18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăEducatieSelecție de profesori și elevi pentru Centrul de Excelență

Selecție de profesori și elevi pentru Centrul de Excelență

Prof. dr. Luminița Popescu, directoarea Centrului Județean pentru Excelență Dolj (Foto: Lucian Anghel)
Prof. dr. Luminița Popescu, directoarea Centrului Județean pentru Excelență Dolj (Foto: Lucian Anghel)

La Centrul Județean de Excelență Dolj, din cadrul Colegiului Național „Carol I“ din Craiova, au început pregătirile pentru activitatea care se va desfășura în noul an școlar. Este în plină derulare perioada de înscriere a profesorilor care vor conduce grupele de excelență, iar de mâine încep și înscrierile și pentru elevi. Conducerea centrului susține că noutatea din această etapă este că vor fi create mai multe grupe.

Înființat în anul școlar 2014-2015, Centrul Județean pentru Excelență Dolj oferă pregătire elevilor care vor să facă performanță la matematică, fizică, chimie, informatică și biologie. Profesorii care se ocupă de elevi sunt selectați anual, iar candidaturile se depun până pe 15 septembrie.
„Selecția cadrelor didactice va fi făcută la Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Profesorii trebuie să depună la ISJ Dolj  un CV și documente justificative privind performanța, sunt luate în calcul atât diplomele de la concursuri, cât și activitatea științifică de specialitate. Un cadru poate participa dacă nu are rezultate la concursuri, dar are articole publicate, probleme propuse în reviste științifice. În anul școlar anterior am avut 60 de dascăli care s-au ocupat de pregătirea elevilor. Au fost profesori de la colegii și profesori din județ“, a declarat prof. dr. Luminița Popescu, directorul Centrului Județean pentru Excelență Dolj. Profesorii selectați vor fi remunerați în regim de plata cu ora.

Crește numărul locurilor pentru elevi  

În ceea ce privește selecția elevilor, aceasta va începe pe 10 septembrie. Fiecare elev depune cerere la unitatea de învățământ la care este înscris, iar pe 21 septembrie va avea loc o probă scrisă. Vor fi admiși cei care vor obține cel puțin 50% din punctaj.
„Se pot înscrie elevi de la clasa a IV-a până la clasa a XII-a care au sau nu au rezultate la concursuri, dar vor să facă performanță. Anul trecut au fost selectați 325 de copii. Anul acesta numărul locurilor va crește. Vor fi 35 de grupe cu câte 15 elevi, adică 525 de elevi. Cei care s-au calificat la faza națională a unei discipline sunt selectați fără testare. De asemenea, în limita a cinci locuri pentru fiecare grupă pot fi admiși fără concurs și elevii care au obținut locurile I, II, III sau mențiune la faza județeană a olimpiadelor școlare“, a mai precizat directoarea Centrului Județean pentru Excelență.
În funcție de disciplina aleasă, elevii selectați la Centrul Județean pentru Excelență vor beneficia de două sau șase ore de pregătire. Cursurile se vor derula doar sâmbăta, de aceea un elev nu poate opta decât pentru o singură disciplină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS