22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriza de citostatice

Criza de citostatice

600 de bolnavi de cancer din Dolj se afla intr-o situatie disperata deoarece nu mai au de unde sa-si ia medicamente. Farmacia Spitalului de Urgenta Craiova, de unde bolnavii ar trebui sa primeasca gratis aceste medicamente, n-a mai fost aprovizionata cu citostatice de sase saptamâni.


Viata a sute de bolnavi de cancer din judetul Dolj este pusa in pericol de lipsa citostaticelor din farmacia Spitalului de Urgenta Craiova.


Acuzat: CNAS


Aprovizionarea bolnavilor de cancer cu tratamentul specific se face printr-un program national, in cadrul caruia Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in baza propunerilor venite din judete, aloca lunar bani pentru achizitionarea de citostatice, care sunt distribuite in mod gratuit bolnavilor de cancer. In Dolj, distribuirea se face prin farmacia Spitalului de Urgenta Craiova. Din nefericire, insa, ultima aprovizionare cu astfel de medicamente s-a facut pe 6 decembrie, iar de atunci… Dumnezeu cu mila.


„Ar fi trebuit ca pe 8 ianuarie, cel târziu, sa primim medicamentele necesare bolnavilor de cancer. Din pacate, nici pâna azi (ieri – n.r.) n-am primit nimic, din cauza faptului ca reprezentantii CNAS nu au remis documentele de plata distribuitorilor de medicamente“, a declarat prof. univ. dr. Florinel Badulescu, seful Clinicii de Oncologie Medicala din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova, fost sef al Comisiei de Cancer din cadrul Ministerului Sanatatii.


Criza fara precedent


Lipsiti de medicamente, bolnavii de cancer au ajuns intr-o situatie disperata. Medicii au gasit o situatie temporara. „Fiind mai chivernisiti, noi am pus de-o parte lunar niste medicamente, la care am apelat acum, in aceasta situatie de criza fara precedent. Din cei 600 de bolnavi de cancer din judet care se afla sub tratament, am reusit astfel sa asiguram tratamentul pentru mai mult de 500, macar pentru o perioada scurta. Stocurile noastre sunt insa pe sfârsite, iar pentru bolnavi lipsa medicamentelor poate crea mari probleme“, a mentionat profesorul Badulescu.


Bolnavii nu mai stiu insa ce sa faca, medicamentele respective nefiind de gasit in farmacii. „Eu o am pe sotia mea suferinda de cancer uterin. Pentru ca n-am gasit la spital medicamentul Mecesin, de care ea are nevoie, am reusit printr-o relatie sa cumpar direct de la Bucuresti, de la distribuitor, medicamentele care-i sunt necesare. Am platit patru milioane (400 de lei noi) pentru ele, desi ar fi trebuit sa le primeasca gratuit de la farmacia spitalului. Ma gândesc insa ce se fac oamenii mai saraci, care n-au posibilitati financiare“, a spus George A., un angajat al municipalitatii craiovene.


Cine-i vinovat?


Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj sustine insa ca de vina pentru intârziere ar fi chiar spitalele, care au solicitat medicamente mai mult decât necesarul. „Institutia noastra nu este implicata in procurarea si livrarea catre spitale a citostaticelor, programul de cancer fiind derulat direct prin CNAS. Am inteles insa ca intârzierea in livrarea citostaticelor ar fi fost cauzata de faptul ca, in Dolj, comenzile n-au fost facute cum trebuie, in sensul ca spitalele au comandat mai multe citostatice decât aveau nevoie“, a declarat Aura Gabriela Militaru, presedinte – director general al CAS Dolj.


In conditiile in care medicamentele pentru bolnavii de cancer doljeni se ridica la o valoare lunara de circa 500.000 de lei, rezervele pentru situatii deosebite din farmacia Spitalului de Urgenta Craiova abia daca mai ajungeau ieri la valoarea de 10.000 de lei.


Ultima ora: Vin citostatice!


Aseara era asteptat in Craiova un prim transport de citostatice din comanda facuta de Clinica de Oncologie a Spitalului de Urgenta Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS