13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBlocarea rotilor naste controverse

Blocarea rotilor naste controverse

Blocarea rotilor sau ridicarea masinilor de catre angajatii SC RAT Control SA Craiova naste in continuare controverse printre craioveni. Unul dintre cei patiti, Adrian Trandafir, sustine ca aceasta activitate se desfasoara in conditii de vadita nelegalitate, situatie contestata insa de conducerea RAT Control.


Soferii care au avut parte de blocarea rotilor la masini isi aduc aminte de acea hârtiuta – numita „dispozitie de blocare“ – pe care au gasit-o in parbrizul masinii. Craioveanul Adrian Trandafir spune ca dispozitia de blocare emisa de angajatii RAT Control este ilegala, necuprinzând toate rubricile pe care le impune Hotarârea nr. 219/2005 a Consiliului Local Municipal Craiova.


Art.10 din Regulamentul de desfasurare a activitatilor de blocare si ridicare a vehiculelor stationate neregulamentar, aprobat prin HCL nr. 219/2005 Craiova, prevede urmatoarele: „dupa blocarea rotilor vehiculelor stationate neregulamentar, angajatii operatorului vor lipi pe parbrizul autovehiculului o dispozitie de blocare, in care vor fi specificate in mod obligatoriu: incadrarea legala a contraventiei savârsite de conducatorul vehiculului respectiv; numele agentului constatator care a dispus blocarea; numele operatorului ai carui angajati realizeaza blocarea/deblocarea vehiculului; telefoanele la care pot fi contactati angajatii responsabili cu aceasta activitate; contravaloarea deblocarii rotilor si/sau amenzii contraventionale; modalitatile de achitare a contravalorii taxei de deblocare; consecintele neachitarii in termen a contravalorii taxei de deblocare“.


Neconcordante


Trandafir sustine insa ca nu au fost respectate aceste prevederi: „Dispozitia de blocare/deblocare auto care mi-a fost emisa mie incalca prevederile Hotarârii nr. 219/2005, intrucât nu cuprinde: incadrarea legala a contraventiei, numele agentului constatator care a dispus blocarea (in locul acestuia este trecut un… numar de masina, ca si când primarul ar fi imputernicit o… masina sa blocheze rotile!), modalitatea concreta de achitare a costului deblocarii (unde, cum, când si in cât timp), respectiv termenul si consecintele neachitarii in termen a acestei taxe. De asemenea, dispozitia de blocare nu poarta un numar de inregistrare si nici stampila operatorului. Mai mult, in dispozitia de blocare nu se mentioneaza modalitatea de contestare si nici nu se face referire la actul normativ prin care a fost stabilita taxa de deblocare. Totodata, au fost incalcate si prevederile articolului 23 din Regulamentul de aplicare a HCL nr. 219/2006, prin faptul ca angajatii operatorului RAT Control nu poarta uniforme distinctive, cu insemnele operatorului si cu ecuson individual“.


Acuzatii respinse


Conducerea RAT Control, societate care se ocupa si cu blocarea sau ridicarea autoturismelor stationate neregulamentar pe strazile din municipiul Craiova, considera insa ca toate aceste critici sunt neintemeiate. „Dispozitiile de blocare emise de imputernicitii primarului, care sunt angajatii nostri, contin toate mentiunile cerute de hotarârea consiliului local. In cazul lui Adrian Trandafir, ce-i drept, angajatul nostru ar fi trebuit sa mentioneze si numele sau, nu doar numarul masinii sale, in acest document“, a mentionat Marian Slavu, directorul RAT Control Craiova.


Directorul Slavu sustine ca angajatii sai nu baga in propriile buzunare banii pe care ii percep ca taxa de deblocare: „In momentul deblocarii rotilor si a incasarii taxei de deblocare, angajatii nostri elibereaza chitanta si factura fiscala pentru suma de 750.000 de lei, respectiv pentru jumatate din aceasta suma, in cazul in care soferul se prezinta la masina inainte de incheierea operatiunilor de blocare. In cazul in care conducatorilor auto nu li se emit factura si chitanta pentru banii primiti, ii rugam pe cetateni sa ne sesizeze imediat“.


Interventii


Directorul Slavu sustine ca, zilnic, primeste 25 – 30 de telefoane de la diverse persoane care vor sa „intervina“ pentru ca angajatii RAT Control sa le deblocheze sau sa le returneze autovehiculele blocate sau ridicate, dupa ce au fost gasite oprite neregulamentar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII