12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVine listarea FP, cine câştigă?

Vine listarea FP, cine câştigă?

Astăzi, administratorul Fondului Proprietatea va depune la CNVM pentru aprobare pros-pectul de listare, iar, pe 25 ianuarie, titlurile FP vor ajunge pe bursă. Administratorul a anunţat că este dispus să susţină preţul pe bursă, astfel că o creştere a titlurilor va influenţa decisiv averile bazate pe acţiuni la FP. Cine va profita de aceste măsuri citiţi în cele de mai jos.

Fondul Proprietatea (FP) va fi listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe 25 ianuarie 2011, a precizat recent administratorul fondului, compania Franklin Templeton. Conform calendarului de listare, prezentat la începutul acestei săptămâni, pe 3 decembrie prospectul pentru listare va fi depus la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), urmând ca avizul să fie primit până la sfârşitul anului. Apropiata listare a FP la bursă este de natură să influenţeze deja preţul acţiunilor pe piaţă. În prezent, titlurile FP sunt tranzacţionate prin Depozitarul Central. Cu toate că preţul nominal este de 1 leu/acţiune, pe piaţă titlurile sunt cotate la 0,46-0,47 lei/acţiune, adică la mai puţin de jumătate din valoarea nominală. Este posibil ca în perioada următoare să avem unele efecte interesante, în funcţie de deciziile administratorului. Decizia de listare în luna ianuarie ar putea să îngheţe piaţa vânzărilor prin Depozitarul Central: cine mai vinde ştiind că, în circa două luni, titlurile se pot tranzacţiona la BVB, posibil la preţuri mai mari? Apoi, este posibil ca actualele cotaţii să crească uşor spre sfârşitul anului.

Averile din titluri FP vor ieşi la iveală

Altă decizie, aprobată deja de acţionariat, este disponibilitatea ca imediat după listare FP să arunce pe piaţă circa 200 de milioane de euro pentru răscumpărarea a 10% din propriile acţiuni, ceea ce ar duce la ridicarea cotaţiilor pe bursă. Interesant este ce se va întâmpla cu cei care vor primi acţiuni FP după listare.
În prezent, statul mai deţine 42,96% din pachetul de acţiuni, titluri care vor merge pentru despăgubiri.
Până acum, cuantificarea despăgubirilor a fost făcută la valoarea nominală a acţiunilor. Aşadar, un despăgubit care are de primit de la stat 100.000 de lei primeşte în contul lor 100.000 de acţiuni FP – la valoarea nominală de 1 leu/acţiune. Dacă, să spunem, valoarea acţiunilor pe BVB va ajunge la 2 lei/acţiune, la doar câteva luni distanţă, alt despăgubit care are de luat 100.000 de lei de la stat va primi doar 50.000 de acţiuni FP, pentru că de data aceasta despăgubirea se va face la valoarea de piaţă. Aşadar, în acel moment, cele 100.000 de acţiuni ale primului despăgubit vor însemna 200.000 de lei, în timp ce ale celui de-al doilea vor avea o valoare de piaţă de doar 100.000 de lei. Statul va avea justificarea că a cuantificat în lei aceeaşi sumă, la momentul despăgubirii. Cu toate acestea, nu are o metodă transparentă pentru ordinea analizării dosarelor de despăgubire. Din această cauză, a şi înflorit piaţa neagră a cumpărării de dosare de despăgubire, care sunt rezolvate imediat ce ajung în posesia băieţilor cu relaţii.
Aşadar, un preţ mai mare al acţiunilor ar uşura efortul de despăgubire al statului, dar ar ajuta speculatorii care au cumpărat în ultimii doi ani circa 35% din cota care se presupune că este deţinută de despăgubiţi, la mai puţin de 50% din valoarea nominală a acţiunilor. Se estimează că, după primele trei luni de tranzacţionare, preţul titlurilor FP va ajunge la 0,7-0,8 lei/acţiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS