30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăEducatieȘcoala Tălpaș, ținută în picioare cu bârne de lemn

Școala Tălpaș, ținută în picioare cu bârne de lemn

În comuna doljeană Tălpaș, școala de centru se dezintegrează. Doi pereți sunt sprijiniți cu bârne de lemn. Situația este veche de doi ani.

Pereții de la două săli de clasă ale Școlii gimnaziale Tălpaș stau să cadă. Doar câteva bârne de lemn îi mai țin în picioare. Autoritățile spun că unitatea de învățământ este în acest hal de doi ani, dar nu s-au găsit bani pentru a se remedia situația. „Un colț al clădirii a fost afectat din cauza secetei și a vechimii. Problemele de rezistență au apărut în urmă cu doi ani. Noi am consolidat cum am putut și avem un proiect de reabilitare a școlii, care se va derula când vom avea bani“, a spus Gabriel Dănciulescu, viceprimarul comunei Tălpaș. Chiar dacă stă să cadă, în clădire vor intra în continuare și elevi, dar și cadre didactice. Autoritățile susțin că aceștia nu vor fi în pericol. „Elevii nu vor învăța în cele două săli de clasă în care este peretele afectat. Mai avem alte două săli în clădirea respectivă“, a mai spus viceprimarul. Nici celelalte săli de clasă nu sunt în stare perfectă. Podeaua este denivelată, pardoseala este din lemn foarte vechi și nici nu era curățată. În clădire se află și lavoarele, pentru ca micuții să se poată spăla pe mâini. Acestea nu erau însă nici pe departe funcționale. Apa era oprită, iar ele erau demontate şi nu aveau deloc scurgere. „Trebuie să vină să le repare“, a spus directorul școlii, Ion Valentin. Toaletele se află în curte și sunt într-o stare avansată de degradare. Chiuvetele au fost demontate, caloriferul este defect. Sunt însă singurele grupuri sanitare pe care profesorii și elevii le pot folosi. Chiar dacă în curtea unității se află și o clădiere nouă, cu trei săli de clasă, aceasta nu are grupuri sanitare.
Elevii vor avea toalete în interior abia după reabilitarea care, potrivit autorităților locale, va începe în luna octombrie, când elevii vor fi nevoiți să învețe în două schimburi. „Avem deja aprobată suma de 150.000 de lei și lucrările vor începe sigur pentru că se va face totul prin încredințare directă, nu va mai fi nevoie de licitație“, a declarat directorul școlii, Ion Valentin Tălpaș.

Lucrări pe ultima sută de metri la Moflești

Tot de Școala Tălpaș țin și școala, și grădinița din Moflești. Cele două unități sunt, de fapt, două săli de clasă într-o clădire veche de mai bine de un secol. Construcția este și ea degradată, iar tot ce s-a făcut sunt câteva reparații și o văruială. „S-a construit o sobă nouă. Clasele se văruie, copiii vor învăța în condiții bune“, a anunțat viceprimarul. Unitatea școlară din Moflești are pardoseala din lemn și foarte veche. Toaleta este veche și se află în curtea școlii, iar pentru a se spăla pe mâini elevii scot apă din fântână. Pentru băut trebuie să-și aducă sticluțe de acasă. Și aici există un proiect de reabilitare, dar abia pentru anul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS