19 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriControale răsuflate la Fiscul doljean

Controale răsuflate la Fiscul doljean

După ce 31 de oameni au fost suspendaţi din funcţii luna trecută, controalele Finanţelor doljene în mediul de afaceri au rămas apă de ploaie. Şefii instituţiei spun că „s-a redimensionat activitatea“ şi au fost efectuate doar controalele cu tematici venite de la ANAF.

 

În criză acută de personal specializat, Fiscul doljean a lăsat în voia sorţii neregulile fiscale din judeţ, de mai bine de o lună şi jumătate. Aproape o treime din personalul care se ocupa de activitatea de inspecţie fiscală la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a fost suspendat din funcţie luna trecută, pe 8 iulie, pentru că 31 de inspectori, referenţi şi şefi de servicii au fost trimişi în judecată în diverse dosare de rambursări ilegale de TVA. Numărul controalelor Fiscului s-a redus vertiginos, mai ales că lipsa de personal a coincis şi cu perioada de concedii de odihnă, astfel că activitatea de inspecţii fiscale a rămas descoperită. DGFP Dolj arată că, în luna iulie, s-au efectuat doar 55 de inspecţii fiscale, faţă de 68 în luna iunie. Dacă cifric nu pare foarte puţin, ca volum de muncă, inspectorii rămaşi „pe baricade“ au controlat mult mai puţin decât înainte de suspendarea colegilor lor. Şefii Fiscului doljean recunosc faptul că nu au avut cu cine să desfăşoare controalele şi i-au canalizat pe inspectorii fiscali care au mai rămas doar către verificările tematice dictate de la Bucureşti, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). „În perioada ulterioară suspendării celor 31 de salariaţi s-a procedat la redimensionarea programului de activitate stabilit iniţial, prin reducerea numărului de acţiuni. Din punct de vedere al tipologiei acţiunilor desfăşurate, acestea au fost stabilite în baza programelor şi tematicilor de control comunicate periodic de conducerea ANAF“, a susţinut directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

 

Redistribuiri din altă parte

 

Până la soluţionarea în justiţie a proceselor celor 31 de oameni de la controlul fiscal doljean, DGFP este obligată să nu se atingă de posturile acestora. Conducerea instituţiei a redistribuit de la alte compartimente către cel de control fiscal doar cinci persoane, despre care şefii spun că „majoritatea dintre ei au avut în trecut activităţi de inspecţie fiscală“, ceea ce înseamnă că sunt şi persoane fără experienţă în domeniu, detaşate către control. „Ce era să facem, să punem lacătul pe uşă!? De posturile celor 31 nu putem să ne atingem, alte angajări nu puteam face, dar trebuie să continuăm activitatea de inspecţie fiscală“, a spus directorul DGFP Dolj. Cum activitatea de control aplicată firmelor locale era aproape să se blocheze, iar posturile celor 31 trebuia păstrate, DGFP Dolj a cerut sprijin la ANAF. În cele din urmă a fost acceptată de la Bucureşti extinderea organigramei cu încă zece posturi, special create pentru activitatea de control. Cum birocraţia din sistem îşi spune cuvântul, chiar dacă posturile pot fi ocupate „în regim de urgenţă“, concursurile pentru ocuparea lor vor fi organizate în septembrie sau octombrie, după cum a precizat Antonescu. Deci încă un relaş pentru firmele doljene, care ştiu că ar putea fi verificate de Fisc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII