22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStresul la locul de muncă este distructiv

Stresul la locul de muncă este distructiv

Cu toate că mulţi angajatori ignoră importanţa ei, atmosfera la locul de muncă poate transforma un salariat nemulţumit în unul mulţumit şi invers.

Alegerea unui loc de muncă este influenţată de mai multe elemente. „Există joburi extrem de bine plătite, dar în care atmosfera de lucru este apăsătoare, şi locuri de muncă mai slab remunerate, dar care oferă satisfacţii şi un mediu extraordinar. Oamenii tind să aleagă o slujbă care le oferă poate mai puţini bani, dar de la care, la terminarea programului, pleacă împăcaţi“, notează specialiştii în resurse umane de la www.elady.ro. Acest lucru se datorează faptului că, într-o atmosferă destinsă, orice sarcină pare mai uşoară şi este mai rapid rezolvată, în timp ce munca poate deveni o corvoadă dacă aveţi colegi şi şefi răutăcioşi sau meschini.

 

Stresul la serviciu, contagios

 

„Aproximativ 20% dintre problemele legate de absenteism sunt cauzate de stresul angajaţilor. De asemenea, epuizarea reprezintă unul dintre motivele care duc la creşterea fluctuaţiei de personal“, spun specialiştii citaţi de www.bloombiz.ro. Şi asta nu este tot. „Un om stresat reuşeşte să streseze încă zece persoane, în timp ce unul relaxat poate schimba starea psihică a doar două persoane“, precizează www.netsun.ro.

 

Acceptaţi ce nu puteţi schimba

 

Pe lângă faptul că are un efect negativ asupra performanţelor la locul de muncă, stresul vă poate distruge cariera. Pentru a înlătura stresul de la serviciu, specialiştii vă recomandă ca, în primul rând, să vă stabiliţi priorităţi şi să nu lăsaţi la urmă sarcinile neplăcute. Adoptaţi un stil de viaţă sănătos şi nu vă suprasolicitaţi. „Suntem stresaţi pentru că ne place să fim apreciaţi. Învăţaţi să fiţi selectiv şi să refuzaţi politicos, fără să jigniţi sau să supăraţi pe cineva“, vă sfătuiesc specialiştii www.banknews.ro. Mai mult decât atât, trebuie să aflaţi care sunt lucrurile ce vă stresează, să acceptaţi ce nu puteţi schimba şi să încercaţi să vedeţi problemele şi din alt punct de vedere. De asemenea, nu uitaţi să vă faceţi timp pentru a vă relaxa.

 

Atmosfera stresantă

 

Un mediu greu de suportat este acela în care colegii profită unul de celălalt, fac glume proaste (în special, bancuri cu conotaţii sexuale sau rasiste) şi în care toată lumea „sapă“ pe toată lumea în faţa şefilor.

La acestea se adaugă lipsa controlului asupra muncii (prea multă sau prea puţină activitate), lipsa de comunicare şi de apreciere a efortului depus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII