13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieElevii pot aplica pentru un an de studiu într-un liceu american

Elevii pot aplica pentru un an de studiu într-un liceu american

Elevii de liceu pot aplica pentru programul Flex pentru a studia în perioada 2017 - 2018 într-un liceu din Statele Unite ale Americii (Foto: Arhiva GdS)
Elevii de liceu pot aplica pentru programul Flex pentru a studia în perioada 2017 – 2018 într-un liceu din Statele Unite ale Americii (Foto: Arhiva GdS)

Elevii de liceu din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a au posibilitatea să studieze pe parcursul anului școlar 2017-2018 în cadrul unui liceu american, cazarea fiind asigurată în cadrul unei familii care locuiește într-unul din statele americane. Studiile într-un liceu american sunt asigurate prin programul FLEX, finanțat de Departamentul de stat al guvernului Statelor Unite ale Americii, iar elevii pot aplica până pe 18 octombrie. Participarea este gratuită. Programul este la cel de al doilea an de implementare în România. În primul an, 24 de elevi români au fost selectați ca beneficiari ai schimbului de experiență, liceenii find în Statele Unite ale Americii, la unități școlare din Texas, Washington, Colorado, California sau Main. „Cei 24 de elevi au fost selectați dintre cei 1.359 de elevi din toate județele țării. Au reușit să treacă de toate etapele de selecție, însă, elevi din Dâmbovița, Neamț, Constanța, Prahova, Vrancea, Bihor, Timișoara, Mureș, Galați, Vrancea, Sibiu, Iași, Cluj. Pentru anul școlar următor, elevii depun aplicațiile până pe 18 octombrie, on-line pe americancouncils.org. Site-ul este și în limba română pentru părinți. Recrutarea este de durată și se derulează în perioada noiembrie-aprilie, în mai multe etape. În prima etapă se desfășoară evaluarea aplicațiilor de o comisie din SUA. Toți elevii au șanse egale, în sensul că nu este un program care să-i avantajeze pe cei cu rezultate la olimpiade școlare sau concursuri de limba engleză. Se vor lua în calcul recomandările făcute de profesori, notele de la școală, implicarea în acțiunile de voluntariat. În decembrie-februarie este cea de a doua etapă de selecție care constă în redactarea unor eseuri, un test de limba engleză, un interviu de grup și un interviu individual. La finalul acestei etape, fiecare semifinalist va primi o aplicație tipizată pe care va trebui să o completeze personal. În aprilie-mai o să se știe lista finaliștilor“, a declarat Eliza Chirilă, reprezentantul Consiliului American în România. Reprezentanții programului FLEX susțin că anul de studiu într-un liceu american va fi echivalat, fără examene de diferențe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS