17.8 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEutanasiere cu scandal la Facai

Eutanasiere cu scandal la Facai

Zeci de câini au fost eutanasiati ieri-dimineata la Adapostul Canin de la Facai. Evenimentul nu a ramas fara consecinte. Asociatiile pentru protectia animalelor au aflat si au acuzat hingherii ca ar fi omorât cu cruzime animalele. Scandalul a fost aplanat abia dupa ce la fata locului si-au facut aparitia politistii.


Activitate obisnuita ieri-dimineata la Adapostul Canin de la Facai. Mai multi câini care erau cazati aici au fost eutanasiati de hingheri. Vestea s-a imprastiat repede. Primii care au aflat au fost insa reprezentantii Asociatiei de Protectie a Animalelor „Viata Animalelor“. Chiar daca nu au reusit sa-i impiedice pe hingheri sa omoare animalele, reprezentantii asociatiei au facut un scandal de nedescris in momentul in care angajatii Serviciului de Ecarisaj s-au apucat sa incarce cadavrele câinilor intr-o masina pentru a-i duce la groapa comuna din spatele adapostului. Cei de la „Viata Animalelor“ i-au acuzat pe hingheri ca ar fi ucis câinii in mod barbar, fara sa tina cont de lege. „Sunt vreo 30 de câini in acel camion, ucisi inainte de termenul de 14 zile prevazut de lege. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca hingherii nu au voie sa otraveasca animalele. Singurul care are acest drept este medicul veterinar, ori veterinarul nu era in unitate când au fost omorâti câinii. Este o barbarie!“, a declarat Aurelia Ionica Loaca, vicepresedintele Asociatiei „Viata Animalelor“.


De cealalta parte, angajatii Serviciului de Ecarisaj spuneau ca au lucrat ca la carte, respectând legea.


„Am procedat conform legii. Am eutanasiat câini batrâni, bolnavi sau agresivi care erau in adapost de mai mult de 14 zile. Am folosit injectii cu o substanta letala, T 61, iar injectarea am facut-o chiar eu, cu procura de la medicul veterinar, care e plecat in concediu“, a explicat Constantin Vladaia, tehnician veterinar la Serviciul de Ecarisaj. Scandalul nu s-a domolit decât in momentul in care au aparut politistii.


Urmeaza cercetarile


Pentru ca fapta sa nu ramâna nepedepsita, Aurelia Loaca a anuntat politia. Mai multi agenti de la Sectia 2 au aparut in scurt timp la fata locului, astfel ca transportarea câinilor la groapa comuna s-a facut in prezenta acestora. In total au fost numarate 46 de cadavre de câini, din care politistii au oprit doua cadavre pentru autopsie.


„S-a facut o sesizare de la Asociatia pentru Protectia Animalelor, potrivit careia mai multi câini ar fi fost eutanasiati ilegal. Urmeaza sa facem cercetari“, a declarat agent-sef Elian Sarpe, de la Sectia 2 de Politie. 


Câinii fara stapân costa


Ingrijirea unui câine comunitar este destul de costisitoare. Animalul trebuie vaccinat antirabic (10.000 de lei) si deparazitat, i se elibereaza carnet de sanatate (7.500 de lei). Daca este bolnav are nevoie de anestezie (40.000 de lei), dezinfectare (25.000 de lei) sau antibiotice (20.500 de lei). Hrana pentru 14 zile ajunge la 116.382 de lei, iar microcipul, 157.000 de lei. La acestea se adauga si alte cheltuieli care fac ca valoarea de adoptie sa ajunga la 780.304 lei, pentru o femela, si 756.324, pentru un mascul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII