22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUnde se angajează doljenii

Unde se angajează doljenii

În timp ce facultăţile scot absolvenţi pe bandă rulantă, în ultimii doi ani, în Dolj, cele mai multe angajări au fost făcute pe posturi de muncitori necalificaţi.

Chiar dacă numărul doljenilor care s-au angajat de la începutul anului este mai mare decât cel al disponibilizaţilor, comparativ cu anul trecut, se observă o scădere semnificativă a numărului de persoane care şi-au găsit un loc de muncă. În primele şapte luni ale anului, numărul persoanelor care şi-au găsit un serviciu s-a diminuat, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu aproape 37%. „În perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2008, au fost realizate 9.700 de angajări. În aceeaşi perioadă a acestui an, au fost făcute doar 6.113 angajări, dintre care 698 sunt pe perioadă determinată de până la şase luni (în conformitate cu art. 78 din Legea nr. 76/2002)“, a declarat Daniela Neagoe, directoarea coordonatoare adjunctă a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Cele mai multe persoane au fost angajate ca muncitori calificaţi în diverse domenii sau ca necalificaţi. Potrivit datelor furnizate de AJOFM Dolj, în perioada ianuarie 2008 – iulie 2009, cei mai mulţi doljeni (771) s-au angajat ca muncitori necalificaţi la întreţinere drumuri, şosele, poduri. Dintre aceştia, 681 au fost încadraţi în muncă în 2008, iar restul de 90, anul acesta. Foarte mulţi doljeni s-au angajat şi ca vânzători (550, dintre care 490 în 2008), manipulanţi mărfuri (492, dintre care 472 în 2008), muncitori necalificaţi la demolări, clădiri, zidărie, mozaic (478, dintre care 392 în 2008) etc. Situaţia este generată de o scădere a numărului de locuri de muncă vacante. „În comparaţie cu anul trecut, oferta de locuri de muncă e foarte redusă şi în foarte puţine domenii de activitate, predominând construcţiile şi industria uşoară“, a precizat Daniela Neagoe, care a explicat că, în general, cele mai multe angajări se fac în perioada de vară, când se prestează foarte multe activităţi sezoniere. Anul acesta nu a fost însă o creştere semnificativă nici în acea perioadă.

Puţini angajaţi pe studii superioare

Dacă pe posturi cu studii medii şi profesionale numărul celor care şi-au găsit un loc de muncă a fost de ordinul sutelor pe fiecare specializare, nu acelaşi lucru se poate spune despre persoanele cu facultate. „Pe studii superioare, în perioada mai sus-menţionată, ca şi consilier expert, inspector, referend sunt 53 de angajări (din care şase anul acesta), ca directori de vânzări, 42 (una anul acesta), ca şi consilier economic, 41 (trei anul acesta)“, a exemplificat Daniela Neagoe. La acestea se adaugă şi alte angajări pe posturi care necesită studii superioare, ce nu depăşesc numărul zecilor. Pe lângă o scădere a numărului de angajaţi, în cazul studiilor superioare, se observă şi o diversitate mai mare a lor, anul acesta fiind realizate angajări în domenii în care anul trecut nu s-au făcut (medic medicină generală, inginer constructor, inginer electronist, farmacist).

418 locuri de muncă vacante în judeţ

Această situaţie se observă şi pe lista locurilor de muncă disponibile în această perioadă. Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele AJOFM Dolj sunt înregistrate 418 locuri de muncă, dintre care doar unul este pentru persoanele cu studii superioare.
Cele mai multe locuri disponibile (348, adică aproximativ 83%) sunt pentru persoane calificate în diverse meserii din domeniile construcţii, confecţii textile şi prestări servicii.

În comparaţie cu anul trecut, oferta de locuri de muncă e foarte redusă şi în foarte puţine domenii de activitate, predominând construcţiile şi industria uşoară“.
Daniela Neagoe, director coordonator adjunct AJOFM Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII