10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevul Florian Călina, medaliat cu bronz la Științele Pământului: „Experiența din Thailanda m-a schimbat foarte mult“

Elevul Florian Călina, medaliat cu bronz la Științele Pământului: „Experiența din Thailanda m-a schimbat foarte mult“

Florian Călina, elevul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova (Foto: Lucian Anghel)

Florian Călina, elev la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, a participat în urmă cu aproximativ două săptămâni la Olimpiada Internațională de Științele Pământului, care s-a desfășurat în Thailanda. A reușit să facă performanță la discipline care nu se predau la școală și a revenit cu medalie de bronz, dar și cu un bagaj de cunoștințe mult mai bogat. Florian spune că experiența din Thailanda l-a schimbat foarte mult. A participat la o competiție cu probe practice în natură, a văzut alt tip de vegetație și faună, altă arhitectură și a observat efectele pozitive și negative ale explorării pământului. Pe viitor își dorește să continue acest tip de experiențe. Acum, în ultimele zile de vacanță, liceanul se pregătește de tabăra de chimie care este un fel de cantonament pentru olimpiada națională la această disciplină. De asemenea, odată ce va reveni în bancă se va pregăti și pentru Olimpiada de Lingvistică, care solicită cunoștințe ce nu se predau la școală. Florian Călina spune că aceste olimpiade îl ajută să cunoască universul din perspectivă logică. În ceea ce privește cariera, elevul „buzeștean“ își menține opțiunea pentru medicină.

Florina Călina, elev în clasa a XII-a la matematică-informatică, a reușit să aducă a patra medalie internațională pentru Colegiul Național „Frații Buzești“ în această vară, obținând bronz la Olimpiada Internațională de Științele Pământului din Thailanda. Este o competiție pentru care s-a pregătit intens. „A fost o experiență deosebită, care consider că m-a schimbat pentru că am reușit să leg prietenii cu participanți de pe toate continentele. Au fost 154 de elevi din 38 de țări. Din România au mai fost trei elevi, Marin Andrei, Mircea Lupuleasa și Alexandru Slavoi, din București, Iași și Oradea. A fost o experiență unică întrucât pentru a obține o medalie poți participa o singură dată la această olimpiadă, apoi mai poți participa ca elev martor, doar la probele pe echipe. Medalia aceasta pentru mine este foarte specială, reprezentând o încununare a ani întregi de muncă neîncetată, pentru că cel mai mare pas a fost să mă calific la etapa internațională. Momentul în care am fost cel mai relaxat a fost cel în care am susținut probele, pentru că era ultimul moment din care puteam să arăt ce știu, ce pot și ce am învățat“, a spus Florian Călina.
Materia pentru aceste probe nu se predă la clasă. „Olimpiada Internațională de Științele Pământului se bazează pe disciplinele geologie, meteorologie, oceanografie, hidrologie și astronomie, fiind, din punctul meu de vedere, o olimpiadă internațională complexă. Pentru medalii, probele au fost individuale și am susținut două probe teoretice, de câte trei ore, și patru probe practice, care au solicitat identificarea rocilor și măsurarea înclinației straturilor pe teren, identificarea mai multor constelații de pe cerul Thailandei. Am făcut măsurători legate de încălzirea globală, am analizat caracteristicile apei și efectul topirii calotei glaciare. Au fost probe susținute în natură și transportul a fost asigurat cu niște autobuze. Organizarea a fost deosebită. Am primit ciocane, lupe, busole geologice, am primit tot ce era necesar pentru a înțelege mai bine geologia locului. La nivel național nu există o asemenea olimpiadă cu probe practice“, a spus liceeanul.

Am văzut lucruri la care nu mă așteptam

Competiția nu s-a limitat doar la verificarea cunoștințelor elevilor, ci a avut și un program de excursii prin care aceștia au preluat noi informații.
„Olimpiada a avut loc în provincia Kanchanaburi din Thailanda, care nu este neapărat o zonă turistică. Ne-au dus acolo pentru că este o zonă în care au vrut să trateze anumite probleme naționale și chiar internaționale, legate de științele pământului, de subsidența solului determinată de exploatarea apei subterane. În zona respectivă a fost produsă artificial ploaia în anumite momente din cauza secetei, cu ajutorul unor avioane cu clorură de sodiu și clorură de calciu. Am vizitat o mină de dolomit în care, datorită anumitor exploatări, au reușit sa crească economia locului, însă în anumite zone apar inundații din cauza faptului că au săpat mai jos de pânza freatică, și atunci am privit atât aspecte pozitive, cât și aspecte negative. Am explorat evoluția unei cascade în zona respectivă, am tratat probleme de științele pământului“, a povestit Florian Călina. Liceeanul a fost fascinat însă și de specificul locului. „Au fost 7.700 de kilometri pe care i-am parcurs, dar am văzut lucruri noi. De exemplu, cum sunt la noi porumbeii pe stâlpi, la ei sunt maimuțe pe stâlpi. Am văzut elefanți, urme de megafaună care în Europa nu mai există. În afară de asta, locurile în care trăiau oamenii erau foarte modeste. Erau căsuțe pe piloni pentru a preveni inundațiile, dar și pentru a fi mai răcoare. Temperatura minimă la ei este de 20 de grade. Este foarte multă umiditate și 28 de grade cu umiditate de 80% se resimțeau ca 40 de grade cu umiditate redusă în România. Am fost într-o expediție într-o pădure de bambus, am văzut tec, am văzut copaci foarte înalți. De asemenea, am vizitat templele culturale de acolo. Am văzut natura nemodificată de om, dar și peisaje antropice deosebite. Arhitectura este mult diferită. În plus, au autostrăzi cu cinci benzi pe sens, poduri, zgârie-nori“, a povestit Florian Călina. La toate acestea se adaugă experiența gastronomică. „Am mâncat orez dimineața, la prânz și seara. Am gustat și preparate locale, supe de fructe de mare, curry. Interesante, dar nu pot să spun că le-aș mânca în fiecare zi, dar au făcut parte din experiența thailandeză. Ceea ce mi-a plăcut foarte tare au fost fructele exotice, cum ar fi, de exemplu, fructul dragonului“, a spus Florian.

Am fost îndrumat de profesori

Pentru a ajunge la acest nivel, Florian Călina a spus că a fost pasionat de științele pământului dintotdeauna. „Eu de când eram mic am fost pasionat de științele pământului, am colecții de roci, de minerale. Totdeauna mă uitam pe cer și încercam să identific tipurile de nori, deci a fost o pasiune care a început în urmă cu câțiva ani pe care am concretizat-o“, a subliniat „buzeșteanul“. Pe drumul spre performanță l-au trimis cadrele didactice. „Am avut sprijinul profesorilor de la Colegiul Național «Frații Buzești», în special sprijinul doamnei diriginte Ioniță Ioana și a doamnei profesoare de biologie, Ștefan Camelina. De asemenea, mulțumesc pentru ajutor, pentru proba de astronomie, domnului Octavian Georgescu de la Colegiul Național «Carol I». M-au îndrumat în special pentru calificarea din lotul lărgit, dar și pe mai departe pentru a înțelege anumite aspecte legate de materiile pe care le predau“, a spus Florian. Pregătirea pentru olimpiade va continua și în noul an școlar.
„Voi participa pentru al treilea an la Olimpiada de Lingvistică, care se bazează pe materie care nu se predă în școli, dar care mă interesează în mod deosebit pentru că se bazează pe logică și pe gândire și nu este necesară o pregătire obositoare. Se mai numește și olimpiada «copiilor deștepți» pentru că se bazează pe deducerea anumitor aspecte din informații puține oferite“, a mai spus Florian. De asemenea, se va pregăti pentru Olimpiada de Chimie. În plus, în acest an școlar, olimpicul va susține și bacalaureatul, pentru care nu are emoții. „Bacalaureatul este un prag deosebit pentru că se termină anii de școală, dar nu consider că este un prag greu de trecut. Îl aștept fără emoții. Din clasa a IX-a mă tot pregătesc pentru acest examen. Voi susține probele scrise la română, matematică și chimie“, a spus Florian. Olimpicul va continua pregătirea la medicină. „Voi aplica la Facultatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București. Medicina este, de asemenea, una dintre vechile mele pasiuni. De când eram mic îi spuneam mamei mele că vreau să fiu medic pediatru să pot ajuta copiii. Ulterior mi-am îndreptat atenția spre cardiologie. De asemenea, și genetica mi se pare foarte interesantă. Îmi place și munca de laborator, dar îmi place foarte mult să și interacționez cu pacienții. Voi alege specializarea în timpul facultății“, a spus liceanul. Nici pentru admitere nu are emoții întrucât va fi admis pe baza rezultatelor de la olimpiade.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS