13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProgramul eCreştere!, pe ultima sută de metri

Programul eCreştere!, pe ultima sută de metri

Micii întreprinzători mai au la dispoziţie 13 zile până la terminarea perioadei în care pot obţine fonduri nerambursabile prin Programul „eCreştere!“.

 

Apelul pentru proiecte pentru Programul de Finanţări Nerambursabile „e-Creştere!“ a fost lansat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate. Întreprinzătorii dornici de obţinerea de fonduri în cadrul acestui program mai au la dispoziţie mai puţin de două săptămâni pentru depunerea solicitărilor. „Cei interesaţi pot depune proiectele (în care să explice modul în care vor fi folosiţi banii obţinuţi pentru retehnologizarea afacerii) până pe 24 noiembrie 2008, ora 14.00, la sediul UMP – MCTI din bulevardul Libertăţii, nr. 14, sector 5, Bucureşti“, se arată într-un comunicat emis de minister.

 

Finanţările eligibile

 

Programul „eCreştere!“ se adresează micilor întreprinzători (IMM-uri, persoane fizice autorizate, asociaţii familiale sau microîntreprinderi) din România. Acesta finanţează proiecte având ca scop îmbunătăţirea competitivităţii firmelor româneşti pe piaţa internă şi pe pieţele externe, prin adoptarea de tehnologii inovatoare şi soluţii informatice de tip e-business. „Proiectele pot include propuneri de finanţare privind: achiziţionarea utilajelor de producţie care să conţină elemente inovatoare sau tehnologii moderne, precum şi echipamente TIC; achiziţionarea drepturilor de exploatare a unei invenţii brevetate (prin contract de cesiune sau licenţă), precum şi licenţe software şi sisteme TIC“, se arată în comunicatul MCTI.

Micii întreprinzători pot solicita finanţări şi pentru achiziţionarea de soluţii software, de servicii de consultanţă, dar şi de servicii de instruire (numai taxele pentru cursuri). Proiectele celor interesaţi mai pot viza finanţări pentru participarea la expoziţii şi târguri naţionale şi internaţionale (numai taxa de participare), servicii pentru marketing on line şi costuri pentru audit.

 

Finanţări de până la 446.000 de lei

 

Valoarea finanţărilor diferă în funcţie de solicitant. „Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale şi microîntreprinderile pot primi până la 33.450 de lei (contribuţia minimă a solicitantului de 15% din valoarea proiectului propus), iar IMM-urile – până la 223.000 de lei (contribuţia minimă a solicitantului de 25% din valoarea proiectului propus)“, se precizează în comunicat. În cazul parteneriatelor dintre un IMM şi o universitate sau un institut de cercetare-dezvoltare, acestea pot beneficia de sume mult mai mari (de până la 446.000 de lei), dar şi cu o contribuţie net semnificativă (40%).

Pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor mai puţin familiarizaţi cu pregătirea documentaţiei de proiect, cheltuielile eligibile pentru finanţare includ şi costurile legate de serviciile de consultanţă. Acestea pot reprezenta până la 20% din valoarea proiectului propus pentru finanţare.

Program de peste 20 de milioane de lei

În valoare de peste 20 de milioane de lei (9.000.000 de dolari), Programul „e-Creştere!“ reprezintă o subcomponentă a Proiectului „Economia Bazată pe Cunoaştere“, implementat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, cu sprijinul Băncii Mondiale. Ghidul solicitantului pentru „e-Creştere!“ se găseşte la http://www.ecomunitate.ro/pdf/1_Ghidul%20solicitantului%20ro_FINAL.doc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS