22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPFA-urile, somate să achite contribuţia la Pensii

PFA-urile, somate să achite contribuţia la Pensii

Persoanele care desfăşoară diverse activităţi comerciale şi sunt înregistrate ca şi Persoane Fizice Autorizate (PFA) sunt obligate să plătească la stat contribuţia la asigurările sociale. Oamenii datorează statului 244 de lei pe lună şi vor plăti şi penalităţi dacă nu au achitat la timp.

Atât Fiscul doljean, cât şi Casa Judeţeană de Pensii Dolj au transmis somaţii persoanelor care sunt organizate ca PFA şi au avut contracte încheiate cu diverse companii sau care au prestat o activitate aducătoare de venituri. Aceste persoane sunt somate să îşi achite în cel mai scurt timp datoriile acumulate în contul contribuţiei la asigurările sociale (adică la pensii) pe cinci ani în urmă. Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj îi somează pe doljenii cu PFA-uri să încheie o declaraţie cu instituţia pentru perioada de până în iulie 2012, până când contribuţia la CAS se plătea către Casa de Pensii. Fiscul, pe de altă parte, îi aleargă pe datornici să le încaseze contribuţia la sănătate aferentă perioadei de după luna iulie 2012, când bazele de date cu contribuabili au trecut de la CJP la Finanţe.

5.000 de PFA-uri. Cine plăteşte CAS?

Până acum au fost evidenţiate peste 5.000 de PFA-uri în Dolj, dintre care 2.936 de astfel de entităţi au încheiat benevol declaraţii cu CJP şi se află acum şi în evidenţele Fiscului ca şi plătitori de contribuţii la Pensii. „Noi am mai transmis peste 2.000 de notificări PFA-urilor din judeţ şi continuăm să le trimitem în judeţ. Sunt excluşi de la obligaţia încheierii unei declaraţii cu Casa de Pensii, respectiv acum cu Fiscul, pensionarii militari, avocaţii, cei care figurează ca PFA în Dolj, dar au contracte de muncă în alte judeţe. Pe aceştia îi scoatem de pe liste“, a declarat Daniela Licu, directorul Casei Judeţene de Pensii Dolj.
În general, persoanele care trebuie, potrivit legii fiscale, să achite la stat contribuţia la pensii în cazul în care îşi desfăşoară activitatea ca şi PFA sunt agenţii de vânzări, dar şi persoane cu profesii liberale, cum ar fi medicii, în special medicii de familie care au cabinete individuale, dar şi alte categorii. Agenţii de asigurări, cei care colaborează cu diverse firme pentru vânzări diverse, cum ar fi produsele de cosmetică, de diverse produse pentru sănătate sau cei care au colaborări cu firme care prestează servicii on-line, cei care prestează activităţi de natura drepturilor de autor şi alţii.

Obligaţia de plată: 33% din salariul minim

Până în iulie 2012, persoanele cu PFA care nu au alt serviciu sunt obligate să plătească sumele stabilite de lege către CJP Dolj, iar după data respectivă, persoana respectivă care nu a achitat până acum contribuţia la pensii o va face către Finanţele doljene. Suma pe care o plăteşte o persoană cu PFA către Pensii sau către Fisc este destul de piperată, iar aceia care nu şi-au achitat la timp această contribuţie vor plăti la stat şi penalităţi de întârziere, la fel ca firmele care nu îşi achită la termenele scadente obligaţiile de plată. Indiferent de venitul realizat de tinerii care desfăşoară diverse activităţi pe PFA, contribuţia la Pensii se plăteşte cel puţin la nivelul salariului minim pe economie. „Potrivit legii, PFA-urile datorează la Pensii o sumă de minimum 244 de lei pe lună, adică 33% din salariul minim pe economie“, a explicat Daniela Licu. Cei care desfăşoară activităţi pe PFA plătesc la stat atât contribuţia angajatului, cât şi a angajatorului.
Persoanele care desfăşoară activităţi de natura celor enumerate anterior sau alte activităţi sunt obligate să se asigure şi la Sănătate. Şi acolo contribuţia lunară este de minimum 5,5% din salariul minim pe economie, adică de minimum 44 de lei pe lună.
Foarte mulţi tineri s-au transformat în PFA în ultimii ani, fie împinşi de la spate de angajatorii care doreau să nu mai plătească la stat partea de contribuţie a angajatorului, fie mânaţi de diverse alte motive, aceştia trebuie acum să îşi plătească dările la stat în nume propriu. Avantajul acestor oameni este că sunt asiguraţi, chiar dacă statul îi obligă să achite minimum 33% din salariul minim pe economie.
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Registrului Comerţului Dolj, numai în luna octombrie a acestui an s-au înfiinţat în Dolj 1.426 de PFA-uri. Registrul Comerţului ne mai informează că în Dolj există, la ora actuală, 10.132 de PFA-uri, număr comparabil cu cel al societăţilor comerciale active din punct de vedere fiscal, care sunt în jur de 25.000 de entităţi.

Foarte important! 

Nu toţi cei care activează ca PFA sunt obligaţi să achite contribuţia la Pensii şi la Sănătate. Persoanele care sunt salariate sau pensionare, şi pe lângă aceste venituri, mai desfăşoară activităţi ca şi PFA, atunci nu mai este nevoie să plătească la stat contribuţii din venitul obţinut pe PFA, pentru că ei sunt asiguraţi, cotizând din salariul de bază sau din pensie, după caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS