor sau profesorilor.
Festivalul va continua şi astăzi cu momente artisice prezentate de actori renumiţi ai teatrului. Micuţii vor putea asista la „Povestiri cu păpuşi“, moment artistic prezentat de studenţii la UNATC Bucureşti, dar şi „Dănilă Prepeleac“ va fi în mijlocul copiilor, prin intermediul piesei în care joacă actorii Teatrului „Maria Filotti“ din Brăila.

Icoana – fereastră spre cer    

De Ziua Copilului, în sala de festivităţi a Arhiepiscopiei Craiovei se va desfăşura ultima etapă a Festivalului concurs pentru elevii din ciclul primar şi gimnazial „Icoana – fereastră pe cer“, organizat de Fundaţia „Cuvântul care zideşte“, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, în parteneriat cu Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ din Craiova.
Tot astăzi, de la ora 13.30, beneficiarii Centrului pentru copii „Aripi de lumină“ ai Asociaţiei Vasiliada, vor organiza un program artistic pentru a marca Ziua Internaţională a Copilului, iar tinerii beneficiari ai Centrului social „Casa Romilor“, din localitatea Lipovu, judeţul Dolj, vor susţine un program artistic, în cadrul căruia vor prezenta scenete, cântece şi poezii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU