Elevii care vin la școală pot primi bani

Elevii pot beneficia de diverse programe de sprijin financiar dacă frecventează școala (Foto: Arhiva GdS)
Autori


Elevii care frecventează școala pot obține, pe lângă alocația de stat, și alte venituri. Cei de la școlile profesionale beneficiază de bursa profesională în valoare de 200 de lei lunar. Pentru cei cu venituri mici se poate acorda alocația pentru susținerea familiei, al cărei cuantum se calculează în funcție de numărul copiilor aflați în îngrijire. Tot pentru cazurile sociale se acordă și bursa „Bani de liceu“, de 180 de lei lunar. Pentru a beneficia de acești bani, elevii trebuie să depună cereri și sunt obligați să nu acumuleze absențe nemotivate. Pe lângă aceste programe, cei cu rezultate bune la clasă pot beneficia din al doilea semestru și de bursă de performanță, bursă de merit sau bursă de studiu, care sunt acordate de consiliile locale.  

Mii de elevi au beneficiat în anul școlar anterior de program de sprijin financiar, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

„În anul școlar 2015-2016, în județul Dolj au fost acordate 1.980 de burse profesionale în valoare de 200 de lei. Alți 3.172 de elevi au beneficiat de bursa lunară de 180 de lei prin programul «Bani de liceu». De asemenea, 15.743 de copii au beneficiat de alocația de susținere a familiei care se acordă conform Legii nr. 277/2010. În plus, conform OMENCS nr. 5576/2011 se dau și burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse sociale care se stabilesc anual prin hotărârea consiliilor locale din bugetele proprii, contribuind la finanțarea de bază și complementară a unităților de învățământ preuniversitar. În Craiova, peste 8.500 de elevi au primit astfel de burse“, a precizat inspectorul școlar general adjunct, Nicușor Cotescu. Pentru a beneficia și anul acesta de astfel de programe financiare, elevii și părinții trebuie să depună cereri și să îndeplinească toate condițiile aferente fiecărui program financiar.

Se fac înscrieri pentru bursa profesională și „Bani de liceu“

Bursa profesională este în cuantum lunar de 200 de lei și se acordă tuturor elevilor care frecventează cursurile unei școli profesionale, potrivit HG nr. 1062/2012. Pentru a beneficia de această bursă, părinții trebuie să depună cerere la unitatea la care studiază elevii până pe 25 septembrie. Banii se acordă pe perioada studiilor și a stagiilor de practică. Elevul pierde bursa pe o lună dacă acumulează zece absențe nemotivate, pe trei luni dacă are abateri disciplinare care conduc la scăderea mediei la purtare sub 7 sau dacă acumulează 20 de absențe nemotivate la o disciplină. De asemenea, bursa se suspendă pe o perioadă de șase luni, dacă elevul acumulează 40 de absențe la o disciplină de studiu. În cazul elevilor de liceu există programul „Bani de liceu“ de care beneficiază însă doar cei care în ultimele trei luni au venit minim brut pe membru de familie de maximum 150 de lei. Pentru a beneficia de această bursă, elevii trebuie să depună cereri și acte doveditoare în ceea ce privește venitul la unitățile școlare până pe 2 octombrie. Odată obținută bursa, se poate pierde dacă elevul acumulează 20 de absențe nemotivate.

Alocația pentru susținerea familiei


Alocația pentru susți­nerea familiei se acordă celor care au venituri mici și au în creștere și îngrijire copii cu vârste sub 18 ani. Această alocație se acordă atât familiilor care au venituri până la 530 de lei pe fiecare membru, conform Legii nr. 277/2010. Cuantumul alocației diferă. Pentru familiile cu ambii părinți cu un venit sub 200 de lei pe membru și un copil alocația este 82 de lei și crește gradual până la 328 de lei pentru cei care au patru sau mai mulți copii. Pentru familiile cu venitul mediu pe membru cuprins între 201 lei și 530 de lei, alocația pentru un copil va fi 75 de lei, iar pentru cei care au îngrijire patru sau mai mulți copii ajunge la 300 de lei pe lună. Pentru familiile monoparentale cu venit sub 200 de lei pe fiecare membru, alocația pentru un copil este de 107 lei și ajunge la 321 de lei pentru cei cu trei copii și 428 de lei pe lună pentru cei care au peste patru copii. Pentru familiile cu un singur părinte și venit de mediu net între 201 și 530 de lei, alocația pentru un copil este 102 lei și ajunge la 408 lei pentru cei care au patru sau mai mulți copii. Pentru a obține astfel de venituri, părinții trebuie să depună cereri la primării, iar banii sunt plătiți de agențiile teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. Alocația se poate diminua sau suspenda atunci când copilul acumulează absențe. Se diminuează cu 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 și 19 absențe și cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează 20 de absențe. Copiii care acumulează peste 20 de absențe la școală pierd dreptul la această alocație. Alocația nu se ia în considerare la stabilirea obligațiilor legale de plată sau a altor beneficii de asistență socială și se supune executării silite, în condițiile dispozițiilor privind executarea silită a creanțelor bugetare, numai pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit cu acest titlu.

Burse aprobate de consiliile locale

Elevii mai pot beneficia însă de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de sociale care provin din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Cuantumul burselor se stabilește de consiliile locale. Bursele de performanță se acordă elevilor cu premii la olimpiadele și concursurile școlare. Bursele de merit se acordă elevilor care au rezultate deosebite la învățătură: au obținut media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului primar, gimnazial, liceal sau profesional. Aceste burse se acordă din al doilea semestru al anului școlar în curs.

Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele trei luni cel mult egal cu salariul minim pe economie și care îndeplinesc simultan condițiile: au media generală peste 7 și nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa. Există, de asemenea, și burse sociale pentru elevii din familii cu venituri mici sau pentru cei care au diverse afecțiuni medicale. În Craiova s-au acordat în anul școlar anterior 4.089 de burse sociale în cuantum de 40 de lei pentru elevii din învățământul primar și gimnazial și 50 de lei pentru elevii de liceu, 2.053 de burse de studiu care au un cuantum de 55 de lei, 1.369 de burse de merit de 75 de lei lunar pentru fiecare elev și 1.022 de burse de performanță în cuantum de 100 de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

26 iunie 2018

Reguli care trebuie respectate pentru a nu fi eliminați din examen

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii la bacalaureat vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la matematică şi geografie, ...

Sumarul ediției de marţi, 20 septembrie 2016

Actualitate

» Dragnea, la ÎCCJ într-un nou termen în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu
» Fumatul în maşina personală ar putea fi interzis în prezenţa minorilor şi a femeilor însărcinate
» Gabriel Oprea, la instanța supremă
» Transportatorii ameninţă cu proteste în faţa Parlamentului
» ASF: OUG privind plafonarea tarifelor RCA a fost publicată cu greşeli, Monitorul Oficial va corecta
» Moscova neagă informaţiile că ar fi atacat un convoi umanitar în Siria
» Bun îi vinul ghiurghuliu
» Oamenii Timpului
» Începem școala împreună
» Sistemul RCA s-a blocat
» Argeş: Unul dintre bărbaţii ţinuţi sclavi la Berevoeşti, găsit spânzurat
» CCR: Sesizarea referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, amânată pentru 27 octombrie
» UE a aprobat începerea procesului de admitere a Bosniei-Herţegovina
» Transportatorii rutieri: Noua Lege RCA nu conține tariful de referință negociat săptămâna trecută cu ASF
» CNA: Campania pentru alegerile parlamentare va fi “pe bani”

Publireportaj

» Consiliul Judeţean Dolj investeşte în învăţământul special
» Resortul Plaza Lake, soluția ideală pentru relaxare și distracție
» Energie și profesionalism, formula ideală a echipei UNIC Imobiliare

Dolj

» „Fulgerică“, trei luni de pușcărie pentru încăierarea cu „Fibră“
» Chirurgul care a înapoiat mita, judecat în stare de arest preventiv
» Părinţii copiilor cu autism trag un semnal de alarmă
» Tichete de 50 de lei și pentru copiii fără acte
» CSM o „urechează“ pe Olguța Vasilescu în dosarul FAȚADA
» Locatarii au desfundat singuri parcarea inundată
» Groapa de pe strada Iancu Jianu, „investigată“ după ce se vor opri ploile
» Târgul Craiovei, dezvoltat cu încetinitorul
» Un Logan al polițiștilor de la Rutieră, implicat într-un accident pe Calea Severinului

Gorj

» Peste 30 de piloţi prezenţi la Cupa Gorjului la Rallycross „Vino acasă la Brâncuşi“
» Doi bărbaţi înjunghiaţi, după o ceartă pe un cal
» Încep lucrările la fabrica japoneză de la Rostramo
» Gorj: “Nocturna Bibliotecii”, la Biblioteca Judeţeană din Târgu Jiu
» Gorj: Încasări peste estimări la Finanţele Publice
» Gorj: Campania pentru “Cuminţenia pământului” se apropie de final

Olt

» Olt: De la 1 octombrie cresc chiriile la ANL-urile din Slatina

Vâlcea

» Fabrică de tapiţerii auto, inaugurată la Râmnicu Vâlcea

Sport

» SCM Piteşti a trecut şi de ACS Podari
» Gorjenii, perdanţi în Moldova
» Arătați-ne fotbal cu Voluntari!
» Una caldă, alta rece la „elite“
» Echipele de handbal de la CSM Ploiești, retrase din competiții
» Patrick Anghel, medaliat la Campionatul Național
» Vâlcenii caută reabilitarea la Brăila
» Fotbal / Programe, rezultate, clasamente (16 – 22 septembrie)
» Scrimă: Campioana olimpică Loredana Dinu a împărţit autografe micilor spadasini de la LPS “Petrache Trişcu”

Educatie

» Elevii pot aplica pentru un an de studiu într-un liceu american
» Teme reduse la concursul pentru directorii de școli
» Bate vântul prin căminele liceelor

Magazin

» Horoscop
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei

Top